pantserwagen


pantserwagen 1.0

afbeelding

Bron: Paul Hermans
( CC BY-SA 3.0 )

gepantserd militair voertuig op wielen, meestal uitgerust met een mitrailleur en lichte kanonnen, dat in het leger vooral gebruikt wordt bij licht ondersteunende acties, zoals bij verkenning en voor vervoer van infanterie, maar niet bij zware gevechtsacties, en dat vooral beschermt tegen handvuurwapenvuur en scherfwerking van granaten; gepantserd militair voertuig

Semagram


Een pantserwagen…

is een militair voertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

 • [Deel] heeft wielen, een sterke, meestal metalen, pantsering en is meestal uitgerust met mitrailleurs en lichte kanonnen
 • [Functie] vervoert infanterie, en wordt verder ingezet bij ondersteunende acties in het leger, bijvoorbeeld verkenning, en dient om de inzittenden te beschermen tegen handvuurwapenvuur en granaatscherven
 • [Plaats] wordt gebruikt in het leger
 • [Gebruiker] wordt gebruikt door militairen
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot een tank, geen rupsbanden maar wielen, en wordt, in tegenstelling tot een tank, slechts gebruikt bij ondersteunende legeracties en wordt niet actief in de strijd gebruikt

Algemene voorbeelden


Volgens het Russische leger reed de auto ineens voor de pantserwagen en kon de chauffeur niet meer uitwijken.

De Standaard,

Over het spoor naderden pantserwagens. Een stroom militairen, witte jassen met rode kruisen, brancards. En toen kwamen er tweeënvijftig mensen de trein uit, en acht doden dus.

Morgenster, Jaap Scholten,

Bij gebrek aan beter tonen Estland, Letland en Litouwen nogmaals hun goede wil door een symbolische deelname aan de Ifor-vredesmacht in Bosnië. Litouwen verloor daarbij recentelijk één van zijn 34 manschappen, toen een pantserwagen op een mijn reed.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • Duitse pantserwagens
 • Russische pantserwagens

Het 366e Regimentsbataljon bij Barneveld werd wel ver teruggedrongen door een eskadron Huzaren. Duitse pantserwagens en infanterie werden verjaagd.

http://www.grebbelinie.nl/Grebbelinie-Geschiedenis.htm

Op het plein stonden een paar Russische pantserwagens en eromheen soldaten en burgers die in een heftige discussie waren verwikkeld.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

 • lichte pantserwagens

Naast geld voor de modernisering van de mijnenbestrijdingscapaciteit hoopt Van Hoof vrijdag ook toestemming van het kabinet te krijgen voor de aankoop van ruim 400 lichte pantserwagens voor verkenningsdoeleinden.

Reformatorisch Dagblad,

in voorzetselgroep


 • een aanval met pantserwagens

De commandant concludeerde na enige tijd dat er geen doorkomen aan was, zonder artilleriesteun en trok terug, nadat het bataljon zware verliezen had geleden. Ook een aanval met pantserwagens mislukte. De bemanning van een Pantser-afweergeschut (PAG) stelde ze buiten gevecht, vanuit hun kazemat.

http://www.grebbelinie.nl/Grebbelinie-Geschiedenis.htm

met ander, nevengeschikt substantief


 • tanks en pantserwagens
 • pantserwagens en jeeps
 • pantserwagens en tanks

Steeds meer tanks en pantserwagens rolden de stad binnen, voegden zich bij de groeiende kudde die zich rond de markt nestelde.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Toen de familie rond half een aan tafel zat, hoorden ze buiten lichte pantserwagens en jeeps aankomen: de eerste Amerikanen.

http://www.oorlogsmuseum-overloon.nl/nl/default.htm

"De vijandelijkheden in Tsjetsjenië hebben het hardnekkige conservatisme van de minister van defensie en zijn adviseurs aangetoond, dat tot uiting kwam in het massaal gebruik van pantserwagens en tanks die zeer kwetsbaar zijn op straten van steden", zo schreef de kolonel in een ingezonden stuk in het weekblad Moscow News.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen