literator


literator 1.0

(specialistisch)

iemand die literatuur schrijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een literator…

is een schrijver; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beoefent de schone letteren
  • [Product of vrucht] schrijft literatuur

    Algemene voorbeelden


    Ernstige literatoren sloven zich uit om de zin van het bestaan te vatten in mooi geconstrueerde alinea's en doorwrochte metaforen, maar nergens wordt de essentie van het leven accurater beschreven dan in de kleine advertenties van De Streekkrant.

    Pandora, Pieter Aspe,

    Omstreeks 1960 stond driekwart der Vlaamse literatoren overdag voor de klas, om 's avonds onder de huiskamerlamp "aan literatuur te doen'. Omdat ze niet katholiek meer waren noemden deze literatoren zich "links'. Boon was deze wijze van literatuur beoefenen uit hobby, dat de geijkte, conventionele romannetjes, de geijkte, traditionele, alleen ietwat kundiger geformuleerde ideetjes bleef opleveren, een gruwel.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

    literator 2.0

    iemand die de literatuur bestudeert; literatuurwetenschapper

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een literator…

    is een wetenschapper; is een persoon

    • [Activiteit of handeling] bestudeert literaire teksten en de letterkunde, verzorgt tekstuitgaven, stelt bloemlezingen samen, schrijft essays over letterkunde, doceert letterkunde, enz.

      Algemene voorbeelden


      Jean Lecanuet, de burgemeester van Rouaan deed wat liefde voor Flaubert en kennis van zijn boeken aangaat nauwelijks onder voor meer bekende literatoren als Maurice Nadeau (auteur van o.m. Flaubert, l'écrivain), Jean Bruneau, verzorger van Flauberts briefuitgave [...] of Bernard Pingaud die het interessante nummer 79 van het tijdschrift 'l'Arc' aan Flaubert wijdde.

      Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

      Er wordt al eens gesuggereerd dat Irvine Welsh boeken schrijft voor mensen die nooit een boek lezen. Dat is ietwat overdreven, maar deze "pulp fiction" appelleert inderdaad aan een lezersgroep die geenszins tot de brede mainstream hoeft te worden gerekend. Daarom is de heftige kritiek van de gevestigde literatoren op Ecstasy misschien meer dan enkel een literaire beschouwing.

      De Standaard,