minnaar


minnaar 1.0

man die een intieme, vaak seksuele relatie met iemand onderhoudt; man met wie iemand een intieme, vaak seksuele relatie heeft; man in een intieme, vaak seksuele relatie; man door wie iemand wordt bemind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een minnaar…

is een man; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een affectieve, intieme, m.n. seksuele relatie met iemand

  Algemene voorbeelden


  Hoe cru het misschien ook klinkt, je ouders horen eerder te overlijden dan jij. Deze verliezen kon ik daardoor goed verwerken. Een weer heel ander verlies is dan het verlies van je levenspartner. Je maatje, je minnaar laat je dan achter.

  http://www.afstandsmoeders.nl/05_bib/p_05_2_1.htm

  Ook 's werelds beroemdste minnaar, Casanova (1725-1798), beoefende zijn favoriete tijdverdrijf altijd met condoom. Hij onderwierp zijn condooms steevast aan een 'gaatjestest' door het condoom als een ballon op te blazen.

  http://home.planet.nl/~neven042/,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een goede minnaar
  • een fantastische minnaar
  • geweldige minnaars
  • goede minnaars

  Toen wij al een tijdje op waren, heeft zij mij plots vastgenomen om het middel en eenvoudig, ernstig gezegd: "Jij bent een goede minnaar." Dit is voor mij de hoogste bevestiging, een perfect resumé van de voorbije nacht, nu ons geen lichamelijke geheimen meer gebleven zijn.

  Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

  Hij noemt op waar hij me overal wil kussen. Ik voel ze, stuk voor stuk, op mijn gloeiende huid. Hij is een fantastische minnaar, ik kan me aan hem volledig overgeven en we beleven grenzeloze seks, dat kan ik gewoon niet beschrijven.

  Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

  Regelmatig krijgt ze stoere lui die graag willen bewijzen dat ze geweldige minnaars zijn. Die sloven zich enorm uit om het haar ook naar de zin te maken, omdat ze naar eigen zeggen nooit een vrouw hebben gehad die ze niet konden bevredigen.

  Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

  'Hassan?' 'Wat?' 'Denk jij dat mannen met een grote penis betere minnaars zijn?' 'Natuurlijk.'

  Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

  • een trouwe minnaar

  Ze verlangde naar een trouwe minnaar, een tedere echtgenoot die haar zou bijstaan, haar toefluisteren, zijn hand voor haar door het vuur halen. Ze wist dat hij zich ergens bevond: de man die zich heel langzaam en heel zeker in haar richting bewoog, als een 'flame of passionate desire' een nobele inborst die haar eens zou omhelzen in de tederste omhelzing ooit door iemand bezongen.

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  met bezittelijk voornaamwoord


  • haar minnaar
  • zijn minnaar
  • haar minnaars
  • zijn minnaars

  Hij wou een kind van haar - liefde - maar daar had zij eerst geen zin in. Hij wist haar niettemin te overhalen. Ze was nog maar pas zwanger of haar minnaar ging er al vandoor met iemand die, naar die vrouw zei, niet zou misstaan op het strand van Baywatch.

  Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  Hij woont samen met zijn minnaar in het hotel, waar de jonge vrouw met de Oosteuropese auto een baantje heeft gevonden. Hij is een, goddank niet erg clichématige, travestiet en treedt op in nachtclubs.

  NRC,

  Met de mannen die ooit haar minnaars waren, is ze altijd goed bevriend gebleven.

  De Morgen,

  Justin is zogenaamd een acteur, maar heeft nog nooit echt gewerkt en heeft zich altijd laten onderhouden door zijn minnaars.

  http://www.homodok.nl/,

  met onbepaald voornaamwoord


  • veel minnaars
  • vele minnaars

  De moeder van Astolphe heette Delphine [...]. Zij moet mooi en blond geweest zijn en heeft veel minnaars gehad, onder wie niemand minder dan Chateaubriand.

  Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

  Haar roman Een spion in het huis van de liefde kwam in Louveciennes tot stand, waar Nin vele minnaars ontving.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  een goede minnaar

  1. iemand die bekwaam is in het bedrijven van de liefde; iemand die bedreven is in het liefdesspel; iemand die goed is in bed

   Ik heb nooit gemerkt dat ze ongelukkig was. We hadden twee kinderen. Ik dacht dat ik een perfecte vader was en een goede minnaar, totdat ik op een avond thuiskwam. Er lag een brief waarin ze schreef dat ze terugging met de kinderen en dat ik niet hoefde te proberen om ze terug te halen.

   Idil, een meisje, Yasmine Allas,

   Toen wij al een tijdje op waren, heeft zij mij plots vastgenomen om het middel en eenvoudig, ernstig gezegd: "Jij bent een goede minnaar." Dit is voor mij de hoogste bevestiging, een perfect resumé van de voorbije nacht, nu ons geen lichamelijke geheimen meer gebleven zijn.

   Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

   Ze zei dat hij de beste minnaar was die ze ooit had gehad.

   Bezeten van mij, Nicci French,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  minnaar 2.0

  man die een buitenechtelijke relatie met iemand onderhoudt; man met wie iemand een buitenechtelijke relatie heeft; man in een buitenechtelijke relatie; buitenechtelijke geliefde

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een minnaar…

  is een man; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] onderhoudt een buitenechtelijke relatie met iemand

   Algemene voorbeelden


   Het verhaal in het door oorlog geteisterde Londen vertelt over de driehoeksrelatie tussen een getrouwde vrouw, een saaie echtgenoot en een obsessioneel jaloerse minnaar.

   http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

   'Een echte huismoeder ben ik nooit geworden. Ik wist me altijd wel bezig te houden. En er waren minnaars, veel minnaars. Je hebt geen idee hoe druk je het daarmee kunt hebben. Wat je allemaal moet regelen om het geheim te houden. Spanning, avontuur, sensatie, heerlijk.'

   Beschreven blad, Remco Campert,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een minnaar hebben

   Jawel, ik had een minnaar. Het is een woord, waar ik niet aan wen. Alsof het niet bij me hoort. Ik kon me dan ook nooit voorstellen dat ik een andere man in mijn lichaam toe zou laten, laat staan dat ik verwachtte dat zoiets anders voelen zou.

   De gelukkige, Mensje van Keulen,

   met adjectief ervoor


   • geheime minnaars

   Zoals alle geheime minnaars dachten ze dat niemand iets van hun verhouding wist, maar natuurlijk was Bos de conciërge precies op de hoogte en daarmee alle anderen in het gebouw.

   De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

   met bezittelijk voornaamwoord


   • haar minnaar

   In De gelukkige, haar nieuweling die vorige week verscheen, loopt de vrouwelijke hoofdpersoon weg van haar ouders, weg van haar man, weg van haar minnaar, naar Schotland, Pakistan, terug naar Nederland, naar Frankrijk. Of ze aan het eind van de roman werkelijk bevrijd is, dat is maar de vraag.

   http://www.mensjevankeulen.nl/interviews.htm#VN

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als deel van een afleiding


   minnaar 3.0

   iemand die veel van iets of iemand houdt; iemand die iets graag doet; iemand die iets of iemand heel leuk of mooi vindt; liefhebber

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een minnaar…

   is een persoon

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • een groot minnaar
     • een vurige minnaar
     • een ware minnaar

     Maar het grootste boek in mijn leven is Les mémoires d'outre-tombe, Herinneringen voorbij het graf, van Chateaubriand. Dat is, door mij ook aangeprezen, de grootste autobiografie uit de wereldgeschiedenis. In vier delen. "Chateaubriand vertelt dat hij met het kruis in de hand afdaalt in zijn graf. Meeslepend! Hij was minister, bestrijder van de Franse Revolutie. Hij heeft zijn eigen broer op het schavot onthoofd zien worden! Een groot man in de politiek in Frankrijk en een groot minnaar van voorname vrouwen.

     http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2226133/2007/12/20/Voor-de-vrouwen-van-40-tot-70-heb-ik-t-gedaan.dhtml,

     De laatste prijs die Wolkers werd toegekend, de Busken-Huetprijs 1991 voor de essaybundel Tarzan in Arles, aanvaardde hij wel. Maar een vurige minnaar van literaire prijzen zal hij nooit worden.

     De Standaard,

     Hij troont je niet enkel mee doorheen de huidige stad, maar spreekt ook van haar verre en glorierijke verleden. Hij toont je niet enkel de stenen, maar legt ook de angsten en obsessies van de inwoners bloot. Kortom, hij is een ware minnaar van Istanbul, die in zijn hele oeuvre probeert de 'ziel' van deze stad te vatten, al voegt hij er wel fijntjes aan toe: 'enkel wie jarenlang in Istanbul woont, kan haar ziel begrijpen.'

     http://www.actuamedica.be/MediSurf/NL/MediSurf-Arch-NL-028376.html,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • een minnaar van
     • minnaars van

     Over het gazon tussen de hutten kwamen drie mensen op ons toe lopen, een man en twee vrouwen. 'Sweet Jesus Christ,' mompelde King. 'Goeiemiddag meneer Velderman,' zei de man, 'da's mij een genoegen u hier te treffen. Ik zag uw auto en ik wist subiet dat gij het was, de enige echte kenner en minnaar van groot wild in Angola.' 'Hallo Jules,' zei King.

     Quissama, F. Springer,

     Er zijn meer popliefhebbers dan minnaars van klassieke muziek; is daar aan gedacht?

     De Standaard,

     Buitenlanders Kwaliteitskranten als de conservatieve Daily Telegraph en The Times en hun zondagsbladen zijn ook niet bepaald vurige minnaars van Europa en vaak erg Brits-nationalistisch.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen