kuisvrouw


kuisvrouw 1.0

(informeel)

vrouw die voor haar beroep kantoren, bedrijven, woningen etc. schoonmaakt; vrouw die voor haar beroep bij anderen schoonmaakt; vrouw die kuist; ook: het beroep van kuisvrouw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kuisvrouw…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Activiteit of handeling] maakt schoon; kuist

    Algemene voorbeelden


    Verplichte verzekering voor huispersoneel [...]. Deze verzekering dien je te onderschrijven voor iedereen die komt werken onder je gezag en toezicht, zelfs al komt er geen contract bij kijken. Een kuisvrouw, een babysitter, een klusjesman of een eenmalige afwashulp bij een communiefeest dienen verzekerd te worden tegen arbeids(weg)ongevallen [...]. De gemiddelde premie voor een verzekering voor huispersoneel bedraagt 2.000 frank.

    De Standaard,

    De kans op illegale zwartwerkers is het grootst in de landbouw, bouw, konfektie, horeca, schoonmaak en huishoudhulp. Illegalen zijn zeer flexibel in te zetten, ze zijn goedkoop en knappen gevaarlijk of vuil werk op dat niemand anders wil doen. Ook hier weer een slotvraag: is het fenomeen van illegale kuisvrouwen verwerpelijk? Ze stellen Belgische of Nederlandse vrouwen toch in staat om zelf buitenhuis te gaan werken. "Is dat dan goed of slecht?"

    De Standaard,

    Het kuispersoneel van de dancing kwam op het einde op om alles na het trouwfeest op te ruimen. Daar het nog volle ambiance was werd het kuisen even uitgesteld. Zo eindigde het mooie stuk. Van deze kuisvrouwen was dit dan het teken om iedereen in de bloemetjes te zetten die deze vertoning had mogelijk gemaakt! Na het stuk werd er nog even nog nagepraat bij een drankje.

    http://home.planetinternet.be/~tony10/jeugdtoneel-2000.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • kuisen

    MIREILLE: Hebt ge nu nog altijd geen andere kuisvrouw? FRANKY: Dat gaat niet. Ik kan dat niet doen. MIREILLE: Ze kuist slecht, Franky.

    Sierens & Co, Arne Sierens,

    als object bij een werkwoord


    • een kuisvrouw hebben
    • geen kuisvrouw hebben

    Het credo dat "een socialist zijn eigen vuil opkuist" wordt ook nog gehoord in de vrouwenbeweging. "Maar hoevelen hebben ondertussen niet zelf een kuisvrouw?", vraagt Vanlerberghe.

    De Standaard,

    De poetsdiensten van het OCMW zijn er voor mensen met een laag inkomen. Voor gepensioneerden of zieken die het huishoudelijke werk zelf niet meer aankunnen, geen kuisvrouw in het zwart hebben en te weinig geld voor witte poetshulp door een privé-firma of zelfstandige.

    De Standaard,