kerkuil


kerkuil 1.0

afbeelding

Bron: André Eijkenaar
( CC BY 3.0 )

uil met een hartvormige, meestal witte gezichtssluier met een donkere rand eromheen en ronde, zwarte ogen die vaak in gebouwen nestelt, bijvoorbeeld in kerken of boerderijen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kerkuil…

is een uil; is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is ongeveer 32 tot 40 cm lang, waarbij het vrouwtje iets groter is dan het mannetje
  • [Kleur] heeft een witte gezichtssluier met een donkere rand aan de buitenkant en rond de ogen; heeft ronde, donkere, meestal zwarte, ogen die recht naar voren gericht zijn; heeft een bruine of grijze, meestal gespikkelde rug en staart en bruine of grijze vleugels met strepen; heeft, afhankelijk van de soort, een roestbruine tot witte buik die al dan niet gespikkeld is en poten die tot aan de tenen bedekt zijn met witte haren
  • [Deel] heeft een hartvormige gezichtssluier
  • [Plaats] leeft op open laagland, bijvoorbeeld op landbouwgrond, maar ook in steden of dorpen
  • [Woongebied] komt voor in Amerika, Europa, Azië, Australië en Afrika
  • [Gedrag] jaagt 's nachts laag vliegend op kleine prooien; nestelt meestal in boomholtes, ruïnes, schuren, zolders en andere gebouwen, bijvoorbeeld kerken en boerderijen
  • [Verscheidenheid] komt in een aantal ondersoorten voor, maar de soort met veel wit wordt het meest gezien
  • [Betrekking of relatie] behoort, in tegenstelling tot de meeste uilen, niet tot de familie van de uilen (Strigidae), maar tot de kerkuilen (Tytonidae)

Hoofdsemagram: uil


Wetenschappelijke naam: Tyto alba

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Strigiformes; Uilen
Familie Tytonidae; Kerkuilen
Geslacht Tyto
Soort Tyto alba

Algemene voorbeelden


Op die muizen komen kerkuilen af en die kerkuilen worden doodgereden.

NRC,

Van de 9 broedgevallen van de kerkuil vlogen 31 jongen uit.

Meppeler Courant,

De ontdekking dat kerkuilen mogelijk verantwoordelijk zijn voor enkele 'slachtingen' onder de boerenzwaluwen in Friesland, bracht de Werkgroep Kerkuilen Friesland in beroering. Deze is immers bezig met het plaatsen van nestkisten in boerenschuren, om de kerkuil de helpende hand te bieden bij zijn come-back.

NRC,

De kerkuil is een echte nachtvogel die men dan als een lichte gedaante met lange vleugels boven de wegberm vliegend of rechtop op een uitkijkpost zittend kan waarnemen.

Meppeler Courant,

Als de kerkuil op jacht gaat maakt hij rustige, beheerste vleugelslagen; zijn kop draait voortdurend en hij speurt in de plantengroei, waar prooien zich verbergen.

http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een jonge kerkuil

Met de medewerking van eigenaars van boerenschuren steeg het aantal broedparen vorig jaar toch weer naar negentien en vlogen tachtig jonge kerkuilen uit.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • nestkasten voor kerkuilen

Laatst hadden we het over nestkasten voor kerkuilen. Iemand zei dat die ook wel worden benut door torenvalken. Eén keer had hij meegemaakt dat een kast in gebruik was bij zowel een kerkuil als een torenvalk.

NRC,

met substantief ervoor


  • een werkgroep kerkuilen

De volgende organisaties zijn met een informatiestand aanwezig: Stichting Landschapsbeheer Drenthe, Boerderijenstichting, Werkgroep Vlinders uit Dwingeloo [...], historische vereniging Nijeveen, IVN Dwingelderveld e.o., openbare bibliotheek Nijeveen, Noordelijke Pomologische Vereniging, Drentse Hoenderstichting, Thrianta Club (Drents konijn) uit Gieten, werkgroep kerkuilen.

Meppeler Courant,

  • een paar kerkuilen
  • paren kerkuilen

Vorig jaar nestelden landelijk 900 paren kerkuilen en in topjaren kunnen er dat 1100 zijn.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kerkuil 2.0

(sarcastisch)

zeer gelovig persoon
Is een spottende benaming voor een gelovige of geestelijke.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kerkuil…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer gelovig of religieus en heeft soms ook de functie van geestelijke

    Algemene voorbeelden


    Afinalistisch postulaat van het Goddelijk toeval, of een theofilosofische grondintuïtie aangaande de vraag: "Waait de kerkdeur open omdat het tocht, of is er tocht omdat de kerkdeur openwaait?". Krijg jij dààr geen hoofdpijn van?! Dat is niet lézen, zoiets, dat is smeken om een hersenvliesontsteking! Hou je met essentiëler zaken bezig! En kies je vrienden beter! Ik wil geen kerkuilen meer om je heen zien fladderen!

    Cloaca, Frank Adam,

    Hij braakt bloed, de kamer ruikt naar bloed, hij weet van niets, zegt de kerkuil om me te troosten, maar toch stuurt ze me weg, als 't over is bij hem mag ik terug binnen, een stoel tegen de muur, Daar zit ik op, rechtover zijn bed. - mogen we de laatste sacramenten ... vraagt ze plots.

    Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

    De man, de aalmoezenier komt een paar gebeden aframmelen in de hoop dat hij mij daarmee troost, doch bidt hij wel, de God die hij aanroept is mij volslagen onbekend geworden, geen God! Het leven is zonder God, sterven is zonder God of andersom misschien? Alleen de kerkuil, die! de kerkuil bladert en bladert en bladert.

    Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

    Je bent een slecht discipel, bromt monsieur Charles, jullie kerkuilen hebben altijd de behoefte om de termen lichtjes te verdraaien.

    Ach, mijn dal, Jan Veulemans,