impetigo


impetigo 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

bacteriële huidinfectie waardoor vooral rond de neus of mond rode plekjes of blaasjes met gele korstjes ontstaan; krentenbaard
Deze benaming wordt vaak gebruikt in Nederland en België, terwijl de huidaandoening op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname doorgaans apenpokken wordt genoemd (niet te verwarren met de ziekte veroorzaakt door het apenpokkenvirus).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Impetigo…

is een huidinfectie; is een infectie

      Wetenschappelijke naam: impetigo vulgaris; impetigo contagiosa

      Algemene voorbeelden


      Krentenbaard kan een 'baard' zijn: een krans van donkere korstjes op de kinderkin. Ze kunnen ook op het voorhoofd, de bovenlip of de buik en billen zitten. Er ontstaan bultjes, later worden dat vochtblaasjes en uiteindelijk puskoppen die openbarsten waarna er korsten ontstaan. Dat is impetigo, in de volksmond: krentenbaard. Het is een bacteriële huidinfectie die deze zomer vooral kinderen in de leeftijdsklasse van 5 tot en met 14 jaar trof.

      NRC Handelsblad,

      Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een regelmatig voorkomende, besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Ziekteverschijnselen uiten zich meestal in het gezicht rond de neus of mond, wat de naam krentenbaard verklaart. De aandoening komt vooral voor bij jonge kinderen.

      https://www.rivm.nl/impetigo-krentenbaard

      Impetigo is een etterige huidontsteking die zich voornamelijk voordoet aan het gelaat, aan de rugzijde van de handen, de borst en benen. Nadat de puisten en blaasjes zich hebben ontwikkeld, doorgaans met heftige jeuk, breken ze door (pus/vocht) en drogen in waarbij grote korsten gevormd worden. Het betreft hier een bacteriële infectie die regulier behandeld wordt met antibiotica. Het is een zeer besmettelijke aandoening die we vaak bij kinderen zien. Het wordt ook wel krentenbaard genoemd.

      http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

      Apenpokken (impetigo) is een bacteriële ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk. Het is belangrijk om bij de verzorging van apenpokken te zorgen voor voldoende hygiëne, zo adviseert Nivel. Een apenpokkeninfectie kan door de huisarts behandeld worden. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en werd daarom vroeger ook wel 'kinderzeer' genoemd. Apenpokken komt in Nederland vooral in augustus en september veel voor.

      Amigoe,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen