schoonspringer


schoonspringer 1.0

afbeelding

Bron: Peter Huys
( CC BY-SA 2.0 )

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij de watersport beoefent waarbij men zo sierlijk mogelijk vanaf een plank of platform in het water springt onder uitvoering van salto's en schroefbewegingen; beoefenaar van het schoonspringen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schoonspringer…

is een sporter; is een persoon

  • [Groep] behoort tot de watersporters
  • [Plaats] beoefent zijn sport in een zwembad en soms in natuurlijk water
  • [Activiteit of handeling] duikt in het water onder uitvoering van salto's en schroefbewegingen
  • [Wijze] springt zo sierlijk mogelijk
  • [Middel] maakt gebruik van een verende springplank of van een springtoren

Algemene voorbeelden


Een dag uit het sportleven van schoonspringer Levy Rosalina [...]. De avondtraining is begonnen. Na trampoline-oefeningen in het droogspringhok wordt de springtoren weer beklommen. Behalve door Rosalina. Die legt zich deze training toe op de springplank.

http://www.depers.nl/sport/125675/Ik-krijg-nog-kipburgers-van-Robin-van-Persie.html,

Matthew Mitcham (°1988) is een Australisch schoonspringer die in 2008 Olympisch kampioen werd op de 10-metertoren. Hij verzekerde zich van de gouden medaille met z'n zesde en laatste sprong met een moeilijkheidswaarde van 3,8 (twee en en halve salto achterwaarts met twee en een halve schroef), die hem 112,10 punten opleverde.

http://winterwijs.wordpress.com/category/land-na-land/australie/,

Eenmaal opgenomen in de selectie van World Press Photo beginnen de beelden aan een tweede leven [...]. Daarin telt niet in de eerste plaats hun nieuwswaarde of informerende gehalte, maar [...] de manier waarop ze een beeld geven van hun onderwerpen. Ze zijn geen illustraties meer, maar poseren als zelfstandige beelden. Het minst verwarrend is dat in het geval van afzonderlijke foto's in de categorie sport, die door hun puur optische en esthetische effect verbluffen. De spatscherpe zweefduik van een keeper, de salto van een schoonspringer inclusief fraai wegspattend water, een zwevende schansspringer of zeven in de lucht hangende hordelopers.

NRC,