rechtsbenig


rechtsbenig 1.0

(voetbal [balsport], sport)

(Gezegd van sportlieden, vooral voetballers en voetbalsters)
van nature het rechterbeen en niet het minder geoefende linkerbeen gebruikend; van voetballers en voetbalsters: van nature, het best, bij voorkeur schietend met de rechtervoet; rechtsvoetig
Van een hoogspringer in het bijzonder: van nature afzettend met het rechterbeen. Zie voor de combinatiemogelijkheden het antoniem linksbenig.
Zie ook : linksbenig

Algemene voorbeelden


Een rechtsbenige voetballer kan meestal ook redelijk links trappen, een linksbenige voetballer kan zelden rechts trappen.

NRC,

De rechtsbenige Simone speelt veel vanaf de linkerkant, waar zijn wendbaarheid aardig tot uiting komt.

NRC,

Mijn zienswijze op de strafschop was als volgt: ik wist zo ongeveer wel wie de specialisten waren in het nemen van strafschoppen, zeker in Nederland, maar ook bij de topclubs in Europa (veel opgedaan via de TV). Daarom had ik een volgende stelregel: een rechtsbenige aanvallende speler schiet veelal in de rechterhoek van de keeper en een linksbenige aanvallende speler in de linkerhoek van de keeper.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

Kennelijk kunnen we meer indelingen maken: interseksuelen, negers, zwemmers met grote voeten, linkshandige tennisspelers, rechtsbenige schaatsers, Joodse hoogspringers, lopers met sprintspieren, transmannen en ga zo maar door. Wat feitelijk moet gebeuren is de regels zo formuleren dat niemand buitengesloten wordt.

http://album-amicorum.blogspot.com/search?q=rechtsbenige,

"Koppen, trappen, slidings, aan alles heb ik aandacht besteed. Ik was rechtsbenig, maar kon met links ook goed uit de voeten."

NRC,

Een verdedigende speler, deze wil veelal de bal plaatsen met de rechter binnenkant van de voet, in de linkerhoek van de keeper en dus met de linker binnenkant van de voet in de rechter hoek van de keeper. Dan is het natuurlijk ook van belang: de stand, welke moment van de wedstrijd [...]. Zelf ging ik er veelal vanuit rechtsbenige speler, rechter hoek en omgekeerd, of je moest het van tevoren al kunnen zien (noemen we getelefoneerd).

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

Op zijn linkshalfpositie stond de rechtsbenige Edward Linskens, die in de tweede helft werd gewisseld voor Tom van Mol.

NRC,

In tegenstelling tot het duel tegen NAC wordt de kleine rechtsbenige dribbelaar ditmaal als aanvallende middenvelder gekoppeld aan Nikos Machlas.

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020227/teksten/spo.ajax.fortuna.sittard.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding