ouderdomsdiabetes


ouderdomsdiabetes 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

stofwisselingsziekte die geleidelijk ontstaat door een verminderde gevoeligheid voor insuline en/of een afname van de insulineproductie, waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed blijft zitten
Vooral vroeger zo genoemd omdat deze vorm van suikerziekte vaak ontstaat op latere leeftijd, maar als term misleidend, omdat de ziekte tegenwoordig ook steeds vaker op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen voorkomt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ouderdomsdiabetes…

is diabetes; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Wie kunnen type 2 diabetes krijgen? In principe kan iedereen deze vorm van diabetes krijgen. Type 2 diabetes ontstaat meestal vanaf het 45ste levensjaar en wordt daarom ook ouderdomsdiabetes genoemd. Het is een fabeltje dat deze vorm van diabetes voorbehouden is aan alleen oude mensen. Daarom is de term ouderdomsdiabetes misleidend. Wel zijn er bepaalde groepen aan te wijzen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van type 2 diabetes. Dit zijn: mensen met een overgewicht, waarbij het vet met name zit rond de buikstreek, mensen waarvan de ouders, broers, zussen diabetes hebben, vrouwen die tijdens een zwangerschap "zwangerschapsdiabetes" hebben gehad.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      Er zijn twee vormen van diabetes: bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor. bij type 2 diabetes maakt de alvleesklier te weinig insuline en/of zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Deze vorm komt voor vanaf het veertigste jaar en wordt ook ouderdomsdiabetes genoemd. Vooral bij type 2 diabetes speelt erfelijkheid een rol.

      http://home.tiscali.be/jantje/index.html

      Type 2 diabetes. Ouderdomsdiabetes wordt soms ook nog wel voor dit type diabetes gebruikt. Ondanks de medicijnen kun je niet van type 1 of type 2 diabetes genezen.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd. Deze twee vormen verschillen zo sterk van elkaar, zowel in symptomen, ontstaansmechanismen en behandeling als in een aantal belangrijke gevolgen, dat het bijna twee verschillende ziekten zijn. Ongeveer 6 op 100 volwassenen lijden aan een van beide vormen van suikerziekten, vooral dan type 2. Boven de 65 jaar zou dit aantal zelfs oplopen tot 16 op 100.

      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

      De lichtere vormen waar niet zoveel insuline gespoten hoeft te worden, zoals de ouderdomsdiabetes zijn daarentegen in hun begin stadium meestal goed te beïnvloeden.

      http://www.xs4all.nl/~apollo/wis.html

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • patiënten met ouderdomsdiabetes

      Vermeldenswaardig is een recent origineel onderzoek over de effecten van alcohol op de sterfte door hartaandoeningen bij patiënten met ouderdomsdiabetes (diabetes type 2).

      http://www.bierengezondheid.be/,

      • gevallen van ouderdomsdiabetes
      • (ter) voorkoming van ouderdomsdiabetes

      Suikerziekte is een ingewikkelde ziekte, met verschillende vormen, en iedereen verwachtte de aankondiging van nog meer genen die erbij betrokken zijn. In het jongste nummer van het maandblad Nature Genetics is het zover: geleerden van het Whitehead Instituut in Boston, onder leiding van Melanie Mahtani, melden dat ze op chromosoom 12 een gen vonden dat bij een groot deel van de gevallen van ouderdomsdiabetes betrokken is. In dezelfde buurt ligt nog een gen, dat medeverantwoordelijk is voor een zeldzame vorm van diabetes bij jongeren. Het zou wel eens kunnen dat beide genen op dezelfde plaats liggen, en twee verschillende afwijkingen zijn van een gen dat in normale toestand iets doet waarvan we nog niet weten wat het is.

      De Standaard,

      Een eerste beroerte vermijden is met geneesmiddelen nauwelijks mogelijk. Gezond leven is de enige zinnige maatregel. Niet roken, matig met alcohol, minder vet en daarbinnen meer onverzadigd vet, minder zout, meer fruit en groenten, meer beweging. Wat in één moeite ook nog helpt ter voorkoming van kanker, hartproblemen, ouderdomsdiabetes en nog zo een en ander.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • ouderdomsdiabetes en hoge bloeddruk

      Enkele lopende onderzoeken zijn: Waarom gaan ouderdomsdiabetes en hoge bloeddruk vaak samen? Hoe kan type 1 diabetes voorspeld worden? Hoe ontstaat precies type 2 diabetes?

      http://www.diabetesfonds.nl/

      • arteriosclerose (aderverkalking), hypertensie en ouderdomsdiabetes
      • kanker, hartproblemen, ouderdomsdiabetes
      • reuma, ouderdomsdiabetes, alzheimer, dementie

      Fysieke activiteit is belangrijk in alle stadia van de levenscyclus, vanaf de kindertijd tot aan een gevorderde leeftijd. Een sedentair leven is mede de oorzaak van diverse vasculaire en metabolische aandoeningen zoals arteriosclerose (aderverkalking), hypertensie en ouderdomsdiabetes, …).

      http://www.alimentationinfo.org/ned/gezondhC.htm

      Een eerste beroerte vermijden is met geneesmiddelen nauwelijks mogelijk. Gezond leven is de enige zinnige maatregel. Niet roken, matig met alcohol, minder vet en daarbinnen meer onverzadigd vet, minder zout, meer fruit en groenten, meer beweging. Wat in één moeite ook nog helpt ter voorkoming van kanker, hartproblemen, ouderdomsdiabetes en nog zo een en ander.

      De Standaard,

      Inmiddels neemt de betekenis van chronische aandoeningen als reuma, ouderdomsdiabetes, Alzheimer, dementie e.d. snel toe. Deze ziekten betekenen niet alleen een toenemende belasting voor de patiënt en diens omgeving, maar ook een afnemende mogelijkheid tot participatie in sociale verbanden en een langzaam sterven.

      http://www.che.nl/lindeboom/