onroerendgoedzeepbel


onroerendgoedzeepbel 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; business, economie en financiën)

periodiek voorkomend fenomeen in de vastgoedmarkt waarbij een snelle toename plaatsvindt van de taxatiewaarde van onroerende zaken, totdat een onhoudbaar niveau wordt bereikt ten opzichte van de financieringslast en/of het rendement, waarop onvermijdelijk een snelle waardedaling volgt met alle financiële gevolgen van dien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onroerendgoedzeepbel…

is een fenomeen

      Algemene voorbeelden


      De truc is om "goedkoop" krediet te verstrekken, die wordt geïnvesteerd in zo improductief mogelijke zaken, zoals bestaand onroerend goed. Overtuig zoveel mogelijk andere mensen ervan hetzelfde te doen, en je hebt binnen afzienbare tijd een onroerendgoedzeepbel die een vrolijke economische groei met zich meebrengt [...]. Nadat in Japan de onroerend-goed-zeepbel uit elkaar spatte (daar waren verbijsterende bedragen in geïnvesteerd) kwam de economische groei er krakend tot stilstand.

      http://zapruder.nl/portal/artikel/economische_groei_wat_is_dat_dan/,

      Ierland heeft zichzelf op het randje van de afgrond gezet en moet nu alle zeilen bijzetten om het schip van de ondergang te behoeden. De National Asset Managment Agency grijpt in en koopt grote sommen aan kredieten op van banken [...]. Deze kredieten zijn in de hype van de onroerendgoed-zeepbel door Ierse banken verstrekt aan vooral projectontwikkelaars.

      http://devermogenscoach.web-log.nl/mijn_beleggingen/2010/03/index.html,

      De gemiddelde prijs van een huis in de vrije woningmarkt in Spanje is terug op het niveau van vóór de onroerendgoed-zeepbel.

      http://www.hollandsenieuwe.com/blog/prijzen-vrije-woningmarkt-spanje-zakken-tot-het-niveau-van-voor-de-zeepbel_19803/,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • barsten

      Een paar jaar geleden was het [...] bijna afgelopen met het Portugese karakter van Macau [...] door de hausse in onroerend goed in Hongkong. Van 1979 tot 1982 vlogen de wolkenkrabbers in Hongkong met dozijnen tegelijk uit de grond door één opmerking van Deng Xiaoping tegenover de toenmalige Britse gouverneur Sir Murray (nu Lord) MacLehose, dat "investeerders gerust konden zijn". [...]. Maar de onroerend-goedzeepbel in Hongkong barstte, zowel door de psychologische effecten van de komende Chinese overneming in 1997 als door roekeloze oververhitting.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029847:mpeg21:a0008,