open source


open source 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

software waarvan de gebruiker de licentie heeft om de broncode te bestuderen en aan te passen; software met open broncode; opensourcesoftware
Soms ook gebruikt in toepassing op de ontwikkeling van geneesmiddelen in plaats van software.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Open source…

is software; is een geheel

   Algemene voorbeelden


   Kroes kan ook een prachtig en logisch vervolg geven aan haar strijd tegen Microsoft en consorten, namelijk door open source - licentieloze software die iedereen kan mee ontwikkelen en gebruiken - te helpen zijn grote potentieel waar te maken.

   Trouw,

   'Geneesmiddelen tegen tropische ziekten zijn iets minder complex dan die tegen bijvoorbeeld kanker. Daarom zijn ze ook goedkoper om te ontwikkelen.' 'Maar open source kan ingezet worden voor alle ziekten. Wat als ik morgen een zeldzame ziekte krijg en de farmaceutische industrie investeert niet in een geneesmiddel?'

   De Standaard,

   Een hacker waarschuwt Puck dat hij moet uitkijken voor een strafblad en ook dat hij altijd zijn geloof in Open Source (voor iedereen vrij toegankelijke software) moet behouden, ook als hij voor een van de grote commerciële partijen werkt.

   NRC Handelsblad,

   De grote farmabedrijven zullen niet snel een geneesmiddel tegen malaria op de markt brengen. Hun onderzoek is te duur, hun klanten te arm. Open Source kan ook hier tot een doorbraak leiden.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Overige woordfamilieleden


   Etymologie


   Aard herkomst leenwoord
   Vroegste datering 2003
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal open source
   Betekenis in brontaal idem