verkeer


verkeer 1.0

het hebben en onderhouden van contact met andere personen of groepen van personen; het omgaan met anderen; omgang tussen mensen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om contact te hebben met anderen
  • [Werking of functionering] krijgt zijn beslag door te communiceren en door samen dingen te doen
  • [Betrokkene] heeft betrekking op personen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met ontmoetingen
  • [Omstandigheid] kan plaatsvinden in uiteenlopende omstandigheden in de privésfeer of in de openbaarheid, bv. in professioneel of maatschappelijk verband

Algemene voorbeelden


Dezelfde vreemde begroeting valt te beurt aan het bevriende staatshoofd dat per vliegtuig op Valkenburg arriveert: de eerste blik die we hem gunnen, is een inkijk in de loop van een geweer. De onhoffelijkheid van het gebaar wordt duidelijk als we de situatie transponeren naar het verkeer van individuen: het zou toch buitengewoon onkies zijn om een bezoeker aan de voordeur te begroeten met een keukenmes in de hand.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een intensief verkeer
  • het menselijk verkeer
  • intermenselijk verkeer

De klasgrootte van 15 studenten, die voor onze opleiding als maximum wordt gehanteerd, maakt het mogelijk dat er een intensief verkeer ontstaat tussen de docent en zijn klas.

http://www.vrijbergen.nl/

De slijtage van de sociale moraal is merkbaar in het gewone intermenselijke verkeer, maar ook steeds meer in de publieke sector.

http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html,

Er zijn ook regels in het menselijk verkeer. Afspraken die ons helpen om op een goede manier met elkaar samen te leven. Afspraken over wat mensen rechtvaardig en eerlijk vinden en hoe ze het beste met elkaar kunnen omgaan.

http://www.pienternet.be/lessen/vrede/mensenrechten/mens.html

  • geslachtelijk verkeer
  • seksueel verkeer

Ik ben ook niet naïef en weet dat geslachtelijk verkeer beneden de 14 geen uitzondering is, maar mag ik hopen dat die toenemende permissiviteit van staatswege niet zonder verantwoording zal zijn.

De Standaard,

Voorhuidpiercing: Deze piercing is niet zo in zwang geraakt om erotische gevoelens te stimuleren, maar juist om seksueel verkeer onmogelijk te maken.

http://www.miss-piercing.nl/alginfo/piercinfo.html

met voorzetselgroep


  • het verkeer met bestuursorganen
  • het verkeer met de belastingsplichtige
  • het verkeer met de overheid
  • het verkeer met elkaar

Een ieder kan de Friese taal gebruiken in het verkeer met bestuursorganen, voor zover deze in de provincie Friesland zijn gevestigd.

http://villa.intermax.nl/wob/wet/awb.htm,

Daarnaast is de Belastingdienst de komende jaren gericht op verdergaande digitalisering en electronificering van het verkeer met de belastingplichtige.

http://www.ncfned.nl/

De burger moet het verkeer met de overheid anders gaan ervaren.

ANP,

De omgangsvormen tussen de coalitiepartners zijn sinds het aantreden van het sociaal-liberale kabinet gelukkig aanzienlijk losser geworden. Maar het verkeer met elkaar begon de laatste tijd wel erg de vormen van een wedstrijd vrij worstelen aan te nemen.

NRC,

in voorzetselgroep


  • in het verkeer met bestuursorganen

Een ieder kan zich ter behartiging van zijn belangen in het verkeer met bestuursorganen laten bijstaan of door een gemachtigde laten vertegenwoordigen.

http://villa.intermax.nl/wob/wet/awb.htm,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 2.0

de voortbeweging van vervoermiddelen en personen langs daarvoor bestemde wegen en routes; het komen en gaan van voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen en personen langs de voor elk geëigende wegen en routes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Pad of traject] voltrekt zich langs wegen en routes die bestemd zijn voor de vervoermiddelen die worden genoemd en voor personen
  • [Betrokkene] heeft betrekking op vervoermiddelen en personen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met een voortbeweging

Algemene voorbeelden


De typisch Friese waterrijkdom vindt zijn weerslag in ruime aandacht voor bruggen, sluizen en gemalen. Het verkeer verliep tot in onze eeuw grotendeels per schip en vrijwel alle steden en dorpen waren vanouds dan ook over water bereikbaar.

NRC,

Het verkeer vergroenen: minder en schonere auto's, vrachtwagens en vliegtuigen.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Een ozonbeleid moet een Europees beleid zijn en een geïntegreerd lange-termijnbeleid dat ingrijpt op alle factoren die de ozonconcentraties beïnvloeden: verkeer, industrie, enzovoort.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • druk verkeer

Door wereldwijd druk verkeer (auto's, bussen, treinen, vliegtuigen, ...) komen veel broeikasgassen vrij.

http://www.milieuboot.be/downloads/sleeptouw-kleur/werkbl-8-LKR_PRINT.pdf

  • binnenlands verkeer
  • internationaal verkeer
  • lokaal verkeer
  • regionaal verkeer

De groei van het verkeer en vervoer gaat in de jaren 1960 dermate snel dat we wel van een mobiliteitsexplosie kunnen spreken. De meest opvallende rol is daarbij weggelegd voor de auto, zeker in het binnenlands verkeer.

http://www.mobiliteitsmuseum.nl/index2.htm,

Belangrijk voor het binnenlands verkeer is de kustscheepvaart, omdat alle steden en dorpen aan de kust liggen en ijsvrije havens hebben. Ook voor de vrachtverbindingen met andere landen is de scheepvaart van groot belang.

http://www.landenweb.nl/ijsland/economie/,

Nederland heeft zichzelf al lang geleden uitgeroepen tot het grote knooppunt van internationaal verkeer voor alle soorten van vervoer.

NRC,

Aanvankelijk tastte de opkomst van de auto de dominante positie van het vervoer per spoor niet aan, zeker niet toen werd begonnen met de elektrificatie van het nog grotendeels met stoomtreinen werkende net. De elektrische sneltram opende nieuwe mogelijkheden in het lokale en regionale verkeer.

https://books.google.nl/books?id=MYkzLArCD_wC&pg=PA39&lpg=PA39&dq=%22regionale+verkeer%22&source=bl&ots=Ur37gJ7I9v&sig=PdnSpB1hQD8XGxYXiWqyCZNwghg&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwinzbHS34vMAhXDPg8KHYFSCeI4MhDoAQg3MAU#v=onepage&q=%22regionale%20verkeer%22&f=false,

  • het ondergronds verkeer

Het ondergronds verkeer in Londen lag donderdag volledig plat door een staking van het metropersoneel.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • het verkeer op het land en op het water
  • het verkeer op het land
  • het verkeer op het water

Op Coudalère geldt de normale gemeentelijke wetgeving van Le Barcarès. Dat geldt voor het verkeer op het land en op het water.

http://coudalere.nl/category/algemeen-bericht/dienstverlening

Het verkeer op het land is goed doordacht door de projectgroep [...]. Maar ze zijn de mogelijkheden en ruimere functies van het water en de waterwegen vergeten.

http://www.aanpakringzuid.nl/actueel/aan-het-woord/twee-stadjers-zetten-zich-in-voor-openhouden-oude-winschoterdiep,

Meer concreet is de scheepvaartpolitie verantwoordelijk voor: * de grenscontrole aan de maritieme buitengrenzen [...] * het garanderen van de mobiliteit en het veilig verkeer op het water [...] * de gespecialiseerde bijstand aan andere (politie)diensten.

http://www.federalepolitie.be/nl.htm?home.htm~main

  • het verkeer te land, te water en in de lucht
  • verkeer te water

Ministerie van Verkeer en Waterstaat (VW). Dit ministerie had de zorg voor het vervoer en het verkeer te land, te water en in de lucht. Voorts was het verantwoordelijk voor de beveiliging van het land tegen het water en voor de waterhuishouding. Per 14 oktober 2010 gingen de taken van het departement over naar het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu.

http://www.parlement.com/id/vhnnmt7hw7e5/ministerie_van_verkeer_en_waterstaat_vw

Schutsluizen brachten echter ook geheel nieuwe mogelijkheden. Door het in serie plaatsen ervan konden - bij voldoende aanvoer van water in de bovenpanden - goede vaarwegen worden ontwikkeld in gebieden die van nature niet of nauwelijks geschikt waren voor verkeer te water.

NRC,

  • het verkeer over het water en door de lucht
  • het verkeer over water

Nederland ligt op een knooppunt van internationale verbindingen, met name voor het verkeer over het water (Rotterdam) en door de lucht (Schiphol).

http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/rapp_terrorisme_positionering_bvd_4-01. pdf,

  • het verkeer tussen twee lidstaten

De verkoop van accijnsgoederen op schepen en in luchtvaartuigen in het verkeer tussen twee lidstaten van de Europese Unie is gebonden aan de bepalingen van de richtlijn [...]. Op grond van artikel 2e, vijfde lid, van de wet worden accijnsgoederen die aan boord van een schip of een vliegtuig dat een verbinding tussen een andere lidstaat en Nederland verzorgt, voorhanden worden gehouden maar die niet beschikbaar zijn voor de verkoop wanneer dit schip of vliegtuig zich op het grondgebied van Nederland bevindt, niet geacht in Nederland voor commerciële doeleinden voorhanden te worden gehouden.

http://wetten.overheid.nl/BWBR0032474/2013-01-01,

in voorzetselgroep


  • geluidsoverlast door het verkeer

Geluidsoverlast door het verkeer tegengaan. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de overlast veroorzaakt door de luchthavens.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • lawaai van verkeer

Lawaai van verkeer (weg, trein en luchtvaart), industrie, bedrijven en horeca kan veel hinder veroorzaken.

http://www.xs4all.nl/~htvadv/Bouwfysica.htm

( archaïsch)
  • de minister van Verkeer en Waterstaat
  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat

De minister van verkeer en waterstaat wil de staatsgarantie op leningen van de NS per 1 januari volgend jaar afschaffen.

Meppeler Courant,

Het ministerie van verkeer en waterstaat onderzoekt momenteel òf en waar extra luchtvaartcapaciteit nodig is.

Meppeler Courant,

De gemeente Amsterdam moet zelf opdraaien voor de 700 miljoen gulden die de aanleg van twee metrolijnen méér blijkt te kosten dan was verwacht. Dat heeft het ministerie van verkeer en waterstaat vanmorgen gezegd.

NRC,

met substantief ervoor


  • de commissie verkeer en vervoer

De provincie Noord-Holland laat onderzoek doen naar de mogelijkheden om in de regio Haarlem commercieel een zogeheten deeltaxi te exploiteren. Een voorstel daartoe kreeg vanmorgen ruime steun in de commissie verkeer en vervoer van Provinciale Staten.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • verkeer en milieu
  • verkeer en vervoer

Verkeer en milieu. De moderne burger is voortdurend onderweg. Over wegen, spoorlijnen, via het water en door de lucht. Helaas is de overlast die dat voortdurende reizen met zich meebrengt al net zo vanzelfsprekend. Overlast door een continue geluid- en trillingshinder, de productie van uitlaatgassen en externe veiligheidsrisico's.

http://dgmr.nl/milieu-en-verkeer.php

Beschouwen wij tot slot, nog het departement van Verkeer en Waterstaat, het beleidsterrein verkeer en vervoer.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 2.1

de voortbeweging over de openbare weg door voertuigen en personen die zich naar hun bestemming begeven; gezamenlijke verplaatsing van voertuigen en personen over wegen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Plaats] voltrekt zich langs wegen en routes
  • [Betrokkene] heeft betrekking op voertuigen en personen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met een voortbeweging

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • moeizaam worden
  • vlot verlopen
  • vlotter verlopen

Het verkeer op de Antwerpse ring dreigt volgend weekeinde bijzonder moeizaam te worden.

De Standaard,

Het duurde tot 19 uur voor het verkeer weer vlot verliep.

De Standaard,

Goed om weten is dat de politie ieder jaar in Lyon poogt het verkeer vlotter te laten verlopen en soms iedereen verplicht een andere route te volgen.

De Standaard,

als object bij een werkwoord


  • het verkeer beperken
  • het verkeer in goede banen leiden
  • het verkeer in de war sturen
  • het verkeer lamleggen
  • het verkeer ontlasten
  • het verkeer regelen
  • het verkeer stilleggen
  • het verkeer veilig maken

De beperking van de broeikasgassen houdt onder meer in dat je filters op industriële verbrandingsinstallaties plaatst, dat je maatregelen neemt om het verkeer te beperken, dat je snelheidsbeperkingen oplegt.

Het Belang van Limburg,

Grote herrie met de politie want die moest extra manschappen inzetten om het verkeer in goede banen te leiden.

Meppeler Courant,

Ook in het noorden van Engeland, in Noord-Ierland en in Wales stuurden sneeuwbuien het verkeer in de war.

De Standaard,

Sneeuwval tot 60 centimeter hoogte legde het verkeer volledig lam.

De Standaard,

Verontrustend is echter de achterstand bij de aanleg van het Transeuropese spoornet door de Alpen en bij de uitstippeling van eventuele nieuwe spoorlijnen in de Alpen om het drukke verkeer te ontlasten.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Op drukke kruispunten stonden politieagenten met witte handschoenen om het verkeer te regelen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

De soldaten legden alle verkeer van en naar het kamp stil, verhinderden alle handelsaktiviteiten en vaardigden een soort ekonomisch embargo uit.

De Standaard,

De spanningen betreffen een almaar breder terrein. Nu ook al de onbemande camera's. De Walen willen niet weten van de Vlaamse gestrengheid inzake snelheid en alcohol in het verkeer. En de Vlamingen vinden dat de Walen hen het nu zelfs onmogelijk maken het verkeer veiliger te maken.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • avondlijk verkeer
  • chaotisch verkeer
  • druk verkeer
  • intensief verkeer
  • normaal verkeer
  • stapvoets verkeer
  • veilig verkeer
  • het dagelijks verkeer

Op de Via Laietana was er druk avondlijk verkeer.

https://books.google.nl/books?id=jSF1AAAAQBAJ&pg=PT180&lpg=PT180&dq=%22avondlijk+verkeer%22&source=bl&ots=1fx_Yhlc9z&sig=7ChG1mShpyKNnKzVBL0vMSTulU8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwi_wNjlrsfLAhUJwHIKHRt3CwwQ6AEIKTAC#v=onepage&q=%22avondlijk%20verkeer%22&f=false,

Beiroet, de Libanese hoofdstad die enkele van 's werelds drukste straten met chaotisch verkeer telt, zal de komende weken voor het eerst weer verkeerslichten plaatsen sinds ze in de burgeroorlog van 1975-'90 werden vernietigd.

De Standaard,

In Duitsland worden vrijdag en zaterdag zwarte dagen met topdrukte die u best kunt vermijden. Ook zondag en maandag wordt nog druk verkeer verwacht.

De Standaard,

'Minder intensief verkeer op deze wegen kan tot stand worden gebracht door middel van het afsluiten van de wegen', aldus het college.

Meppeler Courant,

De zogenaamde intelligente verkeerslichten op het kruispunt werken als volgt: bij normaal verkeer zijn er voor al die lichten vaste wachttijden vooraleer ze op groen springen. Maar bij druk verkeer regelt de processor zelf die wachttijden.

Gazet van Antwerpen,

Op de autoweg E40 zorgde zware regenval voor stapvoets verkeer in de richting van de kust.

De Standaard,

Ons dagelijks beheer en onderhoud van de wegen is een eerste stap naar veilig verkeer.

Meppeler Courant,

De overheid legt de regels voor een veilig verkeer vast en ziet toe op de naleving ervan. Door informatiecampagnes voedt de overheid de weggebruikers op tot verantwoord rijgedrag.

De Standaard,

Het dagelijks verkeer is voor sommige mensen een grote bron aan ergernis. Hoe kunt u voorkomen dat u zich in uw auto of op uw fiets opvreet van de irritatie?

http://www.omroepmax.nl/datistochnietnormaal/parkeer-verkeersergernissen/

  • civiel verkeer
  • militair verkeer

'Je kunt nergens heen,' zei Sylvia. 'Niet lopend en niet met de auto, ervan uitgaande dat ik zo gek zou zijn om je te brengen. Er is geen enkel civiel verkeer toegestaan.'

https://books.google.nl/books?id=eIWDGGOo8qkC&pg=PT70&lpg=PT70&dq=%22civiel+verkeer%22&source=bl&ots=e4psyy1FdT&sig=0vCZa5YMmOyFvDGPAyr192ArVcQ&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj395eC8Y3MAhUGnA4KHRYDBQE4FBDoAQgxMAQ#v=onepage&q=%22civiel%20verkeer%22&f=false,

Ten gevolge van de toegenomen oorlogsdreiging werd het Nederlandse leger in augustus 1939 gemobiliseerd [...]. Het aantal militairen in de stad steeg en er was druk militair verkeer tussen de kazernes aan de Croeselaan, de Kromhoutkazerne aan de Prins Hendriklaan en de forten aan de oostkant van de stad.

http://www.hetutrechtsarchief.nl/thema/tweede-wereldoorlog/inleiding/utrecht-als-militaire-stad

  • commercieel verkeer

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, pleit het EP voor de harmonisatie van verkeerstekens en -informatie tot een uniforme Europese signalisatie qua kleur, vorm, formaat, lettertype en symbolen. Daarnaast vestigt het Parlement de aandacht op de rol die verzekeringsmaatschappijen kunnen spelen in de vermindering van het aantal verkeersongevallen in het commercieel verkeer.

http://www.wegensite.nl/news/news_articles.php?ID_nieuwsberichten=3101,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • het dichtgeslibde verkeer

Het grootste deel van haar jonge leventje heeft zich afgespeeld tussen vier wielen. [...]. In totaal heeft ze sinds ze drie jaar geleden voor het eerst naar school ging 5.760 uur in de vervuilde straten van Bangkok doorgebracht. En zij is slechts een van de vele slachtoffers van het compleet dichtgeslibde verkeer in de Thaise hoofdstad.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • het verkeer in Porto
  • het verkeer naar de kust

Normaal is het verkeer in Porto met zijn smalle en steile straten al chaotisch.

Trouw,

Het duurde tot 12 uur voor het verkeer naar de kust weer normaal kon verlopen.

De Standaard,

  • verkeer op openbare wegen

Daarom vaardigden de woudmeesters een algemeen toegangsverbod uit voor brandgevoelige bossen. Alleen bosexploitanten en inwoners van de verboden zones mogen het bos in. Ook verkeer op openbare wegen is toegelaten.

De Standaard,

  • het verkeer tijdens het weekend

Dat betekent ook dat het verkeer tijdens het weekend even druk zal zijn als op de drukste filedagen vandaag.

http://www.kleurrijkvlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=567,

  • het verkeer tussen oost en west
  • het verkeer tussen West-Europa, Scandinavië en Midden-Europa

De brug verbindt letterlijk twee oevers en maakt daardoor het verkeer tussen Oost en West een stuk gemakkelijker.

De Standaard,

De Duitsers blokkeerden zondagavond [...] ook de grensovergang op de autosnelweg A1 [...]. De politie had gehoopt deze belangrijke ader in het verkeer tussen West-Europa, Scandinavië en Midden-Europa, open te kunnen houden.

Meppeler Courant,

  • het verkeer van de weggebruikers
  • het verkeer van fietsers
  • het verkeer van (de) voetgangers
  • het verkeer van de voertuigen
  • het verkeer van wielrijders

Onverminderd de naleving van de bepalingen voorzien in artikel 4 van het tegenwoordige reglement [...], moeten de containers, stellingen en ladders die op de openbare weg steunen of die erboven hangen zodanig geplaatst worden [...] dat het verkeer van de weggebruikers niet gehinderd wordt.

http://www.mouscron.be/francais/police/rgp_nl.pdf,

Een fietsweg wordt bij voorkeur aangeduid als een weg voorbehouden voor het verkeer van fietsers, en indien gewenst voetgangers en ruiters.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

In ieder geval mogen de kinderen het verkeer van de voetgangers en voertuigen niet in gevaar brengen en/of het gebruik van de openbare weg en toebehorende belemmeren.

http://www.mouscron.be/francais/police/rgp_nl.pdf,

Indien een dergelijke goot of aangewezen plaats ontbreekt, dient de eigenaar ervoor te zorgen dat de hond zich niet van zijn uitwerpselen ontdoet [...] op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede bestemd is voor het verkeer van voetgangers of wielrijders.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

  • het verkeer van trams, auto's en winkelende mensen

Achter de grote glazen ramen van het restaurant keek hij naar de brede, regenachtige boulevard met het drukke verkeer van trams, auto's en winkelende mensen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

  • het verkeer van en naar Antwerpen

De provinciale verkeerseenheid stuurde het bericht de wereld in waardoor tientallen bestuurders de spookrijder nog konden ontwijken [...]. Het verkeer van en naar Antwerpen werd urenlang zwaar gehinderd.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • aan het verkeer deelnemen

Het wonderlijke is, dat we met z'n allen de risico's van het deelnemen aan het verkeer moeiteloos accepteren.

http://www.vanderpluijm.demon.nl/tekst/preek-6.html,

  • bij druk verkeer
  • bij gematigd verkeer
  • bij normaal verkeer

De zogenaamde intelligente verkeerslichten op het kruispunt werken als volgt: bij normaal verkeer zijn er voor al die lichten vaste wachttijden vooraleer ze op groen springen. Maar bij druk verkeer regelt de processor zelf die wachttijden.

Gazet van Antwerpen,

Een kwartiertje bij gematigd verkeer, en ik zou er zijn.

De droogte, Herman Brusselmans,

  • bij het verkeer

Bellers die denken wel hun hoofd bij het verkeer te houden terwijl ze aan de telefoon zitten, kunnen via een eenvoudig spelletje hun rijvaardigheid testen op de site van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

NRC,

  • agressief gedrag in het verkeer
  • drankmisbruik in het verkeer
  • gevaarlijk rijgedrag in het verkeer
  • opvallen in het verkeer
  • veiligheid in het verkeer
  • gevaren van alcohol in het verkeer

Onder agressief gedrag in het verkeer wordt verder bijvoorbeeld bumperkleven verstaan.

Trouw,

Om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan denkt de minister aan een alcoholslot.

De Limburger,

In ieder geval gebeurt er nog steeds te weinig om gevaarlijk rijgedrag in het verkeer aan banden te leggen.

De Standaard,

Bij het vraagstuk van de veiligheid in het verkeer moet een afweging plaatsvinden met de mobiliteitswinst die sommige vervoermiddelen ouderen opleveren.

http://www.anbo.nl/

De stad Hasselt stelt citroengele reflecterende hesjes ter beschikking zodat de groepjes goed opvallen in het verkeer.

http://www.hasselt.be/open.php?lang=nl=menu

De rijkswacht betreurt het dat de meeste automobilisten nog altijd geloven dat de alkoholkontroles zich beperken tot de feestperiode op het einde van het jaar [...]. Volgens de generale staf beseffen nog veel automobilisten niet wat de gevaren zijn van alkohol in het verkeer.

De Standaard,

  • zich in het verkeer begeven

Ook rijvaardigheden, die nodig zijn om zich dagelijks per fiets in het verkeer te begeven, kunnen ingeoefend worden.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Educatie/Senioren.asp

Hiermee beheerst men de basisvaardigheden om zich veilig in het verkeer te kunnen begeven.

http://www.skatebond.nl/

Om de leerlingen een kans te geven zich veilig in het verkeer te begeven, kunnen ze gebruik maken van onze speciaal ingerichte leswagens.

http://www.kortrijkserijschool.be/

  • na het verkeer

Na het verkeer is zelfmoord bij ons de tweede doodsoorzaak voor jongeren van 10 tot 24 jaar.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=3386

  • uit het verkeer blijven

Al wat we vragen is: blijf uit het verkeer als je gedronken hebt. Bel een taxi, maak afspraken. Of zeg tijdig neen tegen het volgende rondje.

De Standaard,

  • tegen het verkeer in

Op het gebutste asfalt van Bagdad heerst volslagen anarchie [...]. Men rijdt tegen het verkeer in, haalt aan alle kanten in en verleent uiteraard geen voorrang.

http://www.groene.nl/2003/0348/jb_bagdad.html,

De Napolitanen zijn opgegroeid in een samenleving waarin nauwelijks regels bestaan en hebben ermee leren leven. Een taxichauffeur die haast heeft, kan dwars tegen het verkeer in rijden. Iedereen gaat opzij, past zich aan.

NRC,

  • de snelheid uit het verkeer halen
  • de snelheid uit het verkeer nemen

Plaatselijk Belang hoopt overigens, dat na de reconstructie van de doorgaande weg, de snelheid wel uit het verkeer zal worden gehaald.

Meppeler Courant,

'Maatregelen als deze zullen de snelheid uit het verkeer nemen', aldus de burgemeester.

Meppeler Courant,

  • de hervatting van het verkeer
  • de veiligheid van het verkeer
  • een toename van het verkeer

Premier Rabin en minister Peres kondigden gisteren tevens aan dat de komende week een begin zal worden gemaakt met hervatting van het verkeer tussen Israël en de Gazastrook.

NRC,

Nederland scoort bovengemiddeld goed met de veiligheid van het verkeer. Het aantal verkeersdoden daalt al jaren.

https://www.anwb.nl/bestanden/content/assets/anwb/pdf/verkeer/tc111441boekjevisie36pag.pdf,

Mede door een toename van het verkeer werden aaneengesloten delen leefgebied ineens gescheiden door wegen, bruggen en andere obstakels. Deze obstakels maken het voor de otter moeilijk zich te verplaatsen.

http://www.terugkeer.nl/dutch/main_d.htm

met substantief ervoor


  • een commissie verkeer

Er gebeurt op school natuurlijk al van alles voor verkeersveiligheid: de directie van de school bepaalt welke methode voor verkeersonderwijs gebruikt wordt, leerkrachten geven les en soms is er een commissie verkeer waar ook ouders in zitten.

http://home.wxs.nl/~wtraag/

met substantief erachter


  • het verkeer richting Antwerpen

Het verkeer richting Antwerpen zal er gedurende 25 dagen over één rijstrook verlopen.

De Standaard,

met onbepaald voornaamwoord


  • alle verkeer

De heraanleg als zone 30, waarbij alle verkeer op de rijweg verloopt en ook verplicht op de rijweg geparkeerd moet worden, zorgt voor voldoende veiligheid.

http://www.jabbeke.be/www_extra/lindenlaan.pdf,

De politie verbood alle verkeer op het zeedijkgedeelte in Oostende tussen het Cursaal en het Zeeliedenmonument.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • verkeer en milieu
  • verkeer en veiligheid
  • verkeer en vervoer

In het Landhuis staat de bespreking van het herwaarderingsgebied in Wintam op de agenda. Ook de heraanleg van de Omgangstraat en de Hingense openbare biblioteek komen aan bod. De Agalev-fraktie diende een reeks punten in over verkeer en milieu.

De Standaard,

De VVD wil extra investeringen om de achterstand op het gebied van verkeer en veiligheid in te lopen. Ook zouden er alternatieven moeten komen voor het groeiende autoverkeer. De liberalen willen vooral investeren in het openbaar vervoer en het carpoolen bevorderen.

Meppeler Courant,

D66 wil evenveel als het kabinet investeren in verkeer en vervoer, maar de nadruk moet liggen op openbaar vervoer en niet op asfalt. D66 houdt vast aan een kilometerheffing: zonder beprijzing van auto-mobiliteit, gedifferentieerd naar tijd en plaats, is oplossing van de fileproblematiek een illusie.

http://www.d66.nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende samenstelling


verkeer 2.2

de voortbeweging over het spoornet door treinen die zich naar hun bestemming begeven; gezamenlijke verplaatsing over het spoornet

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Pad of traject] voltrekt zich over het spoornet
  • [Betrokkene] heeft betrekking op treinen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met een voortbeweging

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • commercieel verkeer

Het aantal (retour)ritten van goederentreinen over het gemengde spoor te Zevenaar ligt in 2010 op 550 per week, waarvan er 350 ritten (65 %) over de Betuweroute van en naar Rotterdam rijden [...]. In 2008 kwam het aantal retour ritten per week op 570 ritten per week, waarvan toen nog maar 100 (20 %) via de Betuweroute reden. Dit omdat in dat jaar slechts onder beperkte condities commercieel verkeer over de Betuweroute mogelijk was.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/.../08/.../XREMOVEBLOCK.pdf,

als object bij een werkwoord


  • het verkeer stilleggen

Een stroomstoring op het traject tussen Amsterdam en Alkmaar ontregelde gisteren al vroeg in de middag de treinenloop in de hele kop van Noord-Holland. Toen even na vier uur iemand zich ter hoogte van het Amsterdamse station Sloterdijk voor de trein wierp, was de chaos compleet. Het verkeer op dat baanvak moest langdurig stilgelegd worden.

De Telegraaf,

  • het verkeer regelen

Het treinverkeer raakte grondig ontregeld door de zware brand die in de nacht van zondag op maandag het verouderde seinhuis van het station vernielde. Van daaruit werd het verkeer geregeld tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid, goed voor een duizendtal treinen per dag.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • het verkeer op het spoornet

Railned, de organisatie die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van het verkeer op het spoornet.

http://www.volkskrant.nl/archief/trein-naar-ijmuiden~a431101/,

  • het verkeer van en naar Brussel-Zuid

Een blok beton doodde gisternamiddag de 44-jarige machinist van de trein uit Gent naar Dinant. Vandalen gooiden het stuk steen omstreeks 16.35 uur vanaf een viaduct in Anderlecht door de voorruit van de aanstormende intercity [...]. Het verkeer van en naar Brussel-Zuid liep vertraging op omdat maar een van de twee sporen kon worden gebruikt.

De Standaard,

  • de veiligheid van het verkeer

Een trein mag nog zo veilig gebouwd zijn, de overige infrastructuur in perfecte staat en de bestuurder goed getraind, de veiligheid van het verkeer hangt finaal af van de seininrichting.

http://www.b-rail.be/about/pdf/veilig05_09.pdf

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 2.3

de voortbeweging langs vaarroutes door vaartuigen die zich naar hun bestemming begeven; gezamenlijke verplaatsing van vaartuigen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.3

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Pad of traject] voltrekt zich over zeeën, vaarroutes, het waterwegennet
  • [Betrokkene] heeft betrekking op vaartuigen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met een voortbeweging

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • commercieel verkeer

De aanlegsteiger bedraagt 217 meter waardoor er cruiseschepen kunnen aanleggen en er commercieel verkeer en logistieke activiteiten mogelijk zullen zijn.

http://www.lapalma-info.nl/haven-van-tazacorte-gereed-gekomen/,

  • druk verkeer

Om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken, heeft Shell verordonneerd dat haar schepen wateren met sterke getijdeverschillen, nauwe vaargeulen en druk verkeer rond de jaarwisseling mijden.

http://oud.refdag.nl/bui/991123bui06.html,

met voorzetselgroep


  • het verkeer in en rond de sluizen

De loods vraagt geregeld informatie over het verkeer in en rond de sluizen.

De Standaard,

  • het verkeer over de Noordzee
  • het verkeer over zee

PO European Ferries heeft het aantal afvaarten van vrachtschepen op de route Europoort-Felixstowe verdubbeld [...]. De toename van het verkeer over de Noordzee bleek begin deze maand al uit een besluit van North Sea Ferries om zijn vrachtdiensten op Noord-Engeland uit te breiden.

NRC,

Om het verkeer over zee vlot en veilig te maken zijn eind jaren zestig van de vorige eeuw verkeersscheidingsstelsels en diepwaterroutes ingesteld.

http://www.waddenzeeschool.nl/uploads/encyclopediedata/content-waddenbieb.php?id=4277&language=0,

  • het verkeer tussen Dover en Calais

De ferrymaatschappijen [...] moesten noodgedwongen het verkeer tussen Dover en Calais onderbreken.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2428756,

Is het nog verantwoord om met dat soort snelheden te laveren tussen de intense scheepstrafiek in het Kanaal? Nu al gaan stemmen op om het verkeer tussen Dover en Calais te laten sturen door verkeersleiders zoals in de luchtvaart.

De Standaard,

  • (het) verkeer van passagiersschepen
  • (het) verkeer van tankers
  • (het) verkeer van tankers en schepen

Met name in de Oostzee bij Estland en Rusland is het verkeer van tankers en van snelle passagiersschepen de laatste jaren sterk toegenomen.

http://context.reverso.net/vertaling/nederlands-frans/van+tankers+met+een

Gouverneur Kozakcioglu noemde de aanvaring een voorbeeld van het grote gevaar dat de tankers opleveren. Volgens hem zou geen verdere groei in het verkeer van tankers moeten worden toegestaan.

http://www.nrc.nl/handelsblad/1994/03/14/aanvaring-vrachtschip-en-tanker-in-bosporus-7217233,

Irak staat erop dat het bestand wordt gekoppeld aan garanties van Iran dat het geen mijnen in het gebied zal weghalen of zijn zeestraten zal vrijmaken voor verkeer van tankers en schepen met wapens en munitie.

http://leiden.courant.nu/issue/LLC/1983-04-06/edition/0/page/11,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 2.4

de voortbeweging langs vliegroutes door vliegtuigen die zich naar hun bestemming begeven; gezamenlijke verplaatsing van vliegtuigen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.4

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Functie] dient om zich te verplaatsen
  • [Plaats] voltrekt zich door de lucht, vooral langs vliegroutes
  • [Betrokkene] heeft betrekking op vliegtuigen
  • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met een voortbeweging

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • civiel verkeