vastgoedbubbel


vastgoedbubbel 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; business, economie en financiën; neologisme)

economisch verschijnsel in de vastgoedmarkt waarbij een toename plaatsvindt van de taxatiewaarde van onroerende zaken, totdat een onhoudbaar niveau wordt bereikt ten opzichte van de financieringslast en/of het rendement, waarop onvermijdelijk een snelle waardedaling volgt met alle financiële gevolgen van dien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vastgoedbubbel…

is een verschijnsel

   Hoofdsemagram: bubbel


   Algemene voorbeelden


   Vastgoedbubbel. Een bubbel of luchtbel ziet er mooi uit, maar is erg kwetsbaar. Sommige analisten spreken tegenwoordig van de vastgoedbubbel, die elk ogenblik uit elkaar kan spatten. Ze verwachten dat door het blinde geloof in een gestage groei de vastgoedmarkt zal instorten. Het beeld van de bubbel is niet nieuw. Nog niet zo lang geleden is de internetbubbel in het gezicht van talloze beleggers ontploft.

   http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=111,

   Ierland leed aan een bouwwoede. In korte tijd werden grote kantoorgebouwen uit de grond gestampt. Prijzen voor commercieel en particulier vastgoed stegen jaarlijks met gemiddeld 20 procent. Die vastgoedbubbel is gebarsten. Prijzen voor vastgoed in Dublin zijn sinds het uitbreken van de crisis al met 50 procent gedaald. Bouwprojecten worden gestaakt. Het zijn in Ierland niet particulieren, zoals in de VS, die hun hypotheek niet kunnen terugbetalen. In Ierland is het de oververhitte vastgoedmarkt die de crisis bij de banken veroorzaakt.

   http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2782583.ece/Ierse_vastgoedbubbel_gebarsten_.html,

   De Chinese topeconoom Yu Yongding heeft tijdens het World Economic Forum in Davos gezegd dat de vastgoedvraag in China zo hoog is dat de prijzen oncontroleerbaar dreigen te worden. Yongding is werkzaam bij de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen en vindt dat de autoriteiten in zijn land de markt moeten kalmeren, zo schrijft the Sunday Telegraph. "Inflatie is onze grootste zorg tot nu toe, maar we maken ons tegelijkertijd ook zorgen om de vastgoedbubbel."

   http://www.nu.nl/economie/2434915/chinese-vastgoedbubbel-mogelijk.html,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems of leenvertaling
   Vroegste datering 2003
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal real estate bubble