schoonmaakster


schoonmaakster 1.0

vrouw die voor haar beroep kantoren, bedrijven, woningen etc. schoonmaakt; vrouw die voor haar beroep bij anderen schoonmaakt; hulp in de huishouding; schoonmaakster; ook: het beroep van schoonmaakster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schoonmaakster…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Waardering] geniet als beroep weinig aanzien

    Algemene voorbeelden


    Ik ging naar boven, naar de kamer van Maarten en Ada. Zag er niet uit, stof, stonk, bed lang niet verschoond. Duidelijk is de schoonmaakster een tijd niet geweest en is Ada een tijd ziek.

    http://www.boekverslag.com/

    Een schoonmaakster is een schoonmaakster. Een kapper is een kapper. En een goochelaar is een goochelaar. Punt. Uit. En als een werkvrouw zich een interieurverzorgster noemt, is algemene hilariteit haar verdiende loon.

    De Standaard,

    Zijn kamer keek uit over het Rapenburg, en binnen was het een slagveld van bierflesjes, vergeelde kranten en dingen waar je een ploeg schoonmaaksters met kaplaarzen en tropenhelmen voor moest optrommelen als je er ooit nog vanaf wilde komen.

    Gouden bergen, Herman Stevens,

    Schoonmaakster is een typische baan voor werkloze en ongeschoolde huisvrouwen, dikwijls uit migrantengezinnen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • komen
    • schoonmaken

    Op de eerste verdieping hadden mijnheer en mevrouw hun appartement. De tweede verdieping was ingericht voor de kinderen, naast een suite voor gasten. Ik woonde alleen op de derde verdieping. Overdag kwam een schoonmaakster.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Elisabeth Kessie heeft er haar eerste werkdag opzitten als professionele, witte schoonmaakster. Vroeger had ze ook wel al schoongemaakt, maar dan in het zwart en zonder ertoe te zijn opgeleid.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de vaste schoonmaakster

    Nu wil het geval dat de vaste schoonmaakster vanwege een persoonlijke calamiteit een tijd afwezig is.

    NRC,

    Op een bepaald moment merkten we dat het balkon en het benedenterras niet werden aangeveegd. Als je in Delhi een plek twee uur niet aanveegt, kun je het zien [...]. Maar de vaste schoonmaakster weigerde het balkon of het terras te doen. Dat is 'buitenwerk'. Met haar status kan ze alleen 'binnenwerk' verrichten.

    NRC,

    • een professionele schoonmaakster
    • een witte schoonmaakster

    Elisabeth Kessie heeft er haar eerste werkdag opzitten als professionele, witte schoonmaakster. Vroeger had ze ook wel al schoongemaakt, maar dan in het zwart en zonder ertoe te zijn opgeleid.

    De Standaard,

    Wie zorgt er dan voor hun kinderen en hun eigen huishouden? Moeten ze dat 's avonds doen? Of zullen ze dan voor ƒ17,50 een witte schoonmaakster bestellen die in hun eigen huis komt te werken?

    http://www.groene.nl/1997/42/jvc_schoonmaakwit.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • schoonmaakster bij een familie
    • schoonmaakster bij Roosje

    "Zo kan het voorkomen dat een plattelandsmeisje dat denkt dat ze als lerares gaat werken, waarvoor ze heeft gestudeerd, door deze bemiddelaar als schoonmaakster bij een rijke familie wordt geplaatst, waarvan de vrouw des huizes haar uitscheldt of slaat en de man haar in bed probeert te krijgen".

    http://www.bethlehemparochie.nl/

    Georgette is de schoonmaakster bij Roosje thuis.

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    Voorzetsel: in

    • schoonmaakster in een flatgebouw
    • schoonmaakster in een zaak

    Het ongeval met een schoonmaakster in een flatgebouw die verpletterd werd toen de vuilniscontainer die ze in de liftkooi had gereden, zich had vastgezet tussen een wand van de liftkooi en de -koker.

    http://www.bouwinfo.be/article.asp?action=read=545,

    Sinds haar levensgezel in september zijn baan kwijtspeelde en zijn dagen op café doorbracht werkte zij als schoonmaakster in mijn zaak.

    Cargo, Patrick Conrad,

    Voorzetsel: van

    • schoonmaakster van een bibliotheek
    • schoonmaaksters van een ziekenhuis

    'Tiny Jansen, schoonmaakster van de bibliotheek in Vollenhove, kreeg de schrik van haar leven', berichtten we afgelopen vrijdag. Die tekst sloeg op de verrassing met de Rolls Royce die haar donderdag van huis haalde omdat ze na dertig jaar afscheid nam van haar werk en de leeszaal.

    Meppeler Courant,

    De schoonmaaksters van het Gentse universitair ziekenhuis hebben donderdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur het werk neergelegd.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn schoonmaakster
    • onze schoonmaakster
    • haar schoonmaaksters

    'Om op die inbraak terug te komen: niemand heeft bij jou ingebroken, Bob. Ik heb wat aan de deur geknoeid om je te doen geloven dat er ingebroken werd, meer niet.' 'Maar waarom? En hoe kom je dan aan de foto's? En aan de jurk en de schoenen en de parels?' 'Modesta.' 'Mijn schoonmaakster?' 'Onze schoonmaakster.' 'Werkt Modesta ook bij jullie?' 'Ja, mijnheer. Zij maakt sinds een jaar deel uit van onze Antwerpse staf.'

    Cargo, Patrick Conrad,

    Het vertrek werd gedomineerd door een manshoge open haard, waarin nu een bescheiden vuur brandde. Nog niet zo lang geleden zat al dat moois nog onder de viezigheid, maar voor de gelegenheid had Fabienne haar schoonmaaksters nog eens een halfuurtje aan het werk gezet.

    De Openbaring, Tom De Cock,

    voorafgegaan door als


    • als schoonmaakster

    Wie een au pair-meisje [...] in huis neemt, moet zich straks plooien naar strenge regels. De federale minister van Arbeid, Miet Smet, wil een bestaande Europese richtlijn strikter toepassen in België om misbruiken te voorkomen, vooral in kringen van EU- en Navo-ambtenaren. Volgens de gewestelijke inspectie werken sommige meisjes daar meer dan vijftig uur per week, en werken ze afwisselend als babysit, schoonmaakster, kokkin, dienstbode en zelfs tuinman (of -vrouw).

    De Standaard,

    Een andere persoon die bij de drie lustrums betrokken was is Charlotte Riesebos-Klomp, die als schoonmaakster begon en het via de snackbar tot barkeepster heeft gebracht.

    Meppeler Courant,

    Van de een miljoen Aziaten die in 1976 in het buitenland gingen werken, was 15 procent vrouw; in 1987 was dat opgelopen tot 27 procent. De vrouwen gaan meestal werken als schoonmaakster, in fabrieken, als huishoudster of als 'entertainer', een verhullend woord voor prostituée.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen