lijfeigene


lijfeigene 1.0

(verouderend)

iemand die toebehoort aan een ander; iemand die niet in vrijheid leeft, maar toebehoort aan een meester en zich naar diens wil moet schikken; slaaf
Letterlijk: iemand die met het lijf, het lichaam, toebehoort aan een meester.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lijfeigene…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is volledig onvrij
  • [Bezitter of eigenaar] behoort toe aan een, doorgaans welgesteld, heer
  • [Onderscheid of tegenstelling] mag, in tegenstelling tot de leenman of horige (zie de betekenis 2.0), doorgaans geen gezin stichten

    Algemene voorbeelden


    De Verenigde Oostindische Compagnie speelde geen rol in de transatlantische slavenhandel. Toch maakte de VOC wel gebruik van slaven (vaak lijfeigenen genoemd) en voerde zij slaventransporten uit.

    https://www.vocsite.nl/geschiedenis/slavernij.html

    Geloof me of niet, maar vergeven en vergeten bestaat niet, en dat is maar goed ook: te lang werden en worden nog in naam van dat principe de onderdrukten nog verder onderdrukt. Wie niet de kracht heeft om zijn onderdrukker tegen de grond te kloppen is een beklagenswaardig individu. Velen verkeren nog in deze minderwaardige positie, in een meester / slaaf verhouding, maar nu noemt men de slaven geen lijfeigenen meer. Ik besloot in de mate van mijn mogelijkheden de nederigste mijner broeders een stevig handje toe te steken.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als lijfeigenen

    Het probleem is dat een slaaf, ook als hij weet dat hij er eigenlijk geen meer is, niet veel andere mogelijkheden heeft. Wat moet hij doen als hij aan zijn meester is ontsnapt? Hoogstwaarschijnlijk voegt hij zich bij het leger van krottenbewoners in Nouakchott, die weliswaar vrij zijn, maar een nog beroerder leven hebben dan vroeger als lijfeigenen.

    https://www.trouw.nl/nieuws/slaven-zijn-goedkoper-dan-ooit~bbb39730/,

    lijfeigene 2.0

    (geschiedenis)

    in het middeleeuwse, feodale leenstelsel: iemand die een leen, zoals een grondgebied, heeft ontvangen van een leenheer aan wie hij in ruil zekere prestaties en militaire bijstand is verschuldigd in een persoonlijke band van trouw; leenman; vazal; ook wel: boer die zich heeft onderworpen aan een machtige heer in ruil voor een deel van de oogst; horige
    Ook in toepassing op personen in dienst van een abdij.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een lijfeigene…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gedeeltelijk onvrij
    • [Betrokkene] is in dienst van een leenheer of een abdij

      Algemene voorbeelden


      "En dan zijn er de verknochte vechtersbazen, die de vrede in eigen regio maar niks vinden. Allerlei kleine kasteelheren en ridders die zich vervelen. Noch de intellectuele arbeid van de clerus, noch de handenarbeid van de horigen is aan hen besteed. Vechten is het enige wat ze kunnen. Belust op nieuw strijdgewoel trekken ook zij mee naar Jeruzalem." "Ten slotte zijn er ook veel 'lijfeigenen' die zich als kruisvaarder aanmelden. Zij worden verleid door de belofte dat ze, bij hun terugkomst, als beloning 'vrij man' worden."

      De Standaard,

      Lijfeigenschap is de situatie dat iemands lichaam wordt beschouwd als het eigendom van de heer (landsheer, heerser) van een bepaald gebied. Het is een vorm van horigheid die de slavernij dicht benadert. Het kwam in de Europese middeleeuwen veel voor. Het verschil met slavernij is voornamelijk dat lijfeigenen een gezin konden stichten (wat met slaven lang niet altijd het geval was), een stukje land mochten bebouwen om hun gezin te voeden en niet zonder hun gezin en hun land konden worden verkocht.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfeigenschap,

      Citeaux is in het Latijn "Cistercium". Vandaar de naam "Cisterciënzers". Hun opzet was er te leven volgens de Regel van Sint Benedictus, inbegrepen de handenarbeid, die toen veelal aan lijfeigenen werd overgelaten.

      http://www.achelsekluis.nl/webdocument/Akgorgel.html

      Het lijkt haast of het feodale tijdperk hier opnieuw intreedt: de leenheer in zijn kasteel; de lijfeigenen in hun hutten.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • (een deel van hun oogst) geven
      • (een stukje land) hebben
      • (op het land, op de landgoederen) werken

      Het privé-eigendom begon haar levensloop niet met het kapitalisme: Ook de slavenmaatschappij en het feodalisme waren op het privé-eigendom gebaseerd. Ook toen werden gewone mensen uitgebuit. Slaven werkten enkel voor voedsel en onderdak; lijfeigenen werkten een deel van de week op de landgoederen van de landheer of gaven een deel van hun oogst aan hem (of beide). De manier waarop arbeiders onder het kapitalisme uitgebuit worden, is anders. De lijfeigene had meestal een stukje land in bezit of had er rechten op. Voedsel en andere levensnoodzakelijkheden werden meestal door henzelf gemaakt. De arbeiders van vandaag kunnen hun eigen voedsel niet meer kweken of hun eigen kleren maken.

      http://www.lsp-mas.be/lsp/bib/inlmarx/econom.html

      In het feodalisme werkten de lijfeigenen op het land met de seizoenen en in het daglicht.

      http://www.lsp-mas.be/lsp/bib/inlmarx/econom.html

      met koppelwerkwoord


      • lijfeigenen zijn

      'Bedenk, dat als een plan niet wordt gedragen door de bevolking, het tot mislukking gedoemd is. We zijn geen horigen, lijfeigenen of slaven meer', zo besloot Donker.

      Meppeler Courant,

      met adjectief ervoor


      • de feodale lijfeigene

      Medemensen antwoorden met 'druk-druk-druk' wanneer je vraagt hoe het met hen, hun partner, kind of werk gaat en haast iedereen loopt met een GSM op zak, zich niet realiserend dat zij door hun voortdurende bereik- en beschikbaarheid een moderne versie zijn van de feodale lijfeigene.

      http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/13/index_main.htm,

      in voorzetselgroep


      • over lijfeigenen beschikken

      Ook de abdijen beschikten over lijfeigenen, die in dienst van de monniken werkten. Over het algemeen werden ze heel wat beter behandeld dan door feodale heren. Vandaar het gezegde "onder de kromstaf is het goed te leven".

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfeigenschap,

      • tot lijfeigene maken

      Het lijfeigenschap werd niet afgeschaft vanwege morele principes, maar uit economische noodzaak. In de late Middeleeuwen had West-Europa te lijden onder langdurige oorlogen, honger en ziektes als de pest. Landeigenaren raakten hun horige arbeiders kwijt en vrije mannen konden niet tot lijfeigene worden gemaakt.

      https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/5894/de-wreedheid-van-de-transatlantische-slavenhandel.html,

      • in de tijd van de lijfeigenen

      'Vroeger,' zei Johnny, 'in de tijd van de lijfeigenen, moesten die gasten allemaal met een touw om hun nek rondlopen. Als ze wat uitgespookt hadden dat de landeigenaar niet beviel kon hij ze zo een, twee, drie aan de eerste de beste boom opknopen.'

      Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • hun lijfeigenen

      Mensen die zwijgen krijgen makkelijk een aureool van respect. Achter de stilte ging het gewone middeleeuwse leven zijn gang. Eenvoudige meisjes werden verkracht, omdat het zo was. En alles was goed. Ze hadden het recht op het leven van hun lijfeigenen, God en co. Je kon stakers gewoon doodschieten. Iedereen kende zijn plaats.

      Mijn held; Ik sta op wacht en denk aan jou; Over dichters die schrijver willen worden; Helden waren zij, maar kleine helden, Dirk Verbruggen,

      voorafgegaan door als


      • als lijfeigenen

      Het was dus van tevoren geregeld, waarschijnlijk al drie dagen voorbereid, zij, de twee jongere Seynaeves, vader en zoon, zouden als lijfeigenen en laten, op de grote markt in het café 'Rotonde' hun eerbetuigingen moeten brengen aan de grote landvoogd, Peter, die er rond die tijd zijn dagelijkse partij bridge speelde.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • adel, lijfeigenen en de katholieke kerk
      • horigen, lijfeigenen of slaven

      De spelers namen karakters die moesten passen in een gedetailleerde feodale orde, compleet met adel, lijfeigenen en de alom aanwezige Katholieke kerk.

      http://www.ducosim.nl/spel/spelindex.htm

      'Bedenk, dat als een plan niet wordt gedragen door de bevolking, het tot mislukking gedoemd is. We zijn geen horigen, lijfeigenen of slaven meer', zo besloot Donker.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      lijfeigene 3.0

      in andere, modernere culturen, zoals de Russische en de Indiase: iemand die in dienst van een landeigenaar moet werken

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een lijfeigene…

      is een persoon

      • [Tijd] kwam en komt soms nog voor in modernere culturen
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gedeeltelijk onvrij
      • [Betrokkene] werkt in dienst van een landeigenaar
      • [Gelijkenis] lijkt op de lijfeigene in het feodale stelsel (zie de betekenis 2.0)
      • [Onderscheid of tegenstelling] komt in tegenstelling tot de lijfeigene in het feodale stelsel uit de middeleeuwen (zie de betekenis 2.0) voor in moderne culturen

      Algemene voorbeelden


      Begin 18de eeuw voerde 'tsaar-hervormer' Peter de Grote grote veranderingen door: de 'vrije adel' veranderde hij in 'dienstadel' die vooral moest oorlogvoeren. Hiervoor werd ze beloond met staatsgrond, inclusief de boeren die er woonden. De landheren werden volledig verantwoordelijk voor hun boeren, in totaal tachtig tot negentig procent van de bevolking. Ze konden met deze 'lijfeigenen' doen wat ze wilden.

      http://www.rusland-colleges.nl/blog/adel-en-lijfeigenen-trokken-elkaar-naar-de-afgrond,

      Diack was toentertijd lid van het IOC, en was er van nabij getuige van dat tien leden uit hun functie werden ontheven wegens het aannemen van smeergeld in ruil voor een voorkeursstem. Maar volgens ingewijden was Diack het meest beledigd toen Caborn hem zei: 'We kunnen jullie Afrikanen zelfs aan studiebeurzen helpen.' Een official die de ontmoeting had bijgewoond verklaarde: 'De Engelse sportminister gedroeg zich als een koloniaal heerser uit de negentiende eeuw tegenover een lijfeigene, als de grootgrondbezitter die een Afrikaanse man een grote gunst bewijst. Hij leek zich niet te realiseren dat Lamine Diack de voorzitter is van een van de belangrijkste internationale sportkoepels.'

      http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=12237,

      Tot de aantrekkelijkste werken op de tentoonstelling behoort het portret dat Ivan Michajlovitsj Gorboenov, een lijfeigene, van zijn landeigenares en haar dochtertje maakte.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Russische lijfeigenen

      De tweede tegenwerping is, dat in gevallen van gewone, ordinaire onderdrukking er altijd enkele vertegenwoordigers van de achtergestelde groepen zijn die het ver brengen. Russische lijfeigenen die groot aanzien verwerven. Lieden van proletarische afkomst en welhaast krantenjongens die het tot miljonair brengen.

      Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • de (eerste) vrijgelaten lijfeigene

      Janak Lal Thakur is zo iemand. Hij zetelt in het parlement van de deelstaat Madhya Pradesj en schreef zich vorige maand in voor de nationale parlementsverkiezingen die op vijf dagen tussen 27 april en 30 mei worden gehouden. Dat deed hij tot grote vreugde van zijn stamgenoten in Chattisgarh, een goud-, ijzer- en diamantrijke streek in de deelstaat Madhya Pradesj. Niet dat die meteen verwachten dat Thakur wint. Maar het loutere feit dat hij het wil opnemen tegen de macht van de Congrespartij en van de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP), vervult hen met trots. Voor hen symboliseert hij het opkomend zelfbewustzijn van de 70 miljoen tribals, net als Maya Dhar Bariha, de eerste vrijgelaten lijfeigene die (in 1993) aan verkiezingen meedeed.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • de zoon van een lijfeigene

      In De kersentuin (1904) tekent Tsjechov de ondergang van een uitgebluste cultuur. De adelstand heeft zichzelf uitgehold en overbodig gemaakt. De nieuwe rijken nemen het roer over. Dat wordt gesymboliseerd in het opruimen van het landgoed van de Ljoebovs, inclusief de prachtige kersentuin, hun trots. Het toekomstperspectief is niet onverdeeld positief. Lopachin, de zoon van een lijfeigene, die de kersentuin opkoopt om er zomerhuisjes op te zetten en straks miljonair is, wordt door Trofimov prachtig geportretteerd.

      De Standaard,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • zijn lijfeigene
      • hun lijfeigenen

      Het begint prachtig: op een meubelstuk dat zich laat beschrijven als een twijfelaar-sofa dommelt de in vuil oud ondergoed gehulde Ilja Iljitsj Oblomow, een pond ongezonde buik boven een ons witte benen. Hij wordt wakker, kondigt meermalen aan op te zullen staan, maar uit de gelaten reactie van zijn eeuwig winterwortel wegkauwende lijfeigene Zachar maken we op dat die aankondiging niet serieus mag worden genomen.

      NRC,

      Er bestond in het begin van deze eeuw nauwelijks afstand tussen boeren en heren. De heer leek op zijn boer; hij was net zo geïsoleerd, net zo afhankelijk van de grond, en soms net zo weinig ontwikkeld. Beider bloed was door de talrijke buitenechtelijke verhoudingen door en door vermengd, en hun mentaliteit was dezelfde. 'De heren,' zegt de verteller ergens, 'hadden hetzelfde karakter als hun lijfeigenen: óf heersen óf vrezen.' Daarbij was de boer voor Boenin geen sociaal type, maar stond hij gelijk aan dé Rus.

      NRC,

      met eigennaam


      Het begint prachtig: op een meubelstuk dat zich laat beschrijven als een twijfelaar-sofa dommelt de in vuil oud ondergoed gehulde Ilja Iljitsj Oblomow, een pond ongezonde buik boven een ons witte benen. Hij wordt wakker, kondigt meermalen aan op te zullen staan, maar uit de gelaten reactie van zijn eeuwig winterwortel wegkauwende lijfeigene Zachar maken we op dat die aankondiging niet serieus mag worden genomen.

      NRC,

      voorafgegaan door als


      • als lijfeigenen werken

      "Ze maken een langzame maar gestage renaissance door", zegt Chittattukalam Kuriala, een katholiek priester die al vele jaren met stammen in het noordoosten van India werkt. Sommigen, zoals de Tiwas, werken aan het eerste woordenboek in hun taal. Anderen grepen naar de wapens om autonomie te bevechten. Nog anderen willen hun rechten via de stembus vooruit brengen. Niet alle tribals leven als slaven of lijfeigenen, gedwongen om generaties lang gratis te werken voor families bij wie hun voorouders in de schulden kwamen. Maar ze behoren meestal tot de allerarmsten.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • slaven of lijfeigenen

      "Ze maken een langzame maar gestage renaissance door", zegt Chittattukalam Kuriala, een katholiek priester die al vele jaren met stammen in het noordoosten van India werkt. Sommigen, zoals de Tiwas, werken aan het eerste woordenboek in hun taal. Anderen grepen naar de wapens om autonomie te bevechten. Nog anderen willen hun rechten via de stembus vooruit brengen. Niet alle tribals leven als slaven of lijfeigenen, gedwongen om generaties lang gratis te werken voor families bij wie hun voorouders in de schulden kwamen. Maar ze behoren meestal tot de allerarmsten.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      lijfeigene 4.0

      persoon die geheel onderworpen is aan iemands macht en onderdanig volgens diens wil handelt; iemand die totaal afhankelijk is van iemand of iets; ondergeschikte, afhankelijke persoon; slippendrager

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 2.0 : 4.0
      Betrokken betekenissen 3.0 : 4.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een lijfeigene…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is totaal afhankelijk van iemand of iets

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • lijfeigene zijn

        Het gaat [...] om de principiële vraag of je als speler zelf kunt bepalen om wel dan niet voor het Nederlandse elftal uit te komen, met andere woorden: ben je lijfeigene van de KNVB, staatsbezit (voor koningin en vaderland) of gewoon werknemer bij een voetbalclub.

        NRC,

        met adjectief ervoor


        • onderdanige lijfeigene

        Ik zou moeten opspringen en hem in het gelaat slingeren dat ik me vergist heb, dat heel zijn rotzooi niet voor me geschikt is zolang mijn wanhoop met mij samenhokt, ik zou moeten zeggen, sorry maat, mij beduvel je niet, ik kan je onderdanige lijfeigene niet zijn ook al smeer je 't geld behoorlijk uit!

        Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

        als object bij een werkwoord


        • lijfeigenen maken (van personen)

        Hervorm het systeem dat van AIO's en OIO's lijfeigenen maakt van hun promotor. Jonge doctorandi krijgen in Nederland een tijdelijke aanstelling voor een specifiek project en moeten dan een proefschrift schrijven over een van hogerhand verordonneerd onderwerp.

        NRC,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • lijfeigene van de KNVB
        • lijfeigenen van hun promotor
        • lijfeigenen van de slachterijen

        Het gaat [...] om de principiële vraag of je als speler zelf kunt bepalen om wel dan niet voor het Nederlandse elftal uit te komen, met andere woorden: ben je lijfeigene van de KNVB, staatsbezit (voor koningin en vaderland) of gewoon werknemer bij een voetbalclub.

        NRC,

        Hervorm het systeem dat van AIO's en OIO's lijfeigenen maakt van hun promotor. Jonge doctorandi krijgen in Nederland een tijdelijke aanstelling voor een specifiek project en moeten dan een proefschrift schrijven over een van hogerhand verordonneerd onderwerp.

        NRC,

        Schlosser werkte niet alleen de in de restaurants, maar trok ook op met veeboeren in de VS. Die zijn afhankelijk geworden van de vier grote vleesverwerkers die in de VS de dienst uitmaken. Van echte marktprijzen is al lang geen sprake meer; met eigen voorraden manipuleren de grote vier de rundvleesprijzen. Met kippenboeren is iets dergelijks gebeurd. Die worden door Schlosser 'de lijfeigenen van de slachterijen' genoemd.

        https://www.trouw.nl/cultuur-media/fastfood-stinkt~b6a368af/,

        in voorzetselgroep


        • profiteren van een lijfeigene

        Daarentegen profiteren hiërarchisch denkende hoogleraren gedurende vier jaar van een lijfeigene, en dat is slecht voor hun karakter, slecht voor de creativiteit van de promovendus en een inefficiënte aanwending van Nederlands belastinggeld.

        NRC,

        met bezittelijk voornaamwoord


        • zijn lijfeigenen

        Frederick De Potter was woedend. Een van zijn lijfeigenen had hem net op de hoogte gebracht van het enige nieuwswaardige feit in dagen. En de concurrentie had het in handen. Frederick raasde, tierde, schuimbekte en brulde tegen iedereen die in zijn buurt kwam.

        Poes poes poes, Paul Mennes,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding