klimaatvluchteling


klimaatvluchteling 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

iemand die om klimatologische redenen zijn land ontvlucht of, al dan niet tijdelijk, verlaat, bijvoorbeeld vanwege droogte, kou, zeespiegelstijging of extreme weersomstandigheden, en naar een andere plaats afreist waar een voor hem gunstiger klimaat heerst; vluchteling om klimatologische redenen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatvluchteling…

is een vluchteling; is een persoon

  • [Motief] ontvlucht of verlaat om klimatologische redenen, al dan niet tijdelijk, zijn land, bijvoorbeeld vanwege droogte, zeespiegelstijging of extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij orkanen, cyclonen, aardbevingen en overstromingen

    Algemene voorbeelden


    Door erosie van de zee zijn al veertien eilanden verlaten en ook de Tsunami van 2004 veroorzaakte een enorme ravage vanwege de geringe hoogte van de eilanden. De klimaatvluchtelingen zouden het liefst naar Australië gaan, maar Sri Lanka en India zijn ook goede opties.

    http://www.meatthetruth.nl/2012/01/27/klimaatvluchtelingen-malediven-naar-australie/,

    Laatst werd ik gevraagd of ik vanwege de klimaatverandering naar Zweden was geëmigreerd. Het was een televisiestation die de vraag stelde. Ik moest ontkennen dat dit zo was, alhoewel, als je van sneeuw en winters houdt en naar Zweden verhuist, ben je eigenlijk ook klimaatvluchteling, maar niet zoals het televisiestation bedoelde.

    http://webforum.zwedenweb.com/viewtopic.php?f=2&t=9823,

    Water is kostbaar in China. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van het water in de grote rivieren. Dat geldt ook voor een groot deel van de Chinese economie. Als het smelten in dit tempo doorgaat komt de watervoorziening voor 120 miljoen mensen in gevaar. Een derde van het land rondom de Gele rivier is al woestijn geworden. De eerste klimaatvluchtelingen zijn al een feit.

    http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws-blogs/nieuws/gele-rivier/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002