piraat


piraat 1.0

afbeelding

Bron: ariesa66
( Publiek domein )

iemand die de zeeën bevaart en schepen aanvalt om deze buit te maken of te plunderen en de opvarenden te beroven of te gijzelen voor losgeld; iemand die zeeroof pleegt; zeerover; zeeschuimer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een piraat…

is een rover; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In de zeventiende eeuw bijvoorbeeld was Jamaica de thuisbasis de piraterij. Onder leiding van de beroemde Captain Henry Morgan plunderden de piraten de Spanjaarden die in Amerika zaten. Hij bracht deze rijkdommen naar het eiland en maakte het zo even rijk als een Europees land.

      http://www.students.cs.uu.nl/people/jvreeken/HTMLs/Nl/inleiding.htm

      Werd veiligheid op zee tot voor kort alleen in verband gebracht met de technische staat van schepen en slechte weersomstandigheden, tegenwoordig zijn er steeds meer zeelieden die een aanval van piraten te verduren hebben gehad.

      http://www.ministerievanjustitie.nl/b_organ/wodc/publicaties/overige/pdf/jv0302vrw.pdf

      Het aantal gevallen van piraterij tegen schepen is in 1996 met vijf toegenomen om een recordhoogte van 175 incidenten overal ter wereld te bereiken [...]. Bij de aanvallen in Brazilië en bij vele in Indonesië waren gewapende piraten betrokken, die verschillende graden van geweld gebruikten.

      De Standaard,

      Somalische piraten verklaarden dinsdag een jacht met een Brits echtpaar in de Indische Oceaan te hebben gekaapt. Volgens de piraten verkeren de gijzelaars in goede gezondheid en volgt binnenkort een eis voor losgeld.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2059710/2009/10/27/Somalische-piraten-gijzelen-Brits-echtpaar.dhtml?redirected,

      Een bootje voert je in rustig tempo de grotten in waar een voorstelling is opgebouwd van het piratenleven. De mechanisch voortjagende poppen stichten brand, overvallen een dorp, martelen de waard om zijn geld los te krijgen, eten, drinken, verkrachten, kortom: doen wat piraten volgens de overlevering doen.

      http://www.amerika.nl/reizen/html/staten/southwest/california/losangeles/disney.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • beruchte piraat
      • bloeddorstige piraat
      • woeste piraat

      Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw waren de kreken en inhammen van de Keys ideale bases voor beruchte piraten zoals Blackbeard en Laffite, die geregeld met schatten beladen Spaanse schepen overvielen.

      De Standaard,

      Twee broers worden vals beschuldigd van verraad, gevangen en ter dood veroordeeld. Ze weten echter te ontsnappen, maar al snel wordt een van hen toch gevangen en opgehangen. De ander zweert de dood van zijn broer te wreken en verandert in een bloeddorstige piraat.

      http://public.dvdpost.com/nl/products/118955-the-black-pirate?recommendation=19,

      Alles lijkt van een leien dakje te gaan, totdat Hawkins ontdekt dat zijn vriend een woeste piraat met kwade bedoelingen blijkt te zijn die uit is op muiterij.

      http://www.yourgames-online.nl/product_info.php/cPath/2202_2203_2214/products_id/36823,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      piraat 2.0

      iemand die zich losbandig, onverantwoordelijk of immoreel gedraagt; bandiet

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een piraat…

      is een persoon

      • [Gedrag] gedraagt zich losbandig, onverantwoordelijk of immoreel

        Algemene voorbeelden


        Globetrotter-journalist, schrijver en planetair verslaggever, schilder en graficus, man van de letteren, van het theater, van de film: minstens zeven levens leidt deze existentiële vrijbuiter tegelijk, en let wel, ik noem hem vrijbuiter en geen piraat: Jan Cremer heeft met glans zijn kaperbrief verdiend, en het zou te gemakkelijk en onrechtvaardig zijn om hem een beroepsprovo of een avonturier zonder god of gebod te noemen.

        http://www.jancremer.nl/about/restany_nl

        Het manvolk was vaak morsig en ongeschoren rapalje dat zoop en achter de wijven aanzat, de boel verried om aan het werk te blijven, met hun rare taaltje de Hollandse meiden charmeerde, sluwe en uitgekookte schavuiten die het met de vrouw van de ploegbaas aanlegden, vrouwenrovers, piraten die je verloofde afpakten.

        De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        piraat 3.0

        iemand die zekere activiteit uitoefent zonder vergunning of toestemming of zonder zich te houden aan de regels en verplichtingen die voor de betreffende branche gelden, zoals bijvoorbeeld iemand die op grote schaal illegale kopieën maakt; ook: instelling die zekere activiteit uitoefent zonder vergunning of toestemming of zonder zich te houden aan de regels en verplichtingen die voor de betreffende branche gelden, zoals bijvoorbeeld een illegale radiozender of televisiezender of een bedrijf dat illegale kopieën maakt

        Betekenisbetrekking


        metafoor
        Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een piraat…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] opereert zonder vergunning of toestemming of illegaal
        • [Gedrag] houdt zich niet aan de regels en verplichtingen die voor een bepaalde bedrijfstak gelden
        • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld iemand die op grote schaal illegaal commerciële producten kopieert

          Algemene voorbeelden


          Het heeft meer dan tien jaar gekost om de frequentieruimte in Nederland efficiënt in te delen. We hebben net een ingewikkelde uitgifteprocedure achter de rug waarbij ook de regionale commerciële omroepen veel geld hebben moeten neerleggen voor etherfrequenties. In ruil voor een frequentie zijn ze zelfs verplicht om een minimumpercentage van regionale programma's uit te zenden. "Als je de zaken in de ether eindelijk op orde hebt, ga je toch geen half legale gedoogzone voor piraten creëren?"

          http://3voor12.vpro.nl/3voor12/magazines/news/index.jsp?portals=2534202=10719222=13838338,

          Filmbazen vechten terug tegen slimme piraten. De introductie van de actiefilm 'X-Men 2' illustreert hoe de filmsector het illegaal kopiëren van films wil tegengaan.

          NRC,

          Van Presnjakovs 'Kasteel van regen' heeft General Records er 50.000 op de markt gebracht. Dat aantal is door piraten inmiddels verveelvoudigd. De illegale kopieën, herkenbaar aan de op de kopieermachine vervaardigde hoesjes, liggen op bijna elke straathoek te koop.

          NRC,

          Duizenden boeken van topauteurs zijn op het internet illegaal te downloaden [...]. De 'literatuurpiraten' komen vooral aan de titels door boeken in te scannen of elektronische uitgaven te kraken. Fantasy en science-fiction blijken de meest geliefde boeken onder piraten.

          ANP,

          Volgens BSA blijkt uit deze cijfers dat het publiek massaal de maatregelen steunt die frauduleuze software-activiteiten een halt willen toeroepen. De organisatie zegt ook dat ze precies door die steun heel wat vooruitgang geboekt heeft in haar strijd tegen de piraten.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen