pantservoertuig


pantservoertuig 1.0

gepantserd militair voertuig op wielen, meestal uitgerust met een mitrailleur en lichte kanonnen, dat in het leger vooral gebruikt wordt bij licht ondersteunende acties, zoals voor verkenning en bij vervoer van infanterie, maar niet bij zware gevechtsacties, en dat vooral beschermt tegen handvuurwapenvuur en scherfwerking van granaten; gepantserd militair voertuig; pantserwagen

Semagram


Een pantservoertuig…

is een militair voertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

   Algemene voorbeelden


   De door scherven getroffen soldaat werd met een pantservoertuig naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, maar overleed tijdens de rit.

   NRC,

   Tijdens het ruimen biedt het pantservoertuig maximale bescherming aan de twee bemanningsleden.

   http://www.herkenning.nl/herk_nl/panher/doc1/ftext.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • Britse pantservoertuigen
   • Duitse pantservoertuigen
   • Russische pantservoertuigen

   Volgens Human Rights Watch maakte het leger ook gebruik van Britse en Duitse pantservoertuigen, door Duitsland ontworpen machinegeweren en Belgische granaten.

   De Standaard,

   Hij zei dat de rebellenleider, Salman Radoejev, gealarmeerd was geraakt door berichten dat Russische pantservoertuigen de grensovergang naderden.

   De Standaard,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • tanks en pantservoertuigen
   • pantservoertuigen en geschut
   • pantservoertuigen en tanks

   De Fransen voerden de aanval uit met helikopters en omsingelden met tanks en pantservoertuigen de bolwerken van de opstandelingen.

   De Standaard,

   De beklaagden voerden het bevel over een leger dat ruim 43.000 man telde en beschikte over pistoolmitrailleurs, maar ook pantservoertuigen en geschut.

   De Standaard,

   De toen gevraagde pantservoertuigen en tanks zouden de Amerikaanse troepen in Mogadishu het afgelopen weekeinde hebben kunnen ontzetten.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen