onroerendgoedbubbel


onroerendgoedbubbel 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; business, economie en financiën; neologisme)

economisch verschijnsel in de vastgoedmarkt waarbij een toename plaatsvindt van de taxatiewaarde van onroerende zaken, totdat een onhoudbaar niveau wordt bereikt ten opzichte van de financieringslast en/of het rendement, waarop onvermijdelijk een snelle waardedaling volgt met alle financiële gevolgen van dien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onroerendgoedbubbel…

is een verschijnsel

   Hoofdsemagram: bubbel


   Algemene voorbeelden


   Het instorten van de vastgoedmarkt heeft de Japanse economie in een vicieuze cirkel van deflatie geholpen [...]. De Japanse banken werden geconfronteerd met veel oninbare leningen na het uiteenspatten van de onroerendgoedbubbel. Maar in plaats van een snelle sanering hebben banken noodlijdende bedrijven jarenlang in leven gehouden met extra kredieten. Zo voorkwamen ze dat het uitgeleende geld moest worden afgeschreven als gevolg van faillissementen. Tegelijkertijd tastte dit echter de bereidwilligheid aan om leningen te verstrekken aan nieuwe bedrijven.

   http://www.beleggen.com/columns/Japan-dageraad-na-lange-winterslaap-5,

   Onroerendgoedbubbel. De zorgen betreffen met name de enorme nieuwbouw en explosieve prijsstijgingen op de onroerend goed markt, die mogelijk leiden tot onbewoonde nieuwbouwwijken en overbodige fabrieken. 53 procent van de ondervraagde beleggers ziet de Chinese groei als een bubbel. 42 procent is het daar niet mee eens. Vooral de buurlanden zijn bezorgd en van de Aziatische deelnemers denkt 60 procent dat er sprake is van bubbelvorming.

   http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/8755-zorgen-over-china-nemen-toe.html,

   Het was een uitstekend crisisjaar voor de "Grote Vampieroctopus" Goldman Sachs. De bank wist links én rechts te vullen door klanten volop mee te laten draaien in de onroerend goed-bubbel, en tegelijk op grote schaal short te gaan op de hele financiële sector.

   http://925.nl/archief/2010/01/20/goldman-sachs-stelt-shitstorm-over-bonussen-weekje-uit,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems of leenvertaling
   Vroegste datering 2005
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal real estate bubble