room


room 1.0

dikvloeibaar, geelwit zuivelproduct dat verkregen wordt door de vette laag die zich op verse melk vormt af te scheppen, of door het melkvet van de melk te scheiden door de melk te centrifugeren

Semagram


Room…

is een zuivelproduct; is voedsel

 • [Kleur] is geelwit
 • [Smaak] is zoet of een beetje zuur
 • [Samenstelling] bestaat voor een belangrijk deel uit melkvet; heeft een vetgehalte van ten minste 10 %
 • [Functie] dient als grondstof voor boter; wordt gebruikt als ingrediënt of als toevoeging achteraf in hartige en zoete gerechten als sauzen, soepen, desserts en dressings, om de smaak zachter, milder te maken
 • [Bereiding] wordt verkregen door de vette laag die zich op verse melk vormt af te scheppen, of door het melkvet van de melk te scheiden door de melk te centrifugeren
 • [Grondstof] wordt verkregen uit melk
 • [Consistentie] is dikvloeibaar; is dikker dan melk, maar dunner dan yoghurt
 • [Behandeling of bewerking] kan opgeklopt worden tot slagroom, of aangezuurd worden met melkzuurbacteriën tot zure room of crème fraîche
 • [Gebruikswijze] wordt bij voorkeur niet meegekookt en zo laat mogelijk aan het gerecht toegevoegd, het liefst van het vuur af, om schiften te voorkomen
 • [Product of vrucht] wordt gebruikt voor het maken van boter, slagroom, zure room, crème fraîche, ijs, enz.

Algemene voorbeelden


De room werd vroeger op de boerderij met hand urenlang gestampt in een stampkarn tot de vetbolletjes zich afscheidden van de karnemelk.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/boter.htm

De boterkarn is een ronde ton waarin de room ongeveer een half uur moet ronddraaien. Door het continu bewegen van de room ontstaat langzamerhand een gele stevige vettige massa (boter) en een wittige vloeibare massa (karnemelk). Door de boter te scheiden van de karnemelk en vervolgens de laatste vocht resten uit de boter te kneden, hou je echte boter over.

http://leden.tref.nl/~mur00004/

Een ander nadeel is dat geitenmelk geen caroteen bevat. Deze stof zit wel in koemelk en zorgt daar onder andere voor de gele kleur van de room en de kaas.

http://www.geitenboerderij.nl/

Eén op de tien koffiedrinkers voegt alleen suiker of zoetstof toe aan zijn koffie, een kwart van de koffiedrinkers alleen melk of room en 40 procent gebruikt melk èn suiker.

NRC,

Laat de kaas in de soep smelten en roer ten slotte de room door de soep, die wordt bestrooid met fijngehakte blaadjesselderij.

NRC,

Deglaceer de pan met de sherry, voeg de room toe en laat de saus al roerend iets inkoken (totaal 1-2 minuten). Lepel de saus over de kiprolletjes.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • dikke room
 • dunne room

Kleine driehoekige sandwiches met bij voorbeeld komkommersalade of scones met dikke room.

De Standaard,

De appelpartjes kunnen aan tafel naar wens met dunne room worden overgoten - op z'n Engels.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • geklopte room
 • geslagen room

Mousselinesaus (sauce mousseline). Dit is een Hollandaise saus waar geklopte room aan wordt toegevoegd vlak voor het serveren.

http://www.cacique.nl/warenkennis/saus/botersausen.htm

Naast de thee zullen er twee étagères en schalen worden neergezet voor de zoete hapjes, zoals bonbons, petitfour, brownies, muffins, scones met geslagen room en confiturenjam, en cake.

http://www.xs4all.nl/~zeelcafe/photo.htm

in voorzetselgroep


 • met room

Toen ze hem ruim een maand na de bevrijding eindelijk vonden, zat hij bij kennissen thuis in een armstoel aardbeien met room te eten.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

met substantief ervoor


 • een deciliter room
 • een eetlepel room
 • een scheut room
 • een scheutje room

Voor 4 rolletjes: 35 gram verse basilicum, 15 gram krulpeterselie, 1 teentje knoflook gepeld, 25 gram gepelde walnoten, 1 ½ eetlepel room, zout en versgemalen peper, 4 halve kipfilets, 50 gram boter, 3 eetlepels droge sherry, 1 deciliter room, enkele blaadjes basilicum ter garnering.

NRC,

Voor 4 personen: 1 kip, in stukken en ontveld, 4 eetlepels citroensap, 1 ½ theelepel cayennepeper, zout, 7 eetlepels uitgelekte yoghurt of 1/8 liter Bulgaarse yoghurt, 1 eetlepel room, 1 ½ theelepel djinten.

NRC,

Een klein scheutje room kun je ook tot een hele toren slagroom opkloppen.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Vaste verbindingen


de room is van de melk; de room is er af

 1. het beste is er af; het is geen vetpot meer; de inkomsten lopen terug

  In de jaren tachtig gebeurden hier prachtige dingen. Daarom ook vond koning Juan Carlos dat de Spelen van '92 hier moesten plaats vinden, en niet in Madrid of elders. Maar de room is van de melk.

  De Standaard,

  'Je merkt dat de veestapel inkrimpt en dat heeft zijn weerslag natuurlijk op onze afzet. We hopen met het nieuwe produkt de omzet te verhogen ', aldus Emmink. 'Maar de room is er af.'

  Meppeler Courant,

verse room

 1. aangezuurde room met 35% melkvet of meer; crème fraîche

  Synoniem: crème fraîche

  Een beetje van dat geparfumeerd sap over de sneetjes brioche gieten, 4 perziken in reepjes snijden, de sneden brioche ermee bedekken, 2 eierdooiers kloppen met 100 gr verse room en 1 koffielepel vanillesuiker, alles over de perziken gieten en 15 minuten in de warme oven zetten.

  http://home.planetinternet.be/~pin30811/nag08.htm

zure room

 1. room die aangezuurd is met melkzuurbacteriën

  Zure room heeft een vetgehalte van 20%. Daaraan zijn speciale melkzuurbacteriën toegevoegd, die ervoor zorgen dat de consistentie veel dikker wordt dan bij gewone room met dit vetgehalte (zo ongeveer tussen yoghurt en kwark in). De smaak is lichtzuur en fris. Door het lage vetgehalte is zure room niet geschikt om te worden opgeklopt, maar voor keukengebruik is hij zeer geschikt.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  Zure room kan zowel in hartige als in zoete gerechten worden verwerkt. Maar door het geringe vetgehalte schift zure room snel en is hij daardoor minder geschikt om in een gerecht te laten meekoken.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


room 2.0

geel mengsel van room of melk met andere ingrediënten, dat gebruikt wordt als vulling in gebak; banketbakkersroom

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram


Room…

is een mengsel; is een stof; is voedsel

 • [Kleur] is geel of wit
 • [Ingrediënt] bestaat uit room of melk en andere ingrediënten, bijvoorbeeld eierdooier, suiker, vanille of custardpoeder
 • [Functie] wordt gegeten; dient als voedsel; wordt gebruikt om eclairs, soesjes, taartjes, broodjes, vlaaien, e.d. te vullen

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • gele room

  Tiramisuvlaai. Vlaaibodem gevuld met gele room, opgespoten met room waarin tiramisulikeur en uitgetrokken vanillestokjes in verwerkt is, bepoederd met fijne cacao.

  http://www.vlaaienspecialist.nl/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen