krentenbaard


krentenbaard 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland; (vooral) in België)

bacteriële huidinfectie waardoor vooral rond de neus of mond rode plekjes of blaasjes met gele korstjes ontstaan; impetigo
Deze benaming wordt vaak gebruikt in Nederland en België, terwijl de huidaandoening op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname doorgaans apenpokken wordt genoemd (niet te verwarren met de ziekte veroorzaakt door het apenpokkenvirus). Met een krentenbaard kan, behalve de huidinfectie zelf, ook de op een baard lijkende krans van korstjes op de kin worden bedoeld; in dat geval wordt het in combinatie met een lidwoord gebruikt. Als benaming van de huidinfectie wordt krentenbaard meestal zonder lidwoord gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Krentenbaard…

is een huidinfectie; is een infectie

  • [Frequentie] komt, zeker bij kinderen, relatief vaak voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bacteriële infectie
  • [Overdraagbaarheid] is zeer besmettelijk
  • [Ondervinder] komt meestal voor bij kinderen onder de 12 jaar
  • [Lichaamsdeel] ontstaat meestal rond de neus of mond, vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een huidbacterie, meestal de stafylokok
  • [Symptoom] geeft vaak jeuk

Wetenschappelijke naam: impetigo vulgaris; impetigo contagiosa

Algemene voorbeelden


Krentenbaard kan een 'baard' zijn: een krans van donkere korstjes op de kinderkin. Ze kunnen ook op het voorhoofd, de bovenlip of de buik en billen zitten. Er ontstaan bultjes, later worden dat vochtblaasjes en uiteindelijk puskoppen die openbarsten waarna er korsten ontstaan. Dat is impetigo, in de volksmond: krentenbaard. Het is een bacteriële huidinfectie die deze zomer vooral kinderen in de leeftijdsklasse van 5 tot en met 14 jaar trof.

NRC Handelsblad,

Het RIVM waarschuwt dat het apenpokkenvirus makkelijk verward kan worden met krentenbaard. Dat komt doordat op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname de naam apenpokken vaak gebruikt wordt om de ziekte krentenbaard aan te duiden. Krentenbaard is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en vaak voorkomt in Nederland.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5310727/apenpokken-krentenbaard-curacoa-suriname-monkeypox,

Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die wel vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard.

https://www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken

Impetigo is een etterige huidontsteking die zich voornamelijk voordoet aan het gelaat, aan de rugzijde van de handen, de borst en benen. Nadat de puisten en blaasjes zich hebben ontwikkeld, doorgaans met heftige jeuk, breken ze door (pus/vocht) en drogen in waarbij grote korsten gevormd worden. Het betreft hier een bacteriële infectie die regulier behandeld wordt met antibiotica. Het is een zeer besmettelijke aandoening die we vaak bij kinderen zien. Het wordt ook wel krentenbaard genoemd.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een regelmatig voorkomende, besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Ziekteverschijnselen uiten zich meestal in het gezicht rond de neus of mond, wat de naam krentenbaard verklaart. De aandoening komt vooral voor bij jonge kinderen.

https://www.rivm.nl/impetigo-krentenbaard

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • genezen

Het kan net zo goed zijn dat Staphylococcus aureus vaker resistent is tegen fusidinezuur en dat we daarom meer krentenbaardpatiënten hadden deze zomer. Door die resistentie geneest krentenbaard trager en is de patiënt langer besmettelijk.

NRC Handelsblad,

in voorzetselgroep


  • (kinderen) met een krentenbaard

Deze zomer zagen huisartsen opvallend veel kinderen met een krentenbaard op hun spreekuur.

NRC Handelsblad,

met ander, nevengeschikt substantief


  • impetigo of krentenbaard
  • krentenbaard of kinderzeer

In de tijd na de Tweede Wereldoorlog was impetigo of krentenbaard na verkoudheid de meest gepresenteerde aandoening in de huisartspraktijk. Gezien het aspect (kleine laesies rond de mond met een honingkleurige korst) zou de term rozijnenbaard beter gepast hebben dan krentenbaard.

http://www.umcn.nl/userfiles/other/PAASNUMMER_2006.pdf,

Eczeem is niet besmettelijk. Maar er zijn twee kinderkwaaltjes die op eczeem lijken, die wél besmettelijk zijn: krentenbaard of kinderzeer en waterwratjes. Die laatste zijn bolhoedvormige blaasjes van twee tot drie millimeter, die met tientallen tot honderden bijelkaar kunnen zitten. Meestal zijn ze binnen een jaar vanzelf verdwenen. Kinderzeer is een bacteriële infectie, die gepaard gaat met rode vlekken, blaasjes met gele pus en korsten. Bij volwassenen kan een koortslip zich ook uitbreiden over het gezicht.

Algemeen Dagblad,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen