rechtsvoetig


rechtsvoetig 1.0

((vooral) in België, voetbal [balsport])

(Gezegd van voetballers en voetbalsters)
van nature de rechtervoet en niet de minder geoefende linkervoet gebruikend; van nature, het best, bij voorkeur schietend met de rechtervoet; rechtsbenig
Zie voor de combinatiemogelijkheden bij het antoniem linksvoetig.

Algemene voorbeelden


Gouram Makaev, in de loop van vorig seizoen ingehaald bij Lommel, waar hij weinig speelkansen kreeg, verhuist voor één jaar naar Antwerp. De 26-jarige rechtsvoetige spits uit Kazachstan hoopt er een vaste stek af te dwingen.

De Standaard,

Vrijdag testte Lommel Sjeick Bah, een rechtsvoetige verdediger bij de reserven.

De Standaard,

De lopende competitie is nog niet helemaal voorbij en toch kan R Antwerp FC al een eerste nieuweling voor de volgende campagne aankondigen. De club bereikte overeenstemming met Omar Bennassar [...]. De aanvaller tekende een overeenkomst bij onze club voor de komende twee seizoenen en wordt eerstdaags voorgesteld. De rechtsvoetige Belg zette zijn eerste voetbalpasjes bij FC Schoonbeek.

http://www.antwerpsupporter.be/content.php?id=14231,

De onbeschikbaarheid van Kevin De Bruyne heeft de krapte van de Genkse spelerskern nog wat scherper gesteld. Tegen KV Kortrijk zette Vercauteren de ook al rechtsvoetige Dugary op de linkerflank en verving hem kort na de pauze door de even rechtsvoetige Fabien Camus.

http://sportmagazine.knack.be/sport/nieuws/voetbal/erg-beproevende-periode-voor-de-bruyne/article-1194848623323.htm,

Beerschot heeft zijn aanval versterkt met de Israëliër Roy Dayan. De rechtsvoetige aanvaller tekende op het Kiel een contract voor twee jaar en komt over van Hapoel Acre.

http://www.sporza.be/cm/sporza/voetbal/Jupiler_Pro_League/1.1055096,

De 28-jarige Roelandts is een technisch vaardige, rechtsvoetige middenvelder.

http://www.o-hasj-el.be/?paged=15,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding