bubbel


bubbel 1.0

afbeelding

Bron: bgvjpe
( CC BY-SA 2.0 )

naar de oppervlakte stijgende luchtbel of gasbel in een vloeistof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bubbel…

is een hoeveelheid

 • [Vorm] heeft de vorm van een bolvormige holte
 • [Materiaal] bestaat uit lucht of gas
 • [Ontstaan] ontstaat vooral door heftige beweging zoals roeren, schudden, of door koken, door gisting en blazen
 • [Plaats] vormt zich in een vloeistof
 • [Activiteit of handeling] stijgt op naar het oppervlak van een vloeistof

Algemene voorbeelden


De bubbelmat is een plastic rooster dat op de bodem van het bad wordt gelegd. Daaronder bevindt zich een buizenstelsel in blauw en zacht plastic, met een gaatjespatroon. De bubbels worden via een slang geleverd door een motor, die de lucht op 50 graden voorverwarmt. Het apparaat heeft drie standen en een tijdklokje waarmee men maximaal een half uur bubbels kan programmeren.

NRC,

Ik spring op en haast me naar de keuken. Ik zet het theewater op, ik loer naar de blauwe gasvlam onder de gedeukte ketel, ik loer naar de eerste bubbels [...]. Wanneer het water kookt, hang ik het thee-ei erin, en wacht tot het water bruin wordt.

Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • opborrelen
 • uiteenspatten

Een handjevol Stadjers kijkt verbaasd naar de vreemde bubbels die bij de Plantsoenbrug uit het water opborrelen. Is er een gasbuis door de baggermachine geraakt? Een onderwatertank lek geslagen? Nee, de belletjes worden gevormd door een apparaat dat op de bodem ligt. De bruisende muur, een slibscherm, moet verhinderen dat het opgebaggerde vuil zich met schoon water vermengt.

http://www.waterbodem.nl/waterbodem-nieuws_detail.php?id=505,

als object bij een werkwoord


 • bubbels blazen
 • bubbels maken

Bieke zat dan op een stoeltje naast het bad toe te kijken, hoe Toms kleine geslacht in de vorm van een komma onder het wateroppervlak zwabberde [...]. Hoe haar broer zijn hoofdje tot over de oorlellen in het sop liet zakken en met zijn mond open - bovenlip boven, onderlip onder het water - bubbels blies of water hapte.

Sterk water, Marijke Libert,

in voorzetselgroep


 • mineraalwater met bubbels
 • mineraalwater zonder bubbels

Geef mij dat lijstje maar. Een tartaartje, sla, twee tomaten [...], yoghurt, ons magere kaas, fles mineraalwater zonder bubbels. Sober leven, zeg. Vanavond neem ik je mee naar een restaurant.

Beschreven blad, Remco Campert,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • bubbels van appelcider

Die avond klonk jij met hen 'op ons allen'. De bubbels van de appelcider bibberden in je glas.

Sterk water, Marijke Libert,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


bubbel 2.0

(business, economie en financiën)

economisch verschijnsel dat de prijzen voor iets zijn gestegen naar een op termijn onhoudbaar hoog niveau, zodat een aanzienlijk risico bestaat op een plotse, grote waardedaling en forse verliezen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bubbel…

is een verschijnsel

 • [Duur] heeft geen blijvende bestaansduur of bestaat slechts kortere tijd
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door hoge prijzen die op termijn niet houdbaar zijn
 • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is fragiel, onbestendig en houdt plots op te bestaan
 • [Gevolg of resultaat] is het gevolg van overinvestering in iets of van een buitenproportioneel grote vraag in verhouding tot het beschikbare aanbod
 • [Waardering] wordt negatief gewaardeerd om het grote risico van ineenstorting van de prijzen en de daarmee gepaard gaande forse verliezen

