oefenmeester


oefenmeester 1.0

(voetbal; formeel)

iemand die voor zijn beroep of ook wel uit liefhebberij een sportploeg of individuele sporter traint; trainer; ook: titel van oefenmeester

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oefenmeester…

is een persoon

   Hoofdsemagram: trainer


   Algemene voorbeelden


   Pesse-trainer Metselaar was na afloop tevreden met de puntendeling in Slagharen. Vooral het spel van zijn ploeg stemde de oefenmeester tot tevredenheid.

   Meppeler Courant,

   De verantwoordelijkheid van de oefenmeester in het proftijdperk is dan ook enorm toegenomen. Hij staat in voor de voorbereiding, voor de tactische aanpak, voor de samenstelling van de ploeg, voor de PR en staat daarbij voortdurend onder druk van de behaalde resultaten.

   http://www.antwerpsupporter.be/archief/trainers.htm

   Om de kwaliteit van de oefenmeesters te waarborgen werkt de KNVB met een licentiesysteem waarin onder meer is vastgelegd over welke diploma's een trainer/coach van een amateurvoetbalvereniging moet beschikken. Alleen wie in het bezit is van een door het bondsbestuur verstrekte trainerslicentie, is bevoegd om als oefenmeester en/of trainer werkzaam te zijn.

   http://www.lba-voetbal.nl/?group=6&content=14

   De vereniging ging onder het nieuwe bewind van voorzitter Eddy Wauters weldra de professionele toer op, al was dat aanvankelijk met heel bescheiden middelen. De trainer uit die periode kan je dan ook niet meer vergelijken met de oefenmeesters van vroeger, die niet zelf de ploeg samenstelden.

   http://www.antwerpsupporter.be/archief/trainers.htm

   Na het misbaksel dat de wit-zwart-gelen hadden neergezet op Genk, dreigde Fi Vanhoof ermee ingrijpende veranderingen te zullen aanbrengen. En dat deed de oefenmeester ook. Marcel Peeper moest plaatsnemen op de bank - wat de Nederlander duidelijk niet zinde - en Musa Kanu mocht van bij de aftrap het veld in.

   De Standaard,

   Akemann is sinds '74 verbonden aan Oranje, maar werkt al vanaf 1965 in dienst van de KNVB. Guus Hiddink wordt zijn vijftiende bondscoach. In het rijtje van al die oefenmeesters staat de naam van Advocaat hoog genoteerd.

   NRC,

   Willem II-trainer Jan Reker heeft vanochtend contact gezocht met alle coaches uit het betaalde voetbal. De oefenmeester is vooral bezorgd over het moeizame verloop van de competitie.

   NRC,

   Het bestuur van de degradatiekandidaat, die zondag uit van Real Sociedad met 2-1 verloor, zette de oefenmeester zaterdag op non-actief omdat hij publiekelijk de aanhang en de bevolking van Santander had beledigd.

   Meppeler Courant,

   Voor de functie van oefenmeester bij de club waren vijf serieuze gegadigden.

   Meppeler Courant,

   "En Van Hanegem heeft eerder bewezen onvermoede krachten uit spelers te halen. Hoe? Dat is nauwelijks onder woorden te brengen. Onverklaarbaar, mysterieus bijna." Een vitaminekuur en krachttraining horen daar niet bij het recept van de oefenmeester, die vandaag 57 jaar wordt.

   De Telegraaf,

   Koos van der Galiën vertrekt aan het eind van dit seizoen als trainer/coach bij Uffelte. De oefenmeester wenst geen gebruik te maken van de optie in zijn contract.

   Meppeler Courant,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een oefenmeester ontslaan
   • een oefenmeester wegsturen

   In het Duitse blad Bild verklaarde manager Willi Lemke dat het bestuur er geen moment aan heeft gedacht de Nederlandse oefenmeester te ontslaan.

   De Standaard,

   Gil, die per seizoen toch gauw één a twee oefenmeesters wegstuurt, noemde de aanstelling van Pereira een vergissing.

   Meppeler Courant,

   met adjectief ervoor


   • een andere oefenmeester
   • een nieuwe oefenmeester
   • de buitenlandse oefenmeester (van een club)
   • de huidige oefenmeester (van een club)
   • de nieuwe oefenmeester (van een club)
   • de onervaren oefenmeester (van een club)
   • de toekomstige oefenmeester (van een club)

   Henk ten Cate wordt per 1 juli de nieuwe oefenmeester van Sparta.

   NRC,

   In 1934 kwam er een nieuwe buitenlandse oefenmeester op de Bosuil en weer was het niet de eerste de beste: Ignace Molnar, een Hongaar die in Nederland al een internationale faam had opgebouwd.

   http://www.antwerpsupporter.be/archief/trainers.htm

   De huidige oefenmeester Jan Reker zou dan als technisch directeur gaan functioneren bij de Tilburgse club.

   NRC,

   Dordrecht lijkt de degradatie niet meer te kunnen afwenden, hoewel de nieuwe oefenmeester Jan Versleijen zelf nog genoeg lichtpuntjes zag.

   NRC,

   Overpelt kan dus op zijn beurt alweer op zoek naar een nieuwe oefenmeester.

   De Standaard,

   Eind vorig jaar verschenen al de eerste advertenties in de regionale pers, van clubs die op zoek zijn naar een andere oefenmeester voor het nieuwe seizoen.

   Meppeler Courant,

   Uit de woorden van de toekomstige oefenmeester van Old Forward merk je al dat de club geen onbekende voor hem is.

   Meppeler Courant,

   De gezonde agressie van de thuisploeg had slechts één oorzaak: een interview met Wilfried Sleurs in een Franstalige krant. Daarin had de Truiense trainer onvervaard verklaard dat Charleroi een karakterloos ploegje is waar zijn Sint-Truiden absoluut geen schrik voor heeft. Geen slimme zet van de onervaren oefenmeester, want het artikel werkte op de Zebra's als een rode lap op een stier.

   De Standaard,

   • de 29-jarige oefenmeester
   • de 43-jarige oefenmeester
   • de 44-jarige oefenmeester
   • de 51-jarige oefenmeester
   • de 55-jarige oefenmeester

   Het bestuur van de degradatiekandidaat zette de 43-jarige oefenmeester gisteren op straat.

   NRC,

   "Op het veld moet het gebeuren", zegt de 55-jarige oefenmeester die zijn grootste clubsuccessen boekte als opvolger van Goethals bij Bordeaux in de jaren '80.

   De Standaard,

   ZVH wilde Bernard de puinhoop niet in de schoenen schuiven - de alom geprezen Van der Burgt was immers ook niet geslaagd- en gaf de 29-jarige oefenmeester een contract voor nog een jaar.

   Meppeler Courant,

   Volgens de 44-jarige oefenmeester, tevens trainer van het nationale elftal dat vorige maand zijn internationale rentree vierde met een oefentrip door Zuid-Amerika, had de uitsluiting niet nog langer moeten duren.

   NRC,

   Bora Milutinovic is opgestapt als bondscoach van de Verenigde Staten. De 51-jarige oefenmeester heeft dat gisteren in Chicago bekendgemaakt.

   NRC,

   • de Drentse oefenmeester
   • de Haagse oefenmeester
   • de Mechelse oefenmeester
   • de Utrechtse oefenmeester
   • de West-Vlaamse oefenmeester
   • de Zwolse oefenmeester
   • de Nederlandse oefenmeester
   • de Scandinavische oefenmeester
   • de Tsjechische oefenmeester

   Voor de Rouveen verlatende trainer Hans Tuin zit het karwei erop. Gelukkig met een goede afloop voor de Zwolse oefenmeester. Met de 0-0 in Dronten en het verlies van Hatto Heim was klassebehoud een feit.

   Meppeler Courant,

   Mike Daski verliet Geleen en voor het eerst kwam er een Scandinavische oefenmeester in de persoon van Tore Petterson. De Zweed kreeg een éénjarig contract aangeboden.

   http://www.eaters.nl/

   "Inderdaad een belangrijke overwinning, zeker gezien de uitslagen van zaterdag", zuchtte de Mechelse oefenmeester.

   De Standaard,

   "We slikken veel te makkelijk tegendoelpunten en scoren zo moeilijk", zocht de Westvlaamse oefenmeester geen verontschuldigingen in een paar betwistbare beslissingen van scheidsrechter Vangompel.

   De Standaard,

   Pas in 1998 kwam Totti in beeld bij het nationale elftal, niet toevallig op het moment dat de Tsjechische oefenmeester Zdenek Zeman de fundamenten legde voor een nieuw en sterk AS Roma.

   http://users.pandora.be/fomas/Francesco%20Totti.htm

   De Haagse oefenmeester van PSV concludeerde zaterdagavond na de simpele overwinning op runner-up Roda JC (2-0) dat hij door schorsingen, blessures en spelers die uit vorm zijn, nog niet een keer met dezelfde formatie heeft kunnen opereren.

   NRC,

   De 48-jarige Utrechtse oefenmeester begint volgend seizoen aan zijn derde periode als trainer bij de Brabantse club.

   NRC,

   In het Duitse blad Bild verklaarde manager Willi Lemke dat het bestuur er geen moment aan heeft gedacht de Nederlandse oefenmeester te ontslaan.

   De Standaard,

   Ingesson is echter door Hans Westerhof naar PSV gehaald, maar de Drentse oefenmeester werd gedegradeerd tot jeugdtrainer en Aad de Mos moest verder met zijn erfenis.

   NRC,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een gekwalificeerde oefenmeester
   • een gelauwerde oefenmeester
   • een geplaagde oefenmeester
   • een getergde oefenmeester

   De kandidaten krijgen pas een diploma als ze ook nog eens een jaar stage lopen bij een club. Op die manier krijgen kleine verenigingen gratis de beschikking over een gekwalificeerde oefenmeester.

   De Standaard,

   Over de prestatie van zijn drie nieuwelingen, de Noor Pedersen, de Braziliaan Leandro en Skibsted ("een duiveltje uit een doosje dat men in België vlug zal leren kennen", oordeelde Vandereycken) was de geplaagde oefenmeester van Cercle Brugge opgetogen.

   De Standaard,

   Wie is nu wel die gelauwerde oefenmeester, die grote naam?

   De Standaard,

   De getergde oefenmeester verschool zich niet achter de afwezigheid van beide geschorste basisspelers, verdediger De Kock en middenvelder Van Galen.

   NRC,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: uit

   • de oefenmeester uit Leidschendam
   • de oefenmeester uit Zwolle

   MSC-trainer André Blom heeft zijn contract met voetbalvereniging MSC met een jaar verlengd. De oefenmeester uit Zwolle bereikte dinsdagavond een akkoord over een nieuwe eenjarige verbintenis.

   Meppeler Courant,

   Het bestuur van de zondag vierde klasser had de oefenmeester uit Leidschendam onlangs medegedeeld dat diens arbeidsovereenkomst na dit seizoen zou worden beëindigd.

   Haarlems Dagblad,

   Voorzetsel: van

   • (de) oefenmeester van Cercle Brugge
   • (de) oefenmeester van Parma
   • (de) oefenmeester van RKC
   • (de) oefenmeester van Veendam
   • (de) oefenmeester van Volendam

   De Meppeler die een tijd geleden het bestuur van zijn huidige werkgever Achilles 1894 te kennen had gegeven, de Asser club te verlaten, volgt Jan Schulting op. Deze wordt namelijk volgend seizoen oefenmeester van eerste divisieclub Veendam.

   Meppeler Courant,

   Nevio Scala, de oefenmeester van Parma, wordt als opvolger genoemd.

   De Standaard,

   De 54-jarige oefenmeester van RKC kwam gisteren tot een akkoord.

   NRC,

   De Haagse oefenmeester van PSV concludeerde zaterdagavond na de simpele overwinning op runner-up Roda JC (2-0) dat hij door schorsingen, blessures en spelers die uit vorm zijn, nog niet een keer met dezelfde formatie heeft kunnen opereren.

   NRC,

   Over de prestatie van zijn drie nieuwelingen, de Noor Pedersen, de Braziliaan Leandro en Skibsted ("een duiveltje uit een doosje dat men in België vlug zal leren kennen", oordeelde Vandereycken) was de geplaagde oefenmeester van Cercle Brugge opgetogen.

   De Standaard,

   Voorzetsel: voor

   • een oefenmeester voor het olympische elftal

   De voetbalbond zoekt, nu bondscoach Guus Hiddink Rinus Israel als vaste assistent bij het Nederlands elftal wil, nog een oefenmeester voor het olympische elftal.

   NRC,

   in voorzetselgroep


   • het ontslag van de oefenmeester
   • het vakmanschap van de oefenmeester
   • het vertrek van de oefenmeester

   Leo Beenhakker heeft opnieuw hard uitgehaald naar Feyenoord. Volgens de oud-directeur van de Rotterdammers is het ontslag van trainer Mario Been 'veel erger dan een mes in zijn rug'. Don Leo beweert dat het ontslag van de oefenmeester in scène is gezet.

   http://www.ad.nl/ad/nl/5619/Feyenoord/article/detail/2806714/2011/07/16/Beenhakker-kookt-van-woede-Ontslag-Mario-in-scene-gezet.dhtml,

   Hoewel SVIJ niet van plan is het plotselinge vertrek van de oefenmeester zomaar te accepteren, heeft de club inmiddels Jack Kunst als tussenpaus aangesteld.

   Haarlems Dagblad,

   Ondanks zijn slechte ervaringen onderkent Kreek het vakmanschap van de oefenmeester.

   NRC,

   met telwoord ervoor


   • drie oefenmeesters
   • twintig oefenmeesters
   • de tweede oefenmeester
   • de zesde oefenmeester

   De excentrieke voorzitter Jesus Gil Y Gil van Atletico Madrid zegde tijdens zijn achtjarige bewind al meer dan twintig oefenmeesters de wacht aan.

   De Standaard,

   De ex-bondscoach van Italië is de tweede oefenmeester in de Serie A die dit seizoen op non-actief werd gesteld.

   Meppeler Courant,

   Atletico Madrid heeft sinds vanmorgen een nieuwe trainer. De Argentijn Jorge D'Allessandro is de zesde oefenmeester binnen een half jaar.

   NRC,

   Je moet goed gek wezen om in te gaan op de avances van Staaien, dat ook dit seizoen weer drie oefenmeesters versleet, maar de verleiding wordt uiteraard zeer groot als STVV straks opnieuw het behoud verzekert.

   De Standaard,

   met eigennaam


   • oefenmeester Aart Seuters
   • oefenmeester Hans Westerhof
   • oefenmeester Jan Reker
   • oefenmeester Popko Schuitema

   "Het verdiende punt maakt me tevreden", zei oefenmeester Popko Schuitema na de wedstrijd.

   Meppeler Courant,

   Zowel De Haan als de Groningse oefenmeester Hans Westerhof kent hij nog uit zijn periode bij het CIOS in Heerenveen, waar hij geschoold werd in turn- en voetbalkunde.

   NRC,

   De formatie van oefenmeester Aart Seuters liet speltechnisch gezien een aardig spelletje zien en schiep zich ook een handvol kansen, die echter allemaal teniet werden gedaan.

   Meppeler Courant,

   De huidige oefenmeester Jan Reker zou dan als technisch directeur gaan functioneren bij de Tilburgse club.

   NRC,

   voorafgegaan door als


   • als oefenmeester
   • als nieuwe oefenmeester

   Seuters die als voorstopper voetbalde bij SVI, FC Meppel en Havelte, heeft als oefenmeester ook al een aantal verenigingen gehad.

   Meppeler Courant,

   Het bestuur van DVSV heeft na de schorsing door de KNVB van trainer Teun Kist de Meppeler Herman Heskamp aangetrokken als nieuwe oefenmeester.

   Meppeler Courant,

   De klub met een budget van zo'n zestig miljoen (15 meer dan Sporting, evd) haalde ondertussen Aimé Anthuenis in als oefenmeester ten nadele van Enver Alisic.

   De Standaard,

   Vóór Van der Pluijm als oefenmeester aan het werk ging was hij vijftien jaar de stoere, betrouwbare doelman van FC Den Bosch, van '70 tot '85.

   NRC,

   Vaste verbindingen


   cursus Oefenmeester 1; cursus Oefenmeester 2; cursus Oefenmeester 3

   1. Vormvariant: cursus Oefenmeester I; cursus Oefenmeester II; cursus Oefenmeester III

    ( sport en recreatie; (vooral) in Nederland)
    cursus waarin men opgeleid wordt tot respectievelijk oefenmeester 1, 2 of 3, tot het behalen van een diploma Oefenmeester 1, een diploma Oefenmeester 2 of een diploma Oefenmeester 3

    Trainer Kees Kist van FC Wolvega loopt momenteel stage bij SC Heerenveen. De Steenwijker is druk bezig met de cursus Oefenmeester 1 en moet daarom bij een eredivisieclub stage lopen.

    Meppeler Courant,

    Kenneth Perez gaat zijn rentree maken bij Ajax. De afgezwaaide aanvallende middenvelder gaat aan de slag bij de C1 van de Amsterdammers. De 36-jarige Deen begint binnenkort aan de cursus oefenmeester 2 & 3.

    http://www.vi.nl/Nieuws-item/204333/Gestopte-Perez-keert-terug-als-jeugdtrainer-bij-Ajax.htm,

    Van der Steen, die bezig is met de cursus oefenmeester 2, wordt nadrukkelijk speler/trainer. Het bestuur van Everstein gaat op korte termijn een gesprek aan met een in hun ogen geschikte coach.

    http://www.hetkontakt.nl/nieuws/22372/van-der-steen-naar-everstein.html,

    Hij volgde de cursus Oefenmeester 3 en nam de training van de C-junioren bij de wit-zwarten voor zijn rekening.

    Meppeler Courant,

    Jeroen Jonker [...], een op de Eibergse velden bekende voetballer, heeft het trainersdiploma Oefenmeester 3 behaald.

    http://www.fceibergen.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1555&Itemid=1,

   diploma Oefenmeester 1; diploma Oefenmeester 2; diploma Oefenmeester 3

   1. Vormvariant: diploma Oefenmeester I; diploma Oefenmeester II; diploma Oefenmeester III

    ( sport en recreatie; (vooral) in Nederland)
    achtereenvolgens: diploma dat een voetbaltrainer het recht geeft voetbalteams te trainen in het amateurvoetbal tot en met het hoogste niveau (hoofdklasse); diploma dat een voetbaltrainer het recht geeft voetbalteams te trainen in het amateurvoetbal tot en met de tweede klasse; diploma dat een voetbaltrainer het recht geeft voetbalteams te trainen in het amateurvoetbal tot en met de vijfde klasse in het herenvoetbal en de eerste klasse in het damesvoetbal
    Ook wel in andere sporten dan voetbal, zoals in het rugby.

    Voor de uitvoering van het beleid haalt MSC gediplomeerde trainers in huis. Blom kan zich volledig concentreren op de eerste selectie. De Zwollenaar, in het bezit van het diploma oefenmeester 1, is afkomstig uit het zaterdagvoetbal.

    Meppeler Courant,

    Henk de Velde (32), al zes jaar in het bezit van het diploma oefenmeester 1, ziet FC Meppel als een nieuw avontuur.

    Meppeler Courant,

    De Steenwijker Kees Kist, oud-speler van onder andere AZ'67 en het Nederlands elftal, heeft gisteren met succes het diploma 'Oefenmeester I' gehaald.

    Meppeler Courant,

    De Zwollenaar was reeds in het bezit van het diploma oefenmeester 1 en wilde graag op eigen benen staan.

    Meppeler Courant,

    Of hij in de toekomst de diploma's Oefenmeester 2 en 1 probeert te halen staat voor Reith nog niet vast.

    Meppeler Courant,

    Hij is in het bezit van het diploma oefenmeester 2 en kan dus ook bij een eventuele promotie van VHK naar de vierde klasse zonder problemen aan de slag.

    Meppeler Courant,

    "Het trainersschap heeft mij altijd aangesproken. Toen ik nog met FC Meppel in de derde klasse speelde ging ik daarnaast de jeugd trainen. Daar haalde ik ook oefenmeester 3".

    Meppeler Courant,

    'Ik werk het liefst met jeugd en heb momenteel genoeg aan Oefenmeester 3.'

    Meppeler Courant,

   diploma Oefenmeester KNVB

   1. Vormvariant: diploma oefenmeester KNVB

    ( sport en recreatie; (vooral) in Nederland)
    diploma dat een voetbaltrainer het recht geeft voetbalteams te trainen in het gehele amateurvoetbal en in de eerste divisie van het betaald voetbal

    Op welk niveau een trainer actief mag zijn is afhankelijk van zijn diploma's. In onderstaand overzicht vindt u de eisen. A. oefenmeester/trainer van alle spelers in het betaald voetbal en het amateurvoetbal; a) diploma Coach Betaald Voetbal, b) trainersdiploma A, c) diploma Oefenmeester KNVB.

    http://www.lba-voetbal.nl/?group=6&content=14

   Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON)

   1. Nederlandse vakbond die de belangen behartigt van voetbaltrainers in het amateurvoetbal en in het betaald voetbal
    Zie ook : VVON

    De Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON) is sinds 1946 actief als collectieve en individuele belangenbehartiger van voetbaltrainers. De VVON ondersteunt haar leden o.a. bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst, het vinden van een nieuwe club middels een vacaturebank en biedt professionele juridische ondersteuning bij arbeidsconflicten.

    http://www.sportfacilities.com/index.php?page=our_clients

    In het belang van trainers en coaches is het belangrijk dat de KNVB en de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) zorgen voor een kwalitatief goed bijscholingsaanbod. De KNVB en VVON stellen dan ook gekwalificeerde docenten aan voor deze bijscholingen.

    http://www.knvb.nl/clubsenleden/trainerslicentie

    Cruijff figureert in Spanje tegenwoordig regelmatig in anti-rookcampagnes. Hij vormt de belichaming van de absolute voetbaltop maar de secretaris van de vereniging van Nederlandse oefenmeesters (VVON) Joop Philippo benadrukt dat de risicogroep veel groter is.

    NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen