linksbenig


linksbenig 1.0

(voetbal [balsport], sport)

(Gezegd van sportlieden, vooral voetballers en voetbalsters)
van nature het linkerbeen en niet het minder geoefende rechterbeen gebruikend; van voetballers en voetbalsters: van nature, het best, bij voorkeur schietend met de linkervoet; linksvoetig
Van een hoogspringer in het bijzonder: van nature afzettend met het linkerbeen.

Algemene voorbeelden


Zelfs Ernst Happel, de Oostenrijkse trainer die de raadselachtige Van Hanegem kende als zijn eigen broekzak, begreep niet waarom de linksbenige baltovenaar en uitvinder van de kromme pass kapotte schoenen verkoos boven comfortabele nieuwe, maar omdat het Van Hanegem was mocht hij er een beetje voor gek bij lopen.

NRC,

Met linkshandig worden mensen aangeduid die als voorkeurshand hun linkerhand hebben. Meestal, maar niet altijd, zijn ze ook linksvoetig en linksogig. Linksvoetig of linksbenig wil zeggen dat ze hun linkervoet gebruiken om bijvoorbeeld tegen een bal te schoppen of hoog te springen.

http://www.goeievraag.nl/vraag/rechtshandig-schrijft-linksbenig.70947,

Flevo Boys heeft voor het komend seizoen Wesley de Klein aangetrokken. De Klein is een linksbenige 'alleskunner' die momenteel voor ASV Dronten speelt.

http://www.flevoboys.nl/sjablonen/78/infotype/webpage/view.asp?objectID=5594

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • de, een linksbenige aanvaller
 • de, een linksbenige middenvelder
 • de, een linksbenige speler
 • de, een linksbenige verdediger
 • de, een linksbenige voetballer
 • linksbenige aanvallers
 • linksbenige spelers

Als Theo Janssen komende zomer zou willen vertrekken bij FC Twente, dan wil Ajax naar verluidt een poging doen hem te halen. De Oranje-international wordt volgens het Algemeen Dagblad in Amsterdam gezien als de ideale linksbenige middenvelder die het team van coach Martin Jol ontbeert.

http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=126374,

Roda JC heeft de 25-jarige Danny Hesp overgenomen van de eerste divisieclub TOP/Oss. De linksbenige verdediger tekende een contract voor anderhalf jaar bij de nummer twee van de eredivisie.

NRC,

Het deed Dorjee dan ook pijn de Brabander op de bank te zetten. Maar hij kon niet anders door het overschot aan linksbenige aanvallers in de selectie.

NRC,

Bij Barcelona stonden gisteren drie linksbenige spelers in de voorhoede.

NRC,

Een rechtsbenige voetballer kan meestal ook redelijk links trappen, een linksbenige voetballer kan zelden rechts trappen.

NRC,

Mijn zienswijze op de strafschop was als volgt: ik wist zo ongeveer wel wie de specialisten waren in het nemen van strafschoppen, zeker in Nederland, maar ook bij de topclubs in Europa (veel opgedaan via de TV). Daarom had ik een volgende stelregel: een rechtsbenige aanvallende speler schiet veelal in de rechterhoek van de keeper en een linksbenige aanvallende speler in de linkerhoek van de keeper.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

Op de suggestie dat de linksbenige aanvaller Robben twintig miljoen opbrengt, antwoordt hij: 'Dan zit je er niet ver vanaf.'

http://www.volkskrant.nl/sport/1078120975143.html,

 • de linksbenige Ajacied
 • de linksbenige Bayernmiddenvelder

Met het wegvallen van Adri van Tiggelen, die na het EK in Zweden een punt zette achter zijn interlandloopbaan, raakte Oranje een gerenommeerde verdediger kwijt. Frank de Boer was zijn gedoodverfde opvolger, maar de linksbenige Ajacied maakte toch wel wat foutjes tegen Italië en Noorwegen.

NRC,

'Op welke plaats staan jullie eigenlijk?' , vroeg de 22-jarige linksbenige Bayern-middenvelder Christian Nerlinger eind vorige week losjes.

NRC,

 • linksbenige schaatsers

Het schijnt, maar dat heb ik niet onderzocht, dat linkshandige kunstrijdsters hun pirouettes rechtsom draaien met de rechterschaats op het ijs. Als je erop googelt, zie je inderdaad enkele rijdsters op het rechterbeen staan. Zij hebben duidelijk een rotatievoorkeur naar rechts. Dat zou betekenen dat linksbenige schaatsers liever tegen de gewone richting in zouden willen hardrijden. Zij zijn dus in het nadeel.

http://www.werkijs.nl/linksom.html,

met werkwoord


 • linksbenig zijn

Trainer Van Doorneveld: "We proberen hem wat medewerking te verlenen." Moeiteloos somt hij Koorns sterke punten op: "Hij is op verschillende posities inzetbaar. We hebben te weinig jongens tussen de 25 en 30. Met zijn leeftijd (27) kan Koorn iets toevoegen aan de jonge selectie. Bovendien is hij linksbenig en zulke spelers zijn dungezaaid."

NRC,

Ik geef met Arnold clinics in het land en als je dan vraagt wie er linksbenig is, steekt hooguit een van de twaalf jochies zijn vinger op.

NRC,

met eigennaam


De linksbenige Boudewijn Zenden (25) zal ook zaterdag rechtsbuiten spelen uit nood.

Algemeen Dagblad,

De linksbenige Van Rooij kwam eerder vier jaar uit voor PSV en vijf seizoenen voor FC Antwerp.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding