ouderdomssuiker


ouderdomssuiker 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

stofwisselingsziekte die geleidelijk ontstaat door een verminderde gevoeligheid voor insuline en/of een afname van de insulineproductie, waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed blijft zitten; diabetes type 2; niet-insulineafhankelijke diabetes
Vooral vroeger zo genoemd omdat deze vorm van suikerziekte vaak ontstaat op latere leeftijd, maar als term misleidend, omdat de ziekte tegenwoordig ook steeds vaker op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen voorkomt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ouderdomssuiker…

is diabetes; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Ouderdomssuiker – ook wel diabetes type 2 – is een ziekte waarbij het lichaam niet in staat is de glucosespiegel in het bloed op peil te houden.

      https://www.ingoedendoen.nl/volwassen/eerste-symptomen-ouderdomssuiker/

      Ouderdomssuiker is de volksnaam voor diabetes type 2. Vroeger kwam dit vooral voor bij oudere mensen, vandaar deze naam. Tegenwoordig komt dit type diabetes ook op jongere leeftijd steeds vaker voor. Uit onderzoeken blijkt dat dit vooral komt omdat we met zijn allen steeds zwaarder worden.

      https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/104908-ik-heb-ouderdomssuiker-mag-ik-nu-geen-suiker-meer.html,

      Het aantal patiënten dat type-2-diabetes heeft, populair 'ouderdomssuiker' genoemd, neemt enorm toe. Dat is niet alleen een gevolg van de vergrijzing, maar ook van meer overgewicht.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/suikerzieken-moeten-van-onwetendheid-af~b0767b938/,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      • de term ouderdomssuiker

      Nog steeds wordt type 2 diabetes ook wel "ouderdomssuiker" genoemd, omdat het risico op deze vorm van diabetes toeneemt met de leeftijd. De term ouderdomssuiker is echter misplaatst. Type 2 diabetes is tegenwoordig al heel 'gewoon' onder dertig- en veertigjarigen.

      Reformatorisch Dagblad,