kokerworm


kokerworm 1.0

afbeelding

Bron: Museum for culture and science
( CC BY-NC 2.0 )

gelede worm, die leeft in een koker gemaakt van slijm en zand op de bodem van ondiepe kustwateren, die vanwege zijn soms fraai ogende tentakels ook wel wordt gehouden in aquaria

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kokerworm…

is een borstelworm; is een dier

  • [Deel] heeft soms fraai ogende tentakels
  • [Plaats] leeft in een koker, gemaakt van o.a. slijm en zand, op de bodem van ondiepe kustwateren
  • [Woongebied] komt verspreid over de wereld voor
  • [Gedrag] voedt zich met plankton
  • [Waardering] wordt wel gehouden en gewaardeerd in aquaria als aquariumdier
  • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 15.000 soorten gesegmenteerde wormen die behoren tot deze stam, waartoe bv. de regenworm, de kokerworm en de bloedzuiger gerekend worden

Rijk Animalia; Dieren
Stam Annelida; Ringwormen
Klasse Polychaeta; Borstelwormen

Algemene voorbeelden


De kokerworm kan het best worden omschreven als een waaier op een steeltje. Het wormvormige lichaam van de kokerworm wordt beschermd door een koker die het dier zelf heeft gemaakt van aan elkaar geplakte zandkorrels.

http://www.earthillustrated.com/nl/species_overview/938

Als er geen bedreiging van buitenaf is komt de kokerworm met zijn tentakels naar buiten. De tentakels zijn over het algemeen geel met witte, bruine en roodachtige strepen. De kokerworm leeft over het algemeen in rotsachtige, ondiepe kustwateren.

http://www.earthillustrated.com/nl/species_overview/938

Nog een kokerworm die we veelvuldig in onze kustwateren kunnen aantreffen is de schelpkokerworm. Anders dan bij de twee voorgaande soorten heeft deze soort echter geen tentakelkrans. In plaats daar van heeft deze worm een aantal lange tentakels waarmee hij de bodem aftast naar voedsel.

http://www.biologie.swordfish-diving.nl/zout/het_zoute_water.htm

De gids vertelt aanschouwelijk hoe de grote strandgaper aan zijn naam komt en wijst op de vele pierenhopen en de 'palmboombosjes' overal om ons heen. Het zijn de verticale, uit zand gemetselde kokertjes van de kokerworm. De gerafelde boveneinden vangen voedsel en door de koker kan de worm bij gevaar razendsnel naar beneden wegschieten.

http://www.texelstroom.nl/reisverhalen.htm,

Kokerwormen bouwen kokers van zand, kalk of slijm. De kokers beschermen de kwetsbare worm tegen het schurende zand en vijanden. Kokerwormen hebben meestal tentakels of vangarmen, die ze uit de koker steken om voedsel mee te vangen. Op het strand kun je lege kokers vinden, die er per soort anders uitzien. Sommige kokerwormen zijn erg mooi, en daarom populair bij duikers en bij mensen die een aquarium hebben.

http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/ongewervelde-dieren/wormen/kokerwormen/

Tot de ringwormen behoren onder andere de regenwormen, de bloedzuigers en de kokerwormen. De laatste hebben een kokerskelet van kalkspaat.

http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

Wormen. Deze groep bevat tienduizenden soorten, waaronder de platwormen, snoerwormen, raderdiertjes, draadwormen, kokerwormen, ringwormen, e.a. De meest populaire soort die we in het aquarium kunnen verzorgen zijn natuurlijk de kokerwormen.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Soms kunnen kokerwormen hun kroon gaan verliezen, dit is meestal een indicator voor een minder goede waterkwaliteit of voor een gevoel van onbehagen. Wanneer ze echt tegen hun zin ergens worden geplaatst (bv. in een sterke stroming), zijn ze zelfs in staat hun koker te verlaten.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen