oprotten


oprotten 1.0

(zeer informeel)

onmiddellijk weggaan; direct vertrekken, verdwijnen; zich zo snel mogelijk uit de voeten maken; maken dat je wegkomt; ophoepelen; wegwezen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oprotten…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Vier weken ziekteverlof! Een ander zou de chef er op zijn blote knieën voor danken. Hij misschien ook, onder andere omstandigheden. Maar nu betekende het: oprotten, wegwezen, nergens mee bemoeien, thuis onder de dekens blijven, of wat dan ook, als je maar weg bent. Anders sta je op straat.

   De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

   Voorman Bert Kisjes: 'De helft van de Nederlandse beroepsbevolking zit in kantoortjes het failliet van vorige beleidmakers bij te sturen. Resultaat in dit gebied: boeren oprotten, de natuur zijn gang laten gaan. Maar het zou mij niet verbazen als ze daar over een aantal jaren weer op terug komen.'

   Meppeler Courant,

   Er brandden alleen lampen op de eerste verdieping, net als gisteravond. Ik luisterde geconcentreerd, maar hoorde niets, zelfs geen radio of tv. Wat zou ik niet gegeven hebben om te weten wat zich daarbinnen afspeelde. Ik hoopte dat ze hun tassen pakten en oprotten. Aan een plan valt altijd nog wel iets te verbeteren, dus bleef ik doorgaan met visualiseren.

   Crisis four, Andy McNab,

   Combinatiemogelijkheden


   met bijwoord


   • hier oprotten
   • rot op hier

   Als een boer moet wijken voor natuur, dan wordt hijzelf en zijn bestaan in vraaggesteld. Hij dacht dat hij en zijn voorouders in en met de natuur werkten. Dat is juist wat hij wil. Dan komt iemand zeggen, dit is geen echte natuur, jij moet hier oprotten, wij gaan hier voor topnatuur zorgen.

   http://www.agripress.be/_STUDIOEMMA_UPLOADS/downloads/GB-surveillance-report14_0_1.pdf,

   Ze gooiden stukken zink en lood naar beneden, dat de ander op een stapel legde. De jongens hadden toegekeken. Hugo had er iets van gezegd. De man in de pergola: 'Hé lange lat, waar bemoei je je mee. Rot op hier! Is die school soms van jou?'

   Engelen van het duister, Jan Siebelink,

   • nu oprotten
   • nou oprotten

   'En nu oprotten, ik heb er genoeg van!'

   Het meesterstuk, Anna Enquist,

   'Ik zal je één ding zeggen, maat. Klererijers as jij van de groenen motten we hier niet. Dus als je niet naast die verrotte Jarrah Armstrong wil liggen, mot je nou oprotten.'

   Het tijgerspoor, Julia Leigh,

   • toch oprotten

   Oh, ik heb helemaal geen medelijden met die vieze hoerenlopers, ze leggen zó vierhonderd gulden neer voor hun eigen genoegen en tegen hun vrouw zeggen ze dat ze wat minder huishoudgeld krijgt omdat de AOW-premie verhoogd is. En dan heb je nog van die zeurders die privileges willen hebben. Ze weten dat ze bij mij maar één keer klaar mogen komen, dan krijgen ze nog wat te drinken, dan mogen ze nog een babbeltje maken voor de tijd van één sigaret, maar dan moeten ze toch oprotten.

   Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

   • (gelijk) weer oprotten

   Jongeren van jeugdhuis Chicago op bezoek in een karting: "Toen we uiteindelijk aankwamen bij 'Formula One', mochten we van de receptionist gelijk weer oprotten".

   http://www.schoolzonderracisme.be/index_nl.html

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: naar

   • oprotten naar hun eigen land
   • oprotten naar huis
   • oprotten naar je eigen soort

   De Antillianen werden uitgemaakt voor "vieze negers". Hoewel ze gewoon Nederlanders zijn, werd hen toegeschreeuwd dat ze naar "hun eigen land" moesten oprotten.

   http://www.gebladerte.nl/10983f62.htm,

   'Mij pesten ze ook, maar ik trek me er niets van aan.' 'Ze zeggen: "Jeanne Marx, je stinkt, Jeanne Marx, je hoort hier niet, rot op naar je eigen soort, naar je eigen land."' 'Bedoelen ze dan Israël, wat denk jij?' 'Dat zeggen ze ook tegen mij,' zei hij, 'maar wij kunnen niet eens naar Israël, want Maria Pia is katholiek en ze is gedoopt in de kerk toen ze een baby was en wij mogen dat land niet eens in.'

   Over de grens, Chaja Polak,

   'Hij moet boeten voor zijn daden! Of laat Sonia maar oprotten naar huis.'

   Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

   met ander, nevengeschikt werkwoord


   • aanpassen of oprotten

   In het 'nawoord' pleitte Constandse onder meer voor "het helpen losmaken van gastarbeiders van de politieke en godsdienstige leiders van hun vroegere vaderlanden", zo meldt Ramaer instemmend. Ben - of was - ik daar dan tegen? In laatste instantie niet, geloof ik! Ter voorbereiding van het doorbreken van de huidige vlees-noch-vis-situatie (het niet kunnen of willen kiezen tussen 'aanpassen' of 'oprotten') denkt de SP aan speciale kursussen, zowel voor de blijvers (een pakket Nederlandse taal, zeden en gewoonten) als voor de terugkeerders (idem, Turks/Marokkaans).

   http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm

   overig


   • kunnen oprotten

   Hij werkte tot zijn 55ste bij Philips, toen kon hij "oprotten".

   NRC,

   Hij schreeuwde tegen het nog steeds op de grond liggende meisje dat ze kon oprotten en woest liep hij van haar vandaan.

   Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

   Hij zei het tegen mij op een toon alsof hij liever had gezegd dat ik kon oprotten en nooit meer terugkeren.

   Mank, Herman Brusselmans,

   Hij zei toen: 'Ik kook voor mijn plezier en ik kook goed en wie het daar niet mee eens is kan verder oprotten.'

   Kan ik even langskomem?, Paul van Vliet,

   'Asielzoekers worden', zoals een medewerker van VluchtelingenWerk het uitdrukt, 'als een kip kaalgeplukt, en kunnen daarna oprotten.'

   http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/snuffelhtm/9sn.html

   • iemand laten oprotten

   Slechts één doel was duidelijk niet gewild vanwege de westelijke "diensten": vrede. Vrede onder de betrokken volkeren, de diktatoren van de dwergstaten laten oprotten, hen de naleving van mensenrechten en het internationale volkerenrecht bij verplichting op te leggen.

   http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

   De gasten aan de bar in eetcafé Van Gelder aan het Stadionplein in Amsterdam-Zuid zijn eenstemmig over de sloop van het Olympisch Stadion. "Daar laat niemand hier een traan over", zegt de eigenaar van het café. Maar verder zien de gasten én de eigenaar het gebouw zonder hartzeer verdwijnen, vooral omdat ze dan geen overlast van voetbalsupporters meer zullen hebben. Niet dat ze een hekel aan voetbal hebben, maar ze willen rust in de buurt. "Ze urineren in portieken. En een keer werd er zelfs een vol blikje bier door mijn raam gegooid", moppert café-bezoeker Van Heest. "Laat ze oprotten", vervolgt hij, "van mij mogen ze die smerige pisbak afbreken".

   NRC,

   • moeten oprotten

   Wolzak weg bij de KNVB: wie hem kent was niet echt verbaasd. Cees kent zijn plaats, hij weet wanneer hij moet oprotten.

   NRC,

   De studio in Praag is door granaten verwoest. Het aantal doden in het land wordt tot nu toe op enkele tientallen geschat. Nee, op het Véclavské Namésti schieten ze niet; eerst moeten de toeristen oprotten. Het Russisch commando gedoogt dat de ambassades een exodus organiseren met vliegtuigen en autobussen.

   Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

   Oh, ik heb helemaal geen medelijden met die vieze hoerenlopers, ze leggen zó vierhonderd gulden neer voor hun eigen genoegen en tegen hun vrouw zeggen ze dat ze wat minder huishoudgeld krijgt omdat de AOW-premie verhoogd is. En dan heb je nog van die zeurders die privileges willen hebben. Ze weten dat ze bij mij maar één keer klaar mogen komen, dan krijgen ze nog wat te drinken, dan mogen ze nog een babbeltje maken voor de tijd van één sigaret, maar dan moeten ze toch oprotten.

   Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

   De Antillianen werden uitgemaakt voor "vieze negers". Hoewel ze gewoon Nederlanders zijn, werd hen toegeschreeuwd dat ze naar "hun eigen land" moesten oprotten.

   http://www.gebladerte.nl/10983f62.htm,

   • mogen oprotten

   Ik pakte het papier aan en las het epistel dat kennelijk door John Hoef was getikt. Het kwam erop neer dat de dames en heren overwogen hun vertrouwen in de directeur op te zeggen, wanneer deze niet per direct aan de eisen van Reiter tegemoet zou komen en laatstgenoemde zijn functie zou teruggeven. Ik gaf het papier weer terug en Lopez Diaz verfrommelde het tot een prop. 'Van mij mogen ze oprotten,' zei hij.

   Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

   Zo lang de nieuwe trainer niet aangeduid is, kan ook moeilijk werk worden gemaakt van de nieuwe spelersgroep. Jos Daerden leek een certitude, maar hoewel niets een formele benoeming in de weg staat - de Limburger verlaat Lommel en Waseige weet dat hij mag oprotten - blijft de beslissing uit.

   De Standaard,

   • willen oprotten

   Toch is het huis doorgaans nog steeds druk bevolkt, met een constant va-et-vient van Franka's pupillen. Drugsverslaafden en school-drop-outs, analfabete, nukkige meisjes zonder toekomst en lefgozertjes met te veel verleden: kinderen die de dossiers van het maatschappelijk werk vullen. Soms zitten ze aan zijn eigen eettafel als hij thuiskomt. Stakkers tegen wie hij nooit kan zeggen: 'Ik woon hier, dus zou je even willen oprotten.'

   Zonder genade, Renate Dorrestein,

   'Bedankt, Alma,' zei hij, 'en als je nu wil oprotten.'

   Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

   • opgerot zijn

   Toen hij werd aangenomen bij de Volkskrant zei hij, nadat Jessica Durlacher dankzij Michaël Zeeman kwaad was overgestapt naar Vrij Nederland: 'Zo, die is opgerot.'

   Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

   'De hele buurt heeft klachten over jullie, vuil zooitje landverraders. Meeheulen met de moffen, en nou jammeren, nou de moffen opgerot zijn.'

   De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

   Zelf kwam hij voor het eerst in november van het afgelopen jaar in aanraking met een dreigbrief, vlak na zijn aftreden als secretaris. Hetzelfde overkwam de eveneens toen afgetreden praeses Braamskamp. Aly: 'Toen werd de brief ondertekend met de 'klarinet-sectie' die blij was dat we opgerot waren. Gelukkig stak de échte klarinet-sectie ons met een kaartje een hart onder de riem. Zij schreven dat ze ons juist weer terug wilden hebben.'

   Meppeler Courant,

   • zullen oprotten

   Vande Lanotte maakt zich sterk dat er tegen '98 15.000 afgewezen asielzoekers per jaar al dan niet vrijwillig zullen oprotten. Afgewezen asielzoekers die desondanks blijven, vervoegen zich bij het leger illegalen

   De Standaard,

   Maar ik hield me gelukkig groot en zei dat ik het een prima idee vond als hij eens een tijdje zou oprotten en dat ik hoopte dat zijn spullen waren gepakt als ik thuis kwam.

   Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

   Vaste verbindingen


   oprotten met iets

   1. formule waarmee aangegeven wordt dat iemand in het geheel niet gediend is van iets
    Vooral in de vorm rot op met....

    Geld voor een samenwerkingsverband met onderzoekers uit Liechtenstein, geld voor nieuwe apparatuur en geld voor tien nieuwe bursalen, maar dat moet dan wel gematcht worden met onderzoek dat hier al plaatsvindt. [...] Geld zat, dus. Maar ik reageerde nogal flauw: rot op met je geld! Doe het zelf! Want ik hecht buitensporig aan m'n academische vrijheid.

    http://www.postdocplatform.nl/,

    'Dacht je dat ik mijn baas ging opbellen als ik depressief was?' 'Nee, jij niet.' 'Nou dan! Dan moet een ander dat ook niet doen!' Hij haalde zijn schouders op. 'En als hij dat dan wel doet, dan zeg je: Rot op met je depressiviteit!'

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Het hondje droeg hij in zijn armen. Nu stond er angst in zijn ogen te lezen, grote angst. 'Verdomme stom wijf,' riep hij, 'rot op met die herdershond.' Daar stond de schrijver te schreeuwen en te tieren. Hij was bang.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Hoe simpel het lijkt om na je werk, school of wat dan ook, een uurtje te gaan skaten, blijkt uiteindelijk moeilijk van zodra de buren weer buiten staan om je met dreigende vuisten na te zwaaien... Rot op met dat lawaai! Nope, it ain't simple!

    http://www.avcornelis.be/sk8boarding/soia.htm

   en nu oprotten!; nu opgerot!; oprotten nou!

   1. Vormvariant: en nou oprotten!; nou opgerot!

    agressieve formule waarmee een of meer personen te kennen wordt gegeven dat zij onmiddellijk moeten verdwijnen, direct weg moeten gaan

    Synoniem: oprotten!; rot op!; opgerot!

    Thor draait zich om en ziet dat Evert zijn mobieltje uit zijn zak haalt. 'Nee, niet hier, dombo! Doe dat maar in je auto. En nou oprotten!' Evert haast zich om weg te komen.

    Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

    'En nu oprotten, ik heb er genoeg van!'

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    De tweede Oblemov-proef van Crommenie en De Meeuw was veel beter, en de derde nagenoeg perfect. 'Zie je wel dat jullie het kunnen,' zei Guggenheimer, en hij gaf hun allebei een cheque bij wijze van voorschot. 'Nu opgerot.'

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    'En nu oprotten,' zegt Snetlage met een quasi-vriendelijke grijns. 'Ik heb een heel beroerd etmaal achter de rug en er is maar erg weinig voor nodig voordat ik echt chagrijnig word.'

    Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

    'Jij moet ons met rust laten! Wegwezen man, oprotten nou!'

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

   opgerot!

   1. agressieve formule waarmee een of meer personen te kennen wordt gegeven dat zij snel moeten verdwijnen, zo snel mogelijk weg moeten gaan; wegwezen!

    Synoniem: oprotten!; rot op!; en nu oprotten!; nu opgerot!; oprotten nou!

    'Zo zie je maar weer dat je wijven alleen maar moet naaien of voor je laten pezen, en zo gauw ze beginnen te mekkeren, zo gauw ze d'r bek opentrekken, een schop onder d'r reet en opgerot!'

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

   oprotten!

   1. agressieve formule waarmee een of meer personen te kennen wordt gegeven dat zij snel moeten verdwijnen, zo snel mogelijk weg moeten gaan; wegwezen!
    Ook met een complement en bij uitbreiding ook van dieren gezegd.

    Synoniem: en nu oprotten!; nu opgerot!; oprotten nou!; rot op!; opgerot!

    'Ik zal je één ding zeggen, maat. Klererijers as jij van de groenen motten we hier niet. Dus als je niet naast die verrotte Jarrah Armstrong wil liggen, mot je nou oprotten. Oprotten!'

    Het tijgerspoor, Julia Leigh,

    Om de tien minuten klopt een jongen op de deur, hij heeft het koud en wil koffie. "Ik praat met de pers", brult Van Wesdonk dan verstoord. "Oprotten of ik zet me klomp in je hol."

    NRC,

    In het centrum van steden als Leeuwarden, Lelystad en Groningen ritselt het van de kinderen. Maar niet van de honden. Voor hen is het er verboden. Net als in menig pension of hotel. Het strengst zijn de Natuurvriendenhuizen van het NIVON; daar komt geen hond in. Een hond is geen natuur. Oprotten!

    Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

    Hij zou razend worden op Zina, haar wegtrappen. Ja, ze moet weg met die zilveren schaal vol kroketten, oprotten, uit mijn zicht! Ik wil die dijen en gezonde benen niet zien.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    In de gang stond één iemand en die zei van: 'oprotten, eruit hier', waarop wat andere mensen uit de groep agressief tegen die jongeman opgetreden zijn.

    http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

    De pater zei verder, dat de nonnen van het mede met Nederlands geld gesteunde ziekenhuis van Altamirano de afgelopen weken opnieuw zijn bedreigd. Op de muur van het ziekenhuis werd onder andere gekalkt: "Hoerennonnen, Zapatistas sterf! Oprotten, we willen jullie hier niet''.

    NRC,

   oprotten jij!; oprotten jullie!

   1. agressieve formule waarmee een of meer personen te kennen wordt gegeven dat zij snel moeten verdwijnen, zo snel mogelijk weg moeten gaan; wegwezen jij!; wegwezen jullie!
    Ook als formule die niet uitgesproken wordt, maar slechts in de gedachten voorkomt.

    M brengt zijn rechterhand tot achter het hoofd van de drinker en slaat het knalhard op de bar. De man zakt in elkaar, glijdt weg, bewusteloos. 'Oprotten jij,' zegt de caféhouder ijzig. Hij gaat weg.

    Het tijgerspoor, Julia Leigh,

    Gaan jullie echt weg? vroeg ze. Welnee, zei Sven, ik ga ook slapen. Zullen we jou ook uitkleden? vroeg Kasper. Nee, zei Sven, dat kan ik zelf. Oprotten jullie.

    Vriendschappen, Jochen Arsleven,

    Ik mocht op mijn bed blijven liggen tot ik gehaald zou worden. Ik vond dat best. Oprotten jullie... mijn ogen dicht en nergens aan denken.

    Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

   rot op!

   1. agressieve formule waarmee een of meer personen te kennen wordt gegeven dat zij snel moeten verdwijnen, zo snel mogelijk weg moeten gaan; wegwezen!; ga weg!; lazer op!; maak dat je wegkomt!; verdwijn!
    Frequent aangetroffen.

    Synoniem: ga weg!; lazer op!; maak dat je wegkomt!; oprotten!; en nu oprotten!; nu opgerot!; oprotten nou!; opgerot!; verdwijn!; wegwezen!

    Ik wou dat ik meer dan een glas wijn had gedronken, zodat ik het hondje wellicht niet zo onuitsprekelijk treurig vond en ik ook genoeg moed had om Martin te zeggen dat hij weg moest gaan. Oprotten. Ik zou het graag hardop zeggen, vol en rond: rot op, lazer op.

    De gelukkige, Mensje van Keulen,

    Als hij verder wil vertellen over het dealen, mengt een man die ook in het portiek is komen staan, zich in het gesprek. "Waar is al dat gevraag goed voor?" wil hij weten. "Wij houden hier niet van indringers, dus rot op!'

    NRC,

    De opnames voor de film, die 60 miljoen dollar kost en waarvoor beroep gedaan wordt op 5.000 Argentijnse figuranten, starten op 8 februari. In afwachting vult Madonna haar agenda met repetities en produktievergaderingen. "Evita leeft! Madonna Rot Op"', staat op muren in het centrum van Buenos Aires gekalkt. De aartsbisschop van de Argentijnse hoofdstad noemde Madonna "pornografisch, ongeschikt en een belediging voor Argentijnse vrouwen".

    De Standaard,

    Er staan een paar honderd mensen rustig te luisteren achter een spandoek 'Nazi's rot op!'

    NRC,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen