scheefhuurder


scheefhuurder 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; (vooral) in Nederland; neologisme)

iemand die "scheefhuurt"; meestal: iemand die een huis, met name een sociale huurwoning, huurt waarvan de huur te laag is in verhouding tot zijn inkomen; daarnaast ook wel: iemand die een huis huurt waarvan de huur te hoog is in verhouding tot zijn inkomen; scheefwoner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scheefhuurder…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] betaalt te weinig voor een huurhuis in verhouding tot zijn inkomen; soms ook: betaalt te veel voor een huurhuis in verhouding tot zijn inkomen

    Algemene voorbeelden


    Huurders van woningcorporatie Lefier in Groningen, die meer dan 43.000 euro verdienen, krijgen dit jaar geen extra huurverhoging van vijf procent. Lefier heeft dit besloten, omdat de Tweede Kamer nog moet instemmen met de maatregel. Andere corporaties in de stad hebben nog niet besloten wanneer ze de extra huurverhoging voor 'scheefhuurders' gaan invoeren.

    http://rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=108875,

    Honderdduizenden scheefhuurders ontsnappen hoogstwaarschijnlijk aan een forse huurverhoging per 1 juli. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Haagse rechtbank. Het kabinet heeft bij de voorbereiding onbevoegd gehandeld en inbreuk gemaakt op de privacy van huurders, aldus de rechter.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3240773/2012/04/14/Extra-huurverhoging-voor-scheefhuurders-niet-per-1-juli.dhtml,

    Nederland wordt volgens D'66 geteisterd door een gevaarlijke parasiet: de scheefhuurder. Onterecht houdt deze onverlaat goedkope woningen bezet waar de arme geplaagde bijstandstrekkers en andere minima eigenlijk gebruik van moeten maken.

    http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/de-vermaledijde-scheefhuurder/,

    Wie met een hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning zit, moet zelf aantonen of een huurverhoging al dan niet terecht is. Dat plan presenteert de VVD vandaag in Tweede Kamer. Het kabinet wil met de maatregel de zogenoemde scheefhuurders zo ver krijgen dat ze naar een koopwoning verhuizen.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/04_april/04/binnenland/vvd-huurverhoging-scheefhuurders.xml,

    Volgens de Woonbond heeft de Belastingdienst de privacy geschonden. De fiscus mag de data volgens de vereniging van huurders niet doorgeven, en al helemaal niet zonder dat te melden aan de huurders. Ook hebben de Eerste en Tweede Kamer nog niet ingestemd met een wet om scheefhuurders extra te laten betalen.

    http://fd.nl/economie-politiek/575130-1203/fiscus-speelt-data-van-scheefhuurders-door?visited=true,

    Veel kritiek op plan voor huurbelasting. 'Geen oplossing scheefhuurders'. Het plan van CDA en PvdA om 'scheefwoners' aan te pakken, mensen die goedkoop huren in verhouding tot hun inkomen, stuit op grote weerstand.

    Haarlems Dagblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003