maagpatiënt


maagpatiënt 1.0

iemand die aan een maagkwaal lijdt; patiënt met een maagkwaal
Vaak voorgesteld als iemand die zijn gevoelens niet kan uiten, deze opkropt en als volwassene niet helemaal opgewassen is tegen het leven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een maagpatiënt…

is een patiënt; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan een maagkwaal

  Algemene voorbeelden


  Maagpatiënten worden magerder doordat ze weinig eten en als gevolg daarvan onvoldoende energie uit de voeding kunnen halen.

  http://home.planetinternet.be/~duffeler/Maagklachten.htm

  Maagpatiënten die niet tegen gewone melk kunnen, blijken geitenmelk uitstekend te verdragen.

  http://www.geitenboerderij.nl/

  De maagpatiënt is de ietwat ingetogen bijna miezerige mens, die op het pad des levens plichtsgetrouw wil zijn, zich aan wil sluiten bij dat wat hoort maar niet opgewassen is tegen het weerwerk dat van buitenaf komt.

  http://www.zitman.net/jac/archief/columns/190.htm

  Zit je met iets in je maag probeer dit dan zo snel mogelijk te uiten. Hierin schuilt een grote les voor de maagpatiënt, want die uit zijn agressie niet. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat hij dat niet kan, hij kan hier namelijk niet mee omgaan. Hij vreet zich nog liever op dan dat hij zich uit en riskeert op die manier dat hij een maagzweer krijgt.

  http://angelswhisper2011.wordpress.com/tag/zuurbranden/,

  Ik hoorde ooit eens een oude arts zeggen: een maagpatiënt heeft de baarmoeder nooit helemaal verlaten. Er zit veel waars in zo'n opmerking. De maagpatiënt is inderdaad een mens, die het dagelijks leven niet in volle werkelijkheid wil en kan ervaren, maar in zekere zin voorgekauwd moet krijgen. We zien dit zelfs belichaamd in het 'medisch verantwoord' maagpatiëntdieet: melk, pap, enz. Helemaal terugkeren tot de babytijd.

  http://www.zitman.net/jac/archief/columns/190.htm

  De vijf namen van maagpatiënten die overleden zijn na een behandeling door chirurg N.R. in het Scheper Ziekenhuis in Emmen blijven voor het openbaar ministerie (OM) geheim. Dat heeft de raadkamer in Assen beslist.

  http://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/regio/140247/namen-overleden-maagpati-nten-blijven-geheim-voor-justitie.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • maagpatiënten, zenuwlijders
  • maagpatiënten en zenuwlijders

  Wij wéten waarom we lachen, Silenus en ik en nog een handjevol drinkebroers. Wij lachen niet om iets van ons af te zetten. Of om iets op te vreten, zoals al die goedlachse maagpatiënten en zenuwlijders. Wij lachen om niet meer bij te komen.

  De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

  Die bewakers in die kampen, dat waren meestal maagpatiënten, zenuwenlijers, die hadden thuis niks te vertellen, die kregen met de knuppel als ze te laat kwamen! Die haalden hun gram terug in de cellengang.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen