master


master 1.0

(onderwijs en opvoeding)

iemand die na een opleiding uit de tweede cyclus van het hoger onderwijs de graad van master heeft behaald; afgestudeerde met een mastertitel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een master…

is een afgestudeerde; is een persoon

  • [Plaats] is opgeleid aan een universiteit of hogeschool
  • [Rang of hiërarchische positie] staat in opleidingsniveau hoger dan iemand met de graad van bachelor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geslaagd voor een eenjarige of tweejarige opleiding uit de tweede cyclus van het hoger onderwijs

    Algemene voorbeelden


    Zeker in de derde graad ASO is het belangrijk dat leerlingen in contact komen met mensen die aan een universiteit gestudeerd hebben. Daarom moet in elke school een minimumaantal masters aanwezig zijn.

    De Morgen,

    Met ingang van 2004 zal er in Nederland geen doctorandus meer bij komen. Wie een volledige opleiding aan de universiteit heeft voltooid mag zich dan master noemen.

    De Telegraaf,

    Ten gevolge van ingrijpende veranderingen in het hoger onderwijs in Europa zal je waarschijnlijk na drie jaar het diploma van bachelor behalen en afstuderen als master. Voor masters ligt nadien de weg open naar bijzondere masterdiploma's of naar een doctoraat in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen.

    http://www.phlimburg.be/opleid/dep2/d2_LIkine.asp

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • afstuderen

    Het standpunt van de Antwerpse Letterenfaculteiten. In november en december 2001 hebben de Antwerpse Letterenfaculteiten en de Gemeenschappelijke Raad Letteren en Wijsbegeerte (GRLW) de nota van de VLIR besproken over de Verklaring van Bologna. Na de implementatie ervan zullen kandidaten en licentiaten afgedaan hebben: er zullen enkel nog bachelors en masters afstuderen.

    http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

    met voorzetselgroep


    • een master in toerisme

    Maximum 24 mensen kunnen inschrijven en de groep wordt begeleid door Jeanne de Chantal Van de Cruys, master in toerisme.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • zich bekwamen tot master

    Het is perfect denkbaar dat een bachelor eerst enkele jaren beroepservaring opdoet vooraleer hij of zij zich verder gaat bekwamen tot master.

    http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    master 2.0

    (onderwijs en opvoeding)

    opleiding uit de tweede cyclus van het hoger onderwijs die leidt tot de graad van master

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een master…

    is een opleiding

    • [Geheel] is een deel van het hoger onderwijs
    • [Functie] dient als specialisatie tegenover de bacheloropleiding
    • [Plaats] wordt gevolgd aan een universiteit of aan een hogeschool
    • [Duur] duurt, afhankelijk van de opleiding, gewoonlijk een tot twee jaar
    • [Waarde] heeft een studielast van in totaal 60 tot 120 studiepunten (ECTS)
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door de integratie van kennis, het leren oplossen van complexe problemen, het leren verwoorden van meningen en het leren overbrengen van conclusies aan zowel een deskundig publiek als aan een lekenpubliek
    • [Betrokkene] wordt gevolgd door studenten in de tweede cyclus van het hoger onderwijs
    • [Gevolg of resultaat] leidt bij succesvolle afronding tot de graad van master

    Algemene voorbeelden


    De invoering van het systeem van bachelors (algemeen) en masters (specialisatie) in het hoger onderwijs kon dinsdagavond tijdens het debat over de wet die dit regelt wel op algemene steun rekenen.

    Sp!ts,

    Om hbo'ers toch de kans te geven aan de universiteit door te studeren, hebben de hogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit in dezelfde stad een schakelprogramma ontwikkeld dat hbo-studenten al in het vierde en afsluitende jaar van hun studie bijschoolt, zodat ze geen tijd verliezen en direct aan de master op de universiteit kunnen beginnen.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een master aanbieden

    In Groningen worden twee masters aangeboden: de master Kunstmatige Intelligentie en de master Mens-Machine communicatie.

    http://www.ai.rug.nl/sg/1.html

    Toch moet het kunnen dat instellingen buiten de universiteit een master aanbieden, maar deze zal wel verschillend zijn, veeleer praktijk- of beroepsgericht.

    http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

    met adjectief ervoor


    • een aparte master
    • eenjarige masters
    • tweejarige masters

    Er komt geen aparte master om leraar te worden en ook de titulatuur blijft zoals ze die voorgesteld had: iedereen wordt 'leraar'.

    De Morgen,

    De minister heeft nog steeds geen duidelijke uitspraak gedaan of er buiten de bèta-studies één- of tweejarige masters moeten komen.

    http://www.leidenuniv.nl/mare/,

    met voorzetselgroep


    • een master in de toegepaste economische wetenschappen
    • een master in de wiskunde

    Natuurlijk worden de bachelors voorbereid op hetzij de éénjarige master in de wiskunde of op de tweejarige master of science in de wiskunde.

    http://www.wet.kuleuven.ac.be/info/wiskunde.pdf

    Er moet bovendien een duidelijk verschil in benaming bestaan tussen de eenjarige masters die worden ingericht door de hogescholen en door de universiteit. De benaming "master in de toegepaste economische wetenschappen" dient aan de universiteiten te worden voorbehouden.

    http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

    in voorzetselgroep


    • doorstromen naar een master

    Heb je voor een afstudeerrichting gekozen dan kan je ook doorstromen naar een master die aansluit bij de afstudeerrichting (zie aansluitende masteropleidingen).

    http://www.wet.kuleuven.ac.be/info/wiskunde.pdf

    met substantief erachter


    • een master archiefwetenschap
    • een master informatiewetenschap
    • een master kunstmatige intelligentie
    • een master mens-machine communicatie
    • een master rechtsgeleerdheid

    Het diploma Archivistiek A kan worden behaald bij de Universiteit van Amsterdam na het doorlopen van de bacheloropleiding Documentaire Informatiewetenschap (start september 2002) en de master Archiefwetenschap (start 2003).

    http://www.archiefschool.nl/congres290502/index.htm,

    De Universiteit van Amsterdam heeft besloten tot het instellen van een master Archiefwetenschap en een master Informatiewetenschap als vervolg op de bachelor Documentaire Informatiewetenschap.

    http://www.archiefschool.nl/congres290502/index.htm,

    Na een driejarige bachelorsfase (BSc/AI) zijn er twee masters waaruit je kunt kiezen: de master Kunstmatige Intelligentie (MSc/AI, master of Science in Artificial Intelligence) en de master Mens-Machine Communicatie (MSc/HMC, master of Science in Human-Machine Communication).

    http://www.ai.rug.nl/sg/1.html

    De algemene master rechtsgeleerdheid komt er in zes varianten (strafrecht, burgerlijk recht, ondernemingsrecht, staats- en bestuursrecht, Europees en internationaal recht, encyclopedie en filosofie van het recht).

    http://www.leidenuniv.nl/mare/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • bachelor en master

    De invoering van de structuur met een bachelor en master dwingt de hogescholen om na te denken over welke rol zij straks in het veld met hoger onderwijs willen spelen.

    http://www.nvvw.nl/,

    Vaste verbindingen


    een educatieve master

    1. masteropleiding gericht op een opleiding tot leraar

      In een open brief aan de minister pleiten ze voor een educatieve master als toekomstmodel voor de academische lerarenopleiding.

      De Standaard,

      Vanderpoorten wil afgestudeerden van de lerarenopleiding aan de universiteit een certificaat toekennen en de titel 'leraar' maar geen bijkomende master. En dat zint de universiteiten niet. Zij pleiten voor een professioneel gerichte "educatieve master", naar analogie met de situatie in Nederland.

      De Standaard,

      Studenten met belangstelling voor het onderwijs is er een tweejarige educatieve master die zowel vakinhoudelijke als didactische modules in het programma hebben.

      http://www.uva.nl/zoeken/object.cfm?objectid=E12E188B-D62B-41B0-B3A97D6A8DE6F923

    een professionele master

    1. masteropleiding die gericht is op de beroepspraktijk en vaak met werken of stagelopen wordt gecombineerd

      Antoniem: een universitaire master

      De Faculteit der Geesteswetenschappen biedt verschillende typen masteropleidingen aan: doorstroommasters, professionele masters, educatieve masters en selectieve onderzoeksmasters. De doorstroommasters sluiten rechtstreeks aan op de bacheloropleidingen en duren 1 jaar. De professionele masters leiden op tot een specifiek beroep en nemen in de meeste gevallen 1,5 jaar in beslag, inclusief een betaalde stage.

      http://www.uva.nl/zoeken/object.cfm?objectid=E12E188B-D62B-41B0-B3A97D6A8DE6F923

      De master Archiefwetenschap is een professionele master die anderhalf jaar zal duren.

      http://www.archiefschool.nl/congres290502/index.htm,

    een universitaire master

    1. masteropleiding met een academische oriëntatie

      Antoniem: een professionele master

      Een professional master is gelijkwaardig aan een universitaire master. Beide mastertrajecten leveren dezelfde internationaal erkende mastertitels van MA of MSc. De weg die leidt tot deze mastertitel verschilt echter tussen beide trajecten. De weg van de professional master past bij personen die gedijen bij een combinatie van leren en werken; van theorie die direct van toepassing is in de praktijk. Veel professional masters worden dan ook in deeltijd (naast het werk) of duaal (in samenwerking met het werk) aangeboden. Een universitaire master is vooral gericht op de wetenschap en wordt meestal in voltijd gevolgd.

      https://www.han.nl/werken-en-leren/type-opleidingen/masteropleidingen/~hbo-master-versus-wo-mas/

      Het gros van de aanwezigen voelde weinig voor een gemiddelde van zeven of hoger als toelatingscriterium voor de universitaire masters. Dat zou weinig zeggen over de academische kwaliteiten. Je kunt wel een acht hebben gehaald voor een module SPSS-gebruik. Dat betekent echter nog niet dat je over voldoende zelfstandigheid en methodologische bagage beschikt om dit statistische computerprograma toe te passen. Daarvoor achtten de conferentiegangers de HBO-afgestudeerde in het algemeen veel te onzelfstandig.

      http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/37/11/master.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    master 3.0

    (onderwijs en opvoeding)

    titel of graad van master, toegekend na het voltooien van een opleiding van de tweede cyclus van het hoger onderwijs; concreet ook: diploma dat deze graad bevestigt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Master…

    is een titel of graad

    • [Plaats] is een titel die wordt gehaald aan een universiteit of hogeschool
    • [Duur] is een titel die wordt gehaald, afhankelijk van de opleiding, na een studieduur van een tot twee jaar
    • [Bezitter of eigenaar] is de titel van iemand die geslaagd is voor een opleiding van de tweede cyclus van het hoger onderwijs

      Algemene voorbeelden


      'Bachelor', 'master' en 'Associate degree' zijn graden. Je behaalt zo'n graad als je een opleiding in het hoger onderwijs afrondt. Na een vierjarige opleiding aan een hogeschool of een driejarige opleiding aan een universiteit krijg je de graad bachelor. Met je bachelordiploma kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Een masteropleiding duurt 1 of 2 jaar. Daarna behaal je de graad master.

      http://www.avans.nl/studeren/studiekeuze/uitleg-benamingen/bachelor-en-master

      Rangen en standen in het universitaire wereldje. De universiteit is een aaneenrijging van faculteiten, opleidingen, titels zoals professor, doctor, professor doctor, doctorandus, ingenieur, meester, master, bachelor etc.

      http://www.kun.nl/akku/zuur_rangen_kun.html,

      Het masterdiploma komt overeen met een doctoraal diploma. De titel 'doctorandus' wordt vervangen door de titel 'master'.

      http://www.archiefschool.nl/congres290502/index.htm,

      Deze zogenaamde kopstudies duren gemiddeld twee jaar en geven je na afronding de universitaire ingenieurstitel (ir of master).

      http://www.hsdrenthe.nl/werktuigbouw/main.html

      De nieuwe bachelor-masterstructuur zou de huidige diplomastructuur moeten vervangen, maar als Nederlandstalig equivalent voor 'master' kunnen de huidige titels zoals licentiaat, ingenieur, enz. behouden blijven.

      http://www.vlir.be/

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een master halen

      Volgens Zwarts zijn afgestudeerde hbo'ers die aan een universiteit een master willen halen, de dupe van de karige overheid.

      de Volkskrant,

      in voorzetselgroep


      • de opleiding tot master

      De duur van de opleiding tot master is overigens niet vastgelegd. Meestal wordt uitgegaan van een bacheloropleiding van drie jaar, gevolgd door een masters van twee jaar. Maar er zijn ook eenjarige masteropleidingen denkbaar.

      http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

      • het diploma van master
      • de graad van master

      Het undergraduate niveau zal leiden tot het diploma van bachelor, het postgraduate niveau leidt tot het diploma van master.

      http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

      De minister heeft verklaard dat op het einde van het academiejaar 2002-2003 de tweede-cyclusdiploma's van de universiteiten automatisch de graad van "master" zullen krijgen.

      http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      master 4.0

      (sport en recreatie; politiek en bestuur)

      sporter die in de oudere leeftijdscategorie wordt ingedeeld, afhankelijk van de sporttak in de regel vanaf 30 tot 35 jaar; sporter ouder dan 30 of 35 jaar; veteraan; in het meervoud ook ter aanduiding van de categorie zelf

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een master…

      is een sporter; is een persoon

      • [Groep] behoort tot een categorie die doorgaans is vastgelegd door een sportfederatie
      • [Leeftijd] is, afhankelijk van de sporttak, 30 jaar of ouder
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Activiteit of handeling] neemt deel aan wedstrijden die bestemd zijn voor zijn of haar categorie

      Algemene voorbeelden


      Om de wedstrijd aantrekkelijker en eerlijker te maken, zijn zwemmers verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën [...]. Masters [...] 35 t/m 49 jaar.

      http://docplayer.nl/29914355-Nob-binnenwater-reglement-vinzwemmen-en-afstandduiken-met-en-zonder-perslucht.html

      Masters. Vanaf 30 jaar (tenzij gekozen wordt voor de categorie Amateur of Elite). De leeftijdscategorie wordt op de licentie vermeld (30+, 40+, 50+). Deelname aan wedstrijden in de categorie I, II & IV.

      http://www.wielerclubmiddenlimburg.nl/wp-content/uploads/2013/01/KNWU_algemeen_reglement_2012.pdf,

      In de atletiek worden als masters aangeduid alle mannen en vrouwen die 35 jaar of ouder zijn. Voor de mannen-masters in wegevenementen wordt door de IAAF als ondergrens een leeftijd van 40 jaar aangehouden. De Atletiekunie volgt hierin echter de handelswijze van de wereldbond voor masters, de WMA (World Masters Athletics), en houdt een uniforme ondergrens van 35 jaar aan. Voor het realiseren van reële wedstrijdelementen worden de masters ingedeeld in leeftijdscategorieën van 5 jaar (35+, 40+ enz).

      https://www.atletiek.nl/voor-atleten/masters

      Amateurs en Sportklasse zijn de wedstrijdcategorieën die men (man/vrouw) kan kiezen vanaf 19 jaar en ouder. Deze wedstrijdcategorieën zijn uitdagend genoeg voor de meeste renners. Binnen W.V. Eemland is dit ook de grootste groep. Naast deze 2 wedstrijdcategorieën kan men ook, vanaf 30 jaar leeftijd, kiezen voor de subcategorie Master. Deze zijn dan ook verder verdeeld in 30+, 40+ enz. Er worden landelijk aparte wedstrijden georganiseerd voor een bepaalde categorie. Voorbeeld: aan de wedstrijd voor Masters 40+ mogen zowel Amateurs als de Sportklasse licentiehouders deelnemen, die op hun licentie de vermelding 40+ hebben.

      https://www.wveemland.nl/categorieen/amateurs-en-sportklasse/,

      Zowel Sander Lormans bij de elite/amateurs A/beloften als Ron Vroom bij de masters waren gisteren de sterkste wielrenners in Bloemendaal.

      Haarlems Dagblad,

      Combinatiemogelijkheden


      met telwoord erachter


      • een master 30+
      • een master 40+
      • een master 50+
      • een master 60+

      Dispensatie is een ontheffing om op een hoger of lager wedstrijdniveau uit te komen. Dispensatie moet ieder jaar opnieuw worden aangevraagd bij de sectie Inline-skaten en is ook geldig bij de Nationale Kampioenschappen [...]. Wie komen er in aanmerking voor dispensatie? Heren Junioren A en jongens/meisjes junioren B kunnen een verzoek indienen om als Heren of Dames te mogen deelnemen. Masters 50+ of 60+ die in een lagere leeftijdscategorie willen blijven deelnemen, kunnen een verzoek indienen tot promotie naar Masters 40+ respectievelijk Masters 50+. Masters 40+ die willen blijven deelnemen bij de Heren kunnen een verzoek indienen.

      https://knsb.nl/inline-skaten/dispensatie/

      Er zal startgelegenheid gegeven worden aan alle categorieën, te weten: Amateurs, Elite mannen en Elite vrouwen, Junior mannen en vrouwen, Nieuwelingen jongens en meisjes, Amateur vrouwen, belofte vrouwen en belofte mannen, master vrouwen 30+, masters 30+, masters 40+, masters 50+, masters 60+. Er is een mooie ronde uitgezet door het buitengebied van de gemeente Bladel, waardoor de renners resp. 13,4 of 25,8 km af moeten leggen om vervolgens te finishen op het wielerparcours van TWC Het Snelle Wiel.

      http://www.hetsnellewiel.nl/amateurs/de-twee-snelle-wielen-organiseren-samen-het-dk-tijdrijden/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • masters, beloften en elite

      Daags nadien is het al wat beter uit de doppen kijken om geen houvast te verliezen te midden van masters, beloften en elite.

      De Standaard,

      master 5.0

      (sport en recreatie; politiek en bestuur)

      goed presterende sporter die mag deelnemen aan een mastertoernooi in zijn sporttak door in het voortraject een hoog aantal punten te scoren of overwinnningen te behalen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een master…

      is een sporter; is een persoon

      • [Groep] is vaak lid van een sportploeg
      • [Activiteit of handeling] levert hoge sportieve prestaties; mag deelnemen aan een mastertoernooi in zijn sporttak

        Algemene voorbeelden


        C en D junioren mogen 1 categorie hoger uitkomen. Ze mogen ook in 1 seizoen deelnemen aan 2 competities. Vanaf de b junioren mogen atleten ook deelnemen aan de A en senioren competitie. Bij de Master competitie moet je echt master zijn om deel te mogen nemen. Als club streven we naar het sterkste 1e team. Het kan dus zijn dat gekozen wordt voor een atleet van een categorie lager, bijvoorbeeld een jongen D2 die mee doet in het 1e team van de jongens C. De keuze om een atleet uit een jongere categorie te laten deelnemen aan een hogere wordt alleen gemaakt als het verantwoord is binnen het schema en de ontwikkeling van de betreffende atleet.

        http://www.aav36.nl/baanatletiek/competitie

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        master 6.0

        (techniek en technologie)

        apparaat dat een ander apparaat aanstuurt

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een master…

        is een apparaat

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verbonden met een ander apparaat
        • [Activiteit of handeling] stuurt een ander apparaat aan

          Algemene voorbeelden


          De drive is trouwens tegen de aanbevelingen van de fabrikant in als slave op het secundaire kanaal aangesloten. Net als overigens vrijwel alle cd-writerfabrikanten, stelt Philips voor het apparaat altijd als master aan te sluiten.

          http://www.fnl.nl/ct-nl/archief1999/ct99-12/ct99-12-online-001.htm,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          master 7.0

          (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

          origineel bestand waarvan kopieën worden gereproduceerd

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een master…

          is een bestand

          • [Functie] dient om kopieën van te reproduceren
          • [Onstoffelijke inhoud] bevat data

            Algemene voorbeelden


            De drie verdachten die in deze zaak zijn aangehouden verkochten gekopieerde cd's (cd-r) met film, muziek en spellen via 21 verschillende internetsites. Dat is het grootst aantal sites dat in één keer is aangetroffen bij deze vorm van thuispiraterij. In twee woningen zijn computers, cd-branders en duizend bronkopieën (masters) in beslag genomen.

            Nieuwsblad van het Noorden,

            Als wij ringtones niet meer zelf naspelen, maar de originele master gaan gebruiken, moeten we ook geld betalen aan de platenmaatschappijen.

            http://www.nrc.nl/dossiers/auteursrecht/ artikel/1062566770103.html,

            Verder worden de CD's automatisch verpakt. Voordat er geperst kan worden heeft de fabriek een pre-master nodig, welke gebruikt wordt voor het maken van de glasmaster. De glasmaster is de "echte master". Hiervan worden de persmatrijzen gemaakt.

            http://www.hael.nl/mrecmain.htm

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen