makreel


makreel 1.0

afbeelding

Bron: Peter van der Sluijs
( CC BY-SA 3.0 )

blauwgroene, baarsachtige zoutwatervis die leeft in scholen langs de kusten van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee, het Middellandse Zeegebied en de Zwarte Zee en die als consumptievis zeer wordt gewaardeerd
Ook van toepassing op de vissenfamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een makreel…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 30 tot 50 cm lang
  • [Kleur] heeft een blauwgroene bovenkant en blauwgroene flanken met zwarte lijnen
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft een rugvin met 11 tot 13 slanke stekeltjes, een diep ingesneden staartvin en tussen de rug- en staartvin en tussen de anaalvin en staartvin bevinden zich kleine vinnetjes
  • [Functie] dient in de hengelsport ook als aas
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout water; leeft in de zomer aan de oppervlakte van het water, in de winter in diepere wateren
  • [Woongebied] komt voor in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee, het Middellandse Zeegebied en de Zwarte Zee
  • [Leeftijd] kan 15 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft in scholen
  • [Belang] is van groot commercieel belang
  • [Betrekking of relatie] behoort, net als de haring, tot de pelagische of bentische vissen, wat wil zeggen dat ze op enige afstand van de zeebodem zwemmen

Wetenschappelijke naam: Scomber scombrus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Perciformes; Baarsachtigen
Familie Scombridae; Makrelen
Geslacht Scomber
Soort Scomber scombrus

Algemene voorbeelden


De massale overbevissing van de Zwarte Zee door de vloten van de voormalige Sovjet-Unie en Turkije heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het verdwijnen van belangrijke vissoorten als bonito, makreel en steur.

NRC,

De hengels staan snel. Ik heb de bevestiging van de aasvis iets verbeterd [...]. Ik voer een mix van makreel, sardien en baars. Binnen een paar minuten zakt een van de dobbers iets weg [...]. Ik draai strak en haal uit [...]. De vis komt omhoog. Raast nog wat rond. Een prachtig getekende vis glijdt het net in. Dikke negentiger. Ik zet de vis snel terug.

http://www.totalfishing.nl/Megasnoek/megasnoek-22.asp,

In Dolfinarium Harderwijk krijgen de dieren een gevarieerd menu van verschillende soorten vis: haring, makreel, sprot, wijting en inktvis.

http://www.dolfinarium.nl/wie/default.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een schooltje makreel
  • scholen makreel
  • een school makrelen

Wanneer er een school makrelen onder de boot door raast dan is het mogelijk dat de zelfs de meest onervaren visser er een honderdtal vangt. Al hang je een stukje zilverpapier aan de lijn, de makreel pakt het toch omdat het beest gedreven wordt door voedselnijd.

http://www.hengelsport.com/pub/?MIval=HS2_artikelen_zout=12

Ook kent men natuurlijk de overbekende verenpaternoster. Wanneer er toevallig een schooltje makreel langs de kant verschijnt, kun je hiermee in korte tijd een flink aantal vissen vangen.

http://www.hengelsport.com/pub/?MIval=HS2_artikelen_zout=12

Scholen makreel, platvissen of garnalen, krabben of kreeften en zelfs kleine of grote kwallen zijn prachtige ontmoetingen onder water.

http://www.torpedo.be/ditjesendatjes.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


makreel 1.1

populaire, vette consumptievis die doorgaans gestoomd en voorzien van een rooksmaak bij vrijwel iedere visboer te koop wordt aangeboden; makreel als voedsel

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een makreel…

is een consumptievis

  • [Kleur] heeft rood visvlees
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] kan op verschillende manieren worden bereid
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat zeer veel vitamine B12; heeft een hoog vetgehalte en is zeer bederfelijk bij te hoge temperaturen
  • [Behandeling of bewerking] wordt doorgaans, vanwege het snelle bederf, eerst gestoomd en door een rookcondensaat gehaald en vervolgens te koop aangeboden
  • [Gebruikswijze] wordt gegeten bv. op een broodje of als vis bij de hoofdmaaltijd
  • [Waardering] wordt zeer gewaardeerd door consumenten en wordt doorgaans bij iedere visboer te koop aangeboden

Algemene voorbeelden


Wanneer de makreel voor de pan bestemd is zorg er dan wel voor dat de makreel na het vangen zo snel mogelijk schoon wordt gemaakt en gekoeld bewaard wordt. De makreel gaat zeer snel in kwaliteit achteruit als de vis te warm bewaard wordt.

http://www.hengelsport.com/pub/?MIval=HS2_artikelen_zout=12

Het vet van de makreel is het beste vet van al het dierlijke vet wat je maar binnen kunt krijgen. Je kunt de makreel roken, bakken, stoven, grillen, stomen, noem maar op.

http://www.hengelsport.com/pub/?MIval=HS2_artikelen_zout=12

Voor 6 personen: 1 kilo verse makreel; 1 deciliter Muscadet [...]; 2 eetlepels fijngesneden dragonblaadjes [...]; zout, vers gemalen peper. Snijd de kop van de makreel af. Snijd hun buik open en haal de ingewanden eruit. Spoel de vissen onder stromend water schoon. Verwijder de middengraat door die met een duim los te wrikken. Pocheer de vis ondergedompeld in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar.

NRC,

Voeg op het laatste moment de mosselen en garnalen toe aan de soep die slechts opgewarmd hoeft te worden. Besmeer de toast met makreel. Schep de soep in kommen en leg er een makreel-toastje op. Strooi er fijngeknipte bieslook over.

NRC,

Makreel. Een vis met een hoog vetgehalte en dat maakt hem heel geschikt om te roken. Dat is dan ook de typisch Hollandse vorm, waarin we hem kennen. Maar ook vers is makreel lekker.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Makreel kan gestoofd, gepocheerd, gegrild of in de oven worden bereid. Ook smaakt makreel erg lekker in combinatie met pittige pepers en scherpe kruiden, zoals die in de Indonesische keuken worden gebruikt. Let er wel op dat het visvlees stevig is als u gaat stoven of pocheren. Eet de vis als het even kan nog dezelfde dag dat u hem koopt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gestoomde makreel
  • gerookte makreel
  • gerookte makrelen

Tussen 18.00 – 20.00 uur wordt een rijk Kanunnikenmaal geserveerd, met rundvleesstoofpotten, boerenkazen, vleespasteien, gerookte makrelen, diverse salades en broodsoorten en natuurlijk bisschopswijnen en abdijbier.

http://www.radiostadmontfoort.nl/cgi-bin/rsm_newsfile.cgi?listpath=../news==Lokaal%20Nieuws,

Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Prokorn heeft dus alle goede eigenschappen van volkorenbrood [...]. Belegsuggesties: pindakaas, sambal en alfalfa, vegetarische paté, blokjes paprika en bosui, kerriesaus, gestoomde makreel en bieslook.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

met substantief ervoor


  • een broodje makreel

Er hing een sterke lucht van makreel in de boekwinkel, en toen ik het boek weer neerlegde, zag ik hoe de boekverkoopster ook inderdaad op datzelfde moment haar tanden in een broodje makreel zette.

Eten met Emma, Herman Koch,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen