poetsvrouw


poetsvrouw 1.0

((vooral) in België)

vrouw die voor haar beroep kantoren, bedrijven, woningen etc. schoonmaakt; vrouw die voor haar beroep bij anderen schoonmaakt; hulp in de huishouding; schoonmaakster; ook: het beroep van poetsvrouw

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een poetsvrouw…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Bij het publiek scoort het imago van een poetsvrouw niet bepaald hoog. Maar Els, Ria en hun kollega's hebben het daar niet moeilijk mee. Ze weten dat ze bijdragen tot het welzijn van hun bejaarde kliënten.

    De Standaard,

    In de meeste studentenhuizen komt slechts 1x per week de poetsvrouw. De rest van de week moeten de huurders zelf hun rommel opruimen. Bij de goedkopere kamers moeten de huurders meestal zelf volgens beurtrol poetsen.

    http://www.coenen.be/student/nl/

    Een poetsvrouw zou maximum acht uur mogen kuisen zonder daarop belast te worden. Ze zou een minimumloon en een verzekering moeten krijgen.

    De Standaard,

    Een poetsvrouw ontdekte dinsdag een arsenaal vrij nieuwe, zware wapens in een klaslokaal van een Hasseltse school.

    De Standaard,

    'Mijn laatste baan was poetsvrouw,' zei ik.

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    Ik bel het schoonmaakbedrijf. De poetsvrouw is veel te laat. Normaal is ze nu bezig met onze verdieping.

    Kras, Peter Terrin,

    Soms voelde ze zich vernederd bij het zien van de wanorde in de kamers, die bewust geschapen leek, omdat zij, de poetsvrouw, er toch was om de gasten te dienen.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    Veel mensen aarzelen niet lang en kiezen voor de eenvoudigste, zwarte, weg. De werkgever betaalt zo minder, terwijl de poetsvrouw - en dat kan ook een man zijn - toch een redelijk loon opstrijkt. De tarieven liggen meestal tussen 200 en 300 frank per uur.

    De Standaard,

    Veel patiënten praten in ziekenhuizen over hun gezondheid met ... de poetsvrouwen omdat het verplegend personeel en de dokters geen tijd hebben.

    De Standaard,

    Aan de overkant, hun dikke bovenarmen tegen het melkglas leunend, zaten twee geruite poetsvrouwen aan weerszijden van een tafel mogelijk een laatste sigaret te roken voor ze aan de slag gingen in het bankgebouw.

    Blanco, Peter Terrin,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • ervaren poetsvrouwen

    De poetsdienst van de Landelijke Beweging Onze poetsdienst wil hulp bieden aan bejaarden en gezinnen die niet meer kunnen instaan voor het onderhoud van hun woning. De hulp wordt gegeven door ervaren poetsvrouwen.

    http://www.kvlv.be/landelijkethuiszorg/

    • Poolse poetsvrouwen

    Mannen hebben er naar het schijnt niet zo'n last van, maar als de zon richting Pasen draait, weten vrouwen hoe laat het is: tijd voor de lenteschoonmaak, die handeling waarvan ik dacht dat ze allang overgenomen was door een heel legertje Poolse poetsvrouwen. Maar nee, het lente-offensief in het huishouden lééft volop. Binnen nu en twee weken blinkt ieder Vlaams huis als nieuw.

    http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/schoonmaak2.asp,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • zwartwerkende poetsvrouwen

    Zwartwerkende poetsvrouwen zijn vaak niet verzekerd, hebben geen sociaal statuut. En de boetes bij inspectie kunnen hoog oplopen. In het extreme geval van vreemdelingen zonder verblijfs- of arbeidsvergunning kunnen die zelfs enkele miljoenen frank bedragen.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar poetsvrouw
    • mijn poetsvrouw
    • onze poetsvrouw

    De bejaarde staakt haar eenmansgesprek over haar poetsvrouw, haar bakker en haar kinesist die haar pijnlijke rug weer recht moet krijgen.

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    Ik heb op dit moment een poetsvrouw, maar zou liever werken met de dienstencheques. Kan mijn poetsvrouw hiervoor in aanmerking komen?

    http://www.kvlv.be/landelijkethuiszorg/

    Madeleine (onze poetsvrouw) is al volop aan de slag in de woonkamer terwijl ik in de veranda nog een ochtendlijke kop koffie zit te drinken.

    De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

    Marja, onze poetsvrouw, had me hoestend en proestend duidelijk gemaakt dat ze verkouden was en niet zou komen schoonmaken.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    Wanneer uw poetsvrouw minstens 1 dag ingeschreven is als niet-werkende werkzoekende bij VDAB, kan zij zich bij onze dienst als huishoudhulp aanbieden.

    http://www.kvlv.be/landelijkethuiszorg/

    voorafgegaan door als


    • als poetsvrouw

    Zijn moeder brak haar schoolloopbaan af tijdens het derde jaar van het secundair onderwijs en werkt als poetsvrouw.

    http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/medewerkers/expertise/Vanhove/Download/Vanhove%20-%20methodologie%20part%20obs.pdf

    Ilse Beerten was een geboren Limburgse, die toevallig in Oost-Vlaanderen was beland. Haar vader was postbode en haar moeder kluste wat bij als poetsvrouw. Als kind had ze zich daaraan geërgerd. Als ik groot ben, wil ik rijk zijn. Het was de openingszin van een opstel dat ze op de middelbare school had geschreven.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen