maaglijder


maaglijder 1.0

iemand die aan een maagkwaal lijdt; maagpatiënt
Vaak voorgesteld als iemand die zijn gevoelens niet kan uiten, deze opkropt en als volwassene niet helemaal opgewassen is tegen het leven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een maaglijder…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan een maagkwaal

  Algemene voorbeelden


  Oom Izaäk was vijfenveertig vrijgezel en maaglijder [...]. In het Academisch Ziekenhuis van Leiden was er door de bekwaamste chirurgen van alles aan zijn binnenste geprobeerd, maar de pijn was gebleven. Een vriendelijk mens was er uit oom Izaäk niet geworden, de aangeboren zwaarmoedigheid en de maag maakten van hem een mensenhater.

  Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

  Keizer Augustus was niet de serene vorst die nog in veel schoolboeken verschijnt [...]. Zijn regime was gebaseerd op dictatuur, repressie, verbanningen, censuur en boekverbranding. Dit was de man die Vergilius vroeg het epos van zijn nieuwe orde te schrijven. Zo ontstond de Aeneis [...]. De Aeneis begint met de ronkende frase "Arma virumque cano": Ik bezing de wapenfeiten en de held. Maar de verlegen maaglijder was er de man niet naar om dit militaristisch programma waar te maken. Aeneas is tegenover de vechtjassen van de Ilias een bleke, besluiteloze held.

  De Standaard,

  Men hoort vaak zeggen dat mensen die zich snel zenuwachtig maken, meer aanleg hebben om een maagzweer te krijgen dan anderen. 'Dat is echt het type van een maaglijder' wordt van hen gezegd. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet zo is.

  http://www.e-gezondheid.be/alles-weten-over-een-maagzweer/gids/1534

  Anonieme maaglijders worden opgespoord. 'Er lopen in Nederland nog heel wat mensen rond die zuurremmers slikken vanwege een al jaren geleden vastgestelde maagzweer. Ze weten niet beter of die hoort erbij. Maar zweren in maag of twaalfvingerige darm komen door een bacterie. Die mensen kunnen we tegenwoordig genezen.' Internist dr. Wink de Boer van Ziekenhuis Bernhoven in Oss wil de grote groep patiënten gaan opsporen bij wie meer dan vijf jaar geleden zweren in maag of darm zijn gevonden. In die dagen wist men niet anders of een maagzweer kwam door stress.

  http://www.bartmeijervanputten.nl/archief2000/Anonieme%20maaglijders%20worden%20opgespoord.htm,

  Yoghurt is een zacht product dat licht is voor de maag en je energie kan geven. Bovendien heeft een fruityoghurt ook een lekkere smaak, wat goed is voor de moraal, zeker als je maag je verhindert om veel zoets te eten. Sommige maaglijders zijn ook gebaat met het regelmatig drinken van een glas melk.

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107370-maagproblemen-welk-voedsel-eten-bij-maagklachten-tips.html

  De onderzoekers vonden bij de maaglijders uit het Amazonewoud de typische genenpatronen van Oost-Azië, terwijl bij de patiënten uit Caracas het West-Europese patroon naar voren kwam. Dat komt overeen met het beeld dat je zou verwachten als Oost-Aziatische migranten de bacterie mee naar de Nieuwe Wereld hadden gebracht. Omdat uit archeologische gegevens bekend is dat die migratie van elfduizend jaar geleden dateert, moet de bacterie toen met de migranten zijn meegelift.

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DSW08112002_004,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen