minnares


minnares 1.0

vrouw die een intieme, vaak seksuele relatie met iemand onderhoudt; vrouw met wie iemand een intieme, vaak seksuele relatie heeft; vrouw in een intieme, vaak seksuele relatie; vrouw door wie iemand wordt bemind

Semagram


Een minnares…

is een vrouw; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een affectieve, intieme, m.n. seksuele relatie met iemand

  Algemene voorbeelden


  Volgens mij streven vrouwen van mijn leeftijd allemaal een soort perfectie na. We willen ideaal zijn. Ideale moeders, ideale minnaressen, we willen leuk werk hebben, en ook nog lekker kunnen koken.

  De Telegraaf,

  Van Daalen kiest onderwerpen die dicht bij haar eigen ervaring als moeder of minnares liggen, in termen die bekend zijn uit de klassieke poëzie. Ze schrijft over liefde en passie, vruchtbaarheid en moederschap, geboorte, pijn en dood.

  NRC,

  Een echte zeeman wil zien of zijn geliefde of minnares is aangevreten door de tijd. Hij wil weten of er op hem wordt gewacht. Hij wil voelen of een vrouwenlichaam in staat is om zijn aanraking te onthouden.

  Vertezucht, Jef Aerts,

  Combinatiemogelijkheden


  met bezittelijk voornaamwoord


  • zijn minnares

  MacLeod kampt met wat problemen. Hij zou graag trouwen met zijn minnares, Victoria Winters, die dat uit principiële overwegingen niet wil. Daarnaast wordt hij geplaagd door herinneringen aan een duistere periode in zijn leven.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • ex-minnares

  Als deel van een afleiding


  • minnaresje

  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • eennachtsminnares
  • kandidaat-minnares
  • scheepsminnares

  minnares 2.0

  vrouw die een buitenechtelijke relatie met iemand onderhoudt; vrouw met wie iemand een buitenechtelijke relatie heeft; vrouw in een buitenechtelijke relatie; buitenechtelijke geliefde

  Semagram


  Een minnares…

  is een vrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] onderhoudt een buitenechtelijke relatie met iemand

   Algemene voorbeelden


   Overspelige mannen had hij op het hart gedrukt tegenover hun minnares open kaart te spelen. 'Zeg haar tenminste dat je niet van plan bent je vrouw in de steek te laten.'

   De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

   Hoofdfiguur is dit keer Arno, een zesendertigjarige klassieke gitarist die teruggetrokken leeft in zijn flat en alleen buitenkomt om op te treden met Suzanne, een violiste. Suzanne is Arno's minnares, en getrouwd - zo heeft hij het het liefst.

   De Standaard,

   Deze Borgia-paus zou als geen ander het verval en de corruptie van het pauselijk hof belichamen: hij hield er openlijk minnaressen op na, begunstigde zijn zeven kinderen naar believen met goederen en ambten, en benoemde, om zijn positie te verstevigen, en masse kardinalen.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • minnares zijn

   Goncourt noemde haar "de mooiste vrouw van de eeuw". Ze reisde door Europa, gedreven door passies, en was de minnares van beroemde mannen, onder wie Maurice de Rothschild.

   De Standaard,

   als object bij een werkwoord


   • een minnares hebben
   • minnaressen hebben

   In dit boek vertelt Carolien Roodvoets, vanuit haar ervaring als therapeute, over buitenechtelijke relaties en meer bepaald over driehoeksverhoudingen, waar bij de man een minnares heeft. Meestal is het zo dat de vrouwen in deze situatie de dupe zijn.

   http://www.telesaurus.be/nachtwacht/uitz27.htm

   Vaak vind ik inspiratie in de krant of op de televisie, maar zeker niet altijd. Voor De echtbreker vertrok ik van de wat perfide gedachte dat een vrouw ontdekt dat haar man een minnares heeft.

   http://www.reneappel.nl/Teksten_Online.html#2,

   De man zal menen dat zijn vrouw een minnaar heeft en daarom minder om hem geeft; de vrouw zal [...] menen dat haar man een minnares heeft en er daarom niet meer in slaagt haar te bevredigen. Zij zullen elkaar wantrouwen en voor het minste elkaar in de haren vliegen, kortom, hun huwelijk is om zeep.

   Iks, Johan Van Nijen,

   Die mannen met hun BMW'S hadden geld natuurlijk. Zwarte BMW's gekocht met zwart geld. En ze hadden vrouwen en minnaressen en maitresses.

   Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

   met adjectief ervoor


   • een vroegere minnares
   • vroegere minnaressen

   Camilla Parker Bowles, de vroegere minnares en grote liefde van prins Charles, heeft gisteren in een verklaring de publikatie van foto's uit haar familie-album scherp veroordeeld. Dat deed ze samen met haar echtgenoot van wie ze na 21 jaar huwelijk gaat scheiden, zoals vorige week pas bekend werd.

   NRC,

   In de binnenstad bezochten ze cafés en danstenten. Altijd waren daar mannen die Henri op zijn schouder sloegen, vrouwen die hem op zijn mond kusten en met een enkele lichaamsbeweging duidelijk maakten dat ze vroegere minnaressen waren.

   Hokwerda's kind, Oek de Jong,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • de minnares van mijn vader

   Hoe zou ik me gedragen tegenover Sofie, wetend dat ze de minnares van mijn vader was?

   Mise-en-scène, Axel Bouts,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • zijn minnares

   Op z'n minst enkele keren per maand legt hij zijn overbodige rookgordijnen aan, bezoekt zijn minnares, wordt daarna mateloos dronken en verwelkomt Evelyne thuis met zijn onbehouwen, cynische en leugenachtige provokaties.

   De Standaard,

   Terwijl zes teams van de technische recherche alle kamers van het hotel grondig doorzochten en Van In, geassisteerd door collega's van de federale politie, de gasten aan een derdegraadsverhoor onderwierp, belde de hoteldirecteur een bevriende minister die af en toe een weekend met zijn minnares in het hotel doorbracht.

   De vijfde macht, Pieter Aspe,

   De Kee woonde al meer dan acht jaar samen met de vriendin voor wie hij zijn vrouw in de steek had gelaten. Hij wist uit ervaring dat er nooit een eind kwam aan het gezeur. Zelfs zijn nieuwe minnares, die hij twee of drie keer per maand een bezoekje bracht, durfde wel eens een opmerking te maken als hij niet op tijd verscheen.

   Pandora, Pieter Aspe,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • ex-minnares