Algemene voorbeelden


In de jaren tussen 1634 en 1637 woedde er een grote crisis in ons land (Holland en Utrecht). Ook hierbij was er sprake van een bubbel die uiteindelijk uiteenspatte. Iedereen wou een graantje meepikken en stapte ook in de tulpenbollen waardoor de waarde van de bollen enorm steeg. [...]. Uiteindelijk vertegenwoordigde één bol een waarde van meerdere jaarsalarissen. Dit is te vergelijken met constant stijgende beurskoersen. Op den duur gaat iedereen proberen om mee te liften op deze lucratieve investering. Uiteindelijk is de waarde van een aandeel zo hoog dat deze uiteindelijk moet inzakken. Dit zou ook kunnen gebeuren met huizenprijzen die maar blijven stijgen door een tekort aan woningen. Zodra dit tekort wegvalt, zakken de prijzen ook sterk.

http://financieel.infonu.nl/diversen/56352-de-grootste-financiele-crisis-de-tulpenmanie.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een financiële bubbel

Het repressieve beleid van de ECB dreigt mensen naar andere investeringen te jagen, waardoor een nieuwe financiële bubbel kan klappen. [...]. Op het moment dat je kunt blijven lenen voor huizenprijzen die alleen maar omhoog gaan, klapt op een gegeven moment het bankwezen of het financiële systeem.

https://www.bnr.nl/nieuws/beurs/10017078/repressief-ecb-beleid-zet-financiele-bubbel-weer-op-knappen,

met voorzetselgroep


 • een bubbel in obligaties

Fondsbeheerders zijn bang voor een bubbel in obligaties. Terecht? In het kort: - Vier op de vijf fondsbeheerders ziet een bubbel - Ook aandelen, grondstoffen en vastgoed zijn overgewaardeerd - Beleid centrale banken 'eindigt in tranen' - Flexibel zijn en selectief kopen na het uiteenspatten van een bubbel.

https://www.rtlz.nl/partnercontent/robeco/de-angst-voor-een-bubbel-obligaties-terecht,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


bubbel 3.0

((vooral) in België; informeel)

bobbel of bult op een oppervlak, bv. op de huid, op een materiaal enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bubbel…

is een verhevenheid

 • [Vorm] is min of meer rond en verheven
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat door zwelling, bv. op de huid, of door de vervorming van een materiaal

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een bubbel krijgen
  • bubbels krijgen

  Ze trok haar rok in de hoogte en hij bekeek haar onderlijf, strekte de handen uit, pakte haar billen. Meteen kreeg ie dan een bubbel in zijn broek van heb ik jou daar.

  Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

  Zij zei ook dat wat mama en Mona op haar gezicht gesmeerd hadden ook geen crème de payot was geweest, want zij had er bubbels van gekregen. Waarop dat gemeen spook van een Cecile zegt: 'Ik dacht dat het de bedoeling was dat nonkel Leon er een bubbel van zou krijgen.'

  Het verdriet van België, Hugo Claus,

  • een bubbel vormen
  • bubbels vormen

  Sokken die te groot zijn bederven het effect van goed passende schoenen. Doordat de sokken te groot zijn vormen ze bulten en bubbels in de schoen, waardoor er drukpunten ontstaan.

  http://www.devos.be/devos/kinder.htm

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • een bubbel in zijn broek

  Ze trok haar rok in de hoogte en hij bekeek haar onderlijf, strekte de handen uit, pakte haar billen. Meteen kreeg ie dan een bubbel in zijn broek van heb ik jou daar.

  Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  bubbel 4.0

  (neologisme)

  eigen levenssfeer of denkwereld van iemand die zich niet openstelt voor andere invloeden of denkbeelden van buitenaf; afgesloten levenssfeer of denkwereld
  Het woord wordt in politieke context ook wel gebruikt in de zin van 'groep gelijkgezinden'; er wordt dan bv. gesproken over de linkse/rechtse bubbel. Tijdens de coronacrisis heeft het woord ook de betekenis van 'contactbubbel' gekregen, in de zin van de groep mensen met wie je fysiek contact hebt binnen de afstand van anderhalve meter, meestal omdat ze tot hetzelfde huishouden behoren.

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een bubbel…

  is een levenssfeer

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is comfortabel voor wie erin zit; kenmerkt een neiging om alles wat niet in overeenstemming is met de eigen denkwijze of levensstijl af te weren
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een beperkte kijk op de wereld en houdt vooroordelen in stand

   Algemene voorbeelden


   De bubbelmetafoor is zo aantrekkelijk, past zo naadloos in deze tijd, dat ze andere, eerdere termen naar de zijlijn dringt. De 'zuilen' van een halve eeuw geleden, de 'echokamers' van het internet, de 'informatiesilo's' binnen bedrijven en de 'verkokering' binnen de politiek, de 'ivoren torens' van de universiteiten, de 'kaasstolpen' waar politici maar niet onder vandaan willen komen: de bubbel neemt ze een voor een in zich op.

   https://decorrespondent.nl/6340/het-woord-bubbel-doorgeprikt/211242460-d8178132,

   Bubbels kunnen nu verontrustend zijn. Wat zeg ik: ze zijn verontrustend. Het ging natuurlijk over de bubbels waarin iedereen zich schijnt te bevinden. De bubbels van waaruit we de wereld bekijken en onszelf constant onbegrepen voelen door mensen die in andere bubbels zitten. De bubbels die ons dom en afgestompt maken en zorgen dat we niets kunnen relativeren.

   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-is-er-liever-en-kwetsbaarder-dan-een-bubbel~b9bcb203/,

   De bubbel is viraal gegaan: in korte tijd is het dé metafoor geworden voor al wat er mis is in de samenleving. Verdeeldheid, polarisatie, onwetendheid, koppigheid, het eigen gelijk: blame it on the bubble.

   https://decorrespondent.nl/6340/het-woord-bubbel-doorgeprikt/211242460-d8178132,

   In de bubbel waarin Joris Luyendijk verkeert hoort hij vaak dat het probleem is dat mensen in een bubbel zitten - en dat deze bubbel weer een belangrijke verklaring vormt voor de opkomst van wat dan heet het 'populisme'.

   https://sggroningen.nl/evenement/kom-uit-je-bubbel,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • andere bubbels
   • de, je eigen bubbel

   Het ging natuurlijk over de bubbels waarin iedereen zich schijnt te bevinden. De bubbels van waaruit we de wereld bekijken en onszelf constant onbegrepen voelen door mensen die in andere bubbels zitten.

   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-is-er-liever-en-kwetsbaarder-dan-een-bubbel~b9bcb203/,

   Het leven in onze eigen bubbel wordt ons [...] erg makkelijk en comfortabel gemaakt. Des te meer reden om zelf af en toe een poging te doen uit de eigen bubbel te treden. Dat deden we onlangs met de Hiemstra & De Vries-collega's. Dat is ook zo'n prettige en comfortabele bubbel waarin we met elkaar samen zitten.

   https://www.hiemstraendevries.nl/nieuws/553-bram-voor-de-groep-hiemstra-de-vries-uit-de-bubbel-met-yets-foundation-pax-en-land-life-company

   Hoe kunnen we breken met ons eigen comfortabele wereldbeeld? Waarom kost het zoveel moeite om uit je eigen bubbel te stappen?

   https://sggroningen.nl/evenement/kom-uit-je-bubbel,

   • de linkse bubbel
   • de rechtse bubbel

   Nederland is niet zo boos als Twitter doet vermoeden. Het artikel van Vrij Nederland heet niet voor niets 'De 0,01% die het debat bepaalt'. En dat is dan ook de eerste belangrijke bevinding: het aantal Twitteraars die sterk in de linkse of rechtse bubbel zit, is maar een kleine groep.

   https://jinek.kro-ncrv.nl/informatiebubbel/waarom-je-die-boze-twitteraars-best-met-een-korreltje-zout-mag-nemen,

   De Amerikaanse publieke sfeer was al gepolariseerd vóór de komst van sociale media. De rechtse bubbel is een gevolg van een politiek-institutionele en mediatieke evolutie die veel ouder is dan Twitter of Facebook.

   https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/04/10/als-het-over-polarisering-gaat-zijn-sociale-media-niet-de-hoofdschuldige/,

   • een, je veilige bubbel

   "Toen ik op m'n achttiende vanuit New Delhi naar de VS vertrok om te studeren, nam ik me al voor niet samen te klitten met soortgenoten. Die neiging heb je wel natuurlijk, lekker in een veilige bubbel."

   https://www.trouw.nl/wetenschap/de-druk-moet-van-de-ketel-en-tegelijk-moet-de-lat-hoog~b115dd26/,

   Op het moment dat je in een soort veilige bubbel zit met man, huisje, boompje en beestje, is het vaak moeilijk voor te stellen hoe het zou zijn als je die veilige bubbel niet om je heen hebt.

   https://www.babybytes.nl/nieuws/en-dan-knapt-de-heerlijke-veilige-bubbel-wat-nu,

   Hoe handle je het als je (ineens) uit je veilige bubbel wordt weggerukt?

   https://www.babybytes.nl/nieuws/en-dan-knapt-de-heerlijke-veilige-bubbel-wat-nu,

   in voorzetselgroep


   • in een bubbel leven
   • in een bubbel verkeren
   • in een bubbel zitten
   • zich in een bubbel bevinden

   Ieder mens leeft in meer of mindere mate in een bubbel. Je creëert je eigen wereld, zodat het leven voor jou ogenschijnlijk makkelijker wordt. Maar is dat ook zo?

   https://denkom.wordpress.com/2013/01/28/leven-in-een-bubbel/,

   Je weet pas dat je in een bubbel leeft, wanneer er iets in prikt.

   https://www.duurzamestudent.nl/2015/11/14/mijn-bubbel/,

   In een bubbel leven, ken je dat gevoel? Ik heb het hier over een zelfgecreëerde werkelijkheid met allerlei beperkingen en gedachtegangen waar je misschien niet altijd even vrolijk van wordt. Ik zeg beperkingen omdat je leeft binnen de grenzen van deze bubbel. Denk aan de vele regeltjes die je naleeft, je dagelijkse routines, relaties, je manier van denken enzovoort. Het is allemaal gebaseerd op jouw eigen (kleine) waarheid. Hoe het 'buiten' is, weet je niet echt.

   https://www.backpackblog.nl/in-een-bubbel-leven,

   In de bubbel waarin Joris Luyendijk verkeert hoort hij vaak dat het probleem is dat mensen in een bubbel zitten - en dat deze bubbel weer een belangrijke verklaring vormt voor de opkomst van wat dan heet het 'populisme'.

   https://sggroningen.nl/evenement/kom-uit-je-bubbel,

   Het leven in onze eigen bubbel wordt ons [...] erg makkelijk en comfortabel gemaakt. Des te meer reden om zelf af en toe een poging te doen uit de eigen bubbel te treden. Dat deden we onlangs met de Hiemstra & De Vries-collega's. Dat is ook zo'n prettige en comfortabele bubbel waarin we met elkaar samen zitten.

   https://www.hiemstraendevries.nl/nieuws/553-bram-voor-de-groep-hiemstra-de-vries-uit-de-bubbel-met-yets-foundation-pax-en-land-life-company

   Bubbels kunnen nu verontrustend zijn. Wat zeg ik: ze zijn verontrustend. Het ging natuurlijk over de bubbels waarin iedereen zich schijnt te bevinden. De bubbels van waaruit we de wereld bekijken en onszelf constant onbegrepen voelen door mensen die in andere bubbels zitten. De bubbels die ons dom en afgestompt maken en zorgen dat we niets kunnen relativeren.

   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-is-er-liever-en-kwetsbaarder-dan-een-bubbel~b9bcb203/,

   Het aantal Twitteraars die sterk in de linkse of rechtse bubbel zit, is maar een kleine groep.

   https://jinek.kro-ncrv.nl/informatiebubbel/waarom-je-die-boze-twitteraars-best-met-een-korreltje-zout-mag-nemen,

   • uit je bubbel komen
   • uit je bubbel stappen
   • uit de eigen bubbel treden
   • uit je bubbel worden weggerukt

   Kom uit je bubbel!

   https://sggroningen.nl/evenement/kom-uit-je-bubbel,

   Hoe kunnen we breken met ons eigen comfortabele wereldbeeld? Waarom kost het zoveel moeite om uit je eigen bubbel te stappen?

   https://sggroningen.nl/evenement/kom-uit-je-bubbel,

   Het leven in onze eigen bubbel wordt ons [...] erg makkelijk en comfortabel gemaakt. Des te meer reden om zelf af en toe een poging te doen uit de eigen bubbel te treden. Dat deden we onlangs met de Hiemstra & De Vries-collega's. Dat is ook zo'n prettige en comfortabele bubbel waarin we met elkaar samen zitten.

   https://www.hiemstraendevries.nl/nieuws/553-bram-voor-de-groep-hiemstra-de-vries-uit-de-bubbel-met-yets-foundation-pax-en-land-life-company

   Hoe handle je het als je (ineens) uit je veilige bubbel wordt weggerukt?

   https://www.babybytes.nl/nieuws/en-dan-knapt-de-heerlijke-veilige-bubbel-wat-nu,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2013

   bubbel 5.0

   (gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

   beperkte kring mensen in wier nabijheid je mag komen tijdens een epidemie, ingesteld als maatregel om verspreiding van een besmettelijke ziekte te voorkomen; beperkte groep sociale contacten

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een bubbel…

   is een kring

   • [Doel of bestemming] moet voorkomen dat een besmettelijke ziekte, in het bijzonder COVID-19, zich verspreidt
   • [Betrokkene] bestaat uit een vaste groep mensen in wioer nabijheid iemand mag komen

    Algemene voorbeelden


    Gezinnen mogen vijf vaste contacten hebben: het gaat om volwassenen, kinderen tot twaalf jaar tellen niet mee. Voor alle gezinsleden moeten dat dezelfde vijf personen zijn. Tot deze mensen hoef je geen afstand te houden, al raadt de regering aan dat zoveel mogelijk wél te doen. Met deze bubbel mag je ook naar een restaurant, al mag de totale groep dan nooit groter dan tien personen zijn - een breinbreker voor grote gezinnen.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    Het corona-adagium 'Blijf zo veel mogelijk thuis' kwam erop neer dat we maandenlang vrijwel alleen vis-à-vis contacten onderhielden met mensen uit onze eigen kring, in onze eigen omgeving. Eropuit gaan om contacten op te doen of mensen te leren kennen, zat er niet in. Opmerkelijk is dat we die sociale kring tijdens de coronacrisis vaak een bubbel zijn gaan noemen. Dat woord gebruikten we al wel, maar dan vooral als verkorting van internetbubbel en socialemediabubbel: de (veelal eenzijdige) omgeving van min of meer gelijkgestemden op sociale media, waar mensen hun informatie vandaan halen.

    https://www.trouw.nl/cultuur-media/de-kringen-waarin-mensen-leven-heten-nu-vaak-bubbels~b059a9b3/,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gelden

    Gezinnen mogen vijf vaste contacten hebben: het gaat om volwassenen, kinderen tot twaalf jaar tellen niet mee. [...]. De bubbel geldt voor vier weken.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    als object bij een werkwoord


    • de bubbel betreden

    China werkt met een zogenoemde 'superbubbel'. Dat betekent dat iedereen die bij de Spelen aanwezig is, wordt afgezonderd van de bevolking van China.[...]. Nu de Spelen begonnen zijn en er nauwelijks nog mensen de bubbel betreden, lijkt het systeem zijn werk te doen. Alle mensen in de 'superbubbel' moeten zich dagelijks op het coronavirus laten testen. Binnen de bubbel is afstand houden lang niet altijd mogelijk. De bussen naar de stadions en venues zitten vaak afgeladen vol. Iedereen draagt wel een mondkapje.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5286169/corona-lijkt-uit-te-doven-bij-spelen-tien-nieuwe-gevallen,

    met adjectief ervoor


    • de olympische bubbel
    • de sociale bubbel

    Bijna geen nieuwe coronagevallen meer in de olympische bubbel. Het coronavirus lijkt bij de Olympische Spelen over het hoogtepunt heen.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5286169/corona-lijkt-uit-te-doven-bij-spelen-tien-nieuwe-gevallen,

    Er gaapt een diepe kloof tussen de Olympische bubbel en de rest van China. De randen van de olympische bubbel worden hard gehandhaafd, en het werkt: er zijn bijna geen nieuwe coronagevallen.

    https://nos.nl/peking2022/video/2414362-hoe-werkt-de-olympische-bubbel,

    Heeft het inperken van de sociale bubbel effect? Na het opflakkeren in de afgelopen weken daalt het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen in België sinds vorige week weer licht, al zijn er regionale verschillen.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    Sociale bubbel en avondklok: gaat Nederland op de Belgische toer? Blijft het aantal coronabesmettingen groeien, dan zijn mogelijk extra maatregelen nodig, waarschuwde Jaap van Dissel zaterdag. Bijvoorbeeld: het beperken van sociale contacten of een avondklok in de horeca.

    https://www.parool.nl/nieuws/sociale-bubbel-en-avondklok-gaat-nederland-op-de-belgische-toer~bf2f91ae/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de bubbel van vijf

    Houden de Belgen zich aan 'de bubbel van vijf'? [...]. Gezinnen mogen vijf vaste contacten hebben: het gaat om volwassenen, kinderen tot twaalf jaar tellen niet mee. Voor alle gezinsleden moeten dat dezelfde vijf personen zijn. Tot deze mensen hoef je geen afstand te houden, al raadt de regering aan dat zoveel mogelijk wél te doen.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    in voorzetselgroep


    • zich aan de bubbel houden
    • binnen de bubbel
    • in de bubbel
    • het inperken van de bubbel

    Houden Belgen zich aan de bubbel? Enigszins, zegt hoogleraar psychologie Maarten Vansteenkiste van de Universiteit Gent.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    Houden de Belgen zich aan 'de bubbel van vijf'? [...]. Gezinnen mogen vijf vaste contacten hebben: het gaat om volwassenen, kinderen tot twaalf jaar tellen niet mee. Voor alle gezinsleden moeten dat dezelfde vijf personen zijn. Tot deze mensen hoef je geen afstand te houden, al raadt de regering aan dat zoveel mogelijk wél te doen.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    China werkt met een zogenoemde 'superbubbel'. Dat betekent dat iedereen die bij de Spelen aanwezig is, wordt afgezonderd van de bevolking van China.[...]. Nu de Spelen begonnen zijn en er nauwelijks nog mensen de bubbel betreden, lijkt het systeem zijn werk te doen. Alle mensen in de 'superbubbel' moeten zich dagelijks op het coronavirus laten testen. Binnen de bubbel is afstand houden lang niet altijd mogelijk. De bussen naar de stadions en venues zitten vaak afgeladen vol. Iedereen draagt wel een mondkapje.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5286169/corona-lijkt-uit-te-doven-bij-spelen-tien-nieuwe-gevallen,

    Bijna geen nieuwe coronagevallen meer in de olympische bubbel. Het coronavirus lijkt bij de Olympische Spelen over het hoogtepunt heen.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5286169/corona-lijkt-uit-te-doven-bij-spelen-tien-nieuwe-gevallen,

    Heeft het inperken van de sociale bubbel effect? Na het opflakkeren in de afgelopen weken daalt het dagelijks aantal nieuwe coronabesmettingen in België sinds vorige week weer licht, al zijn er regionale verschillen.

    https://www.trouw.nl/buitenland/houden-de-belgen-zich-aan-de-bubbel-van-vijf~b44581d6/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017
    Periode opkomst Het woord kwam op tijdens de coronapandemie.