ouderdomssuikerziekte


ouderdomssuikerziekte 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

stofwisselingsziekte die geleidelijk ontstaat door een verminderde gevoeligheid voor insuline en/of een afname van de insulineproductie, waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed blijft zitten; diabetes type 2; niet-insulineafhankelijke diabetes
Vooral vroeger zo genoemd omdat deze vorm van suikerziekte vaak ontstaat op latere leeftijd, maar als term misleidend, omdat de ziekte tegenwoordig ook steeds vaker op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen voorkomt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ouderdomssuikerziekte…

is diabetes; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Diabetes type 2, in de volksmond 'ouderdomssuikerziekte', is een stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een breed scala aan gezondheidsklachten.

      https://www.cursor.tue.nl/nieuws/2012/december/lui-vet-onder-de-loep/#top,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • voorkomen

      Een aantal jaar geleden kwam ouderdomssuikerziekte voornamelijk voor bij mensen van 40 jaar en ouder. Nu komt het steeds vaker al bij jongeren met overgewicht voor.

      https://schooltv.nl/files/Infoblok/Voortgezet_onderwijs/Biologie/2009_d_EW_ouderdomsziekte_diabetes.pdf,

      in voorzetselgroep


      • bij ouderdomssuikerziekte

      De eiwitafzettingen die bij ouderdomssuikerziekte (diabetes type II) ontstaan in de alvleesklier (pancreas) vertonen grote overeenkomst met de eiwitvezels die zich in de hersenen van dementerende Alzheimerpatiënten ophopen. De overeenkomst in structuur heeft deze eiwitvezels een gezamenlijke naam opgeleverd: amyloïdvezels.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2000/08/19/neerslag-in-de-pancreas-7506651-a647355,

      met substantief ervoor


      • de term ouderdomssuikerziekte

      Diabetes type 2 is een toenemend probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Men verwacht dat er over een paar jaar één miljoen Nederlanders diabetes zullen hebben. De term ouderdomssuikerziekte is ook enigszins achterhaald omdat steeds jongere mensen deze vorm van suikerziekte krijgen. Mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

      https://www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de jeugdsuikerziekte en de ouderdomssuikerziekte

      Er zijn twee soorten suikerziekten: de jeugdsuikerziekte en de ouderdomssuikerziekte.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=jeugdsuikerziekte&coll=ddd&identifier=ddd:010376855:mpeg21:a0057&resultsidentifier=ddd:010376855:mpeg21:a0057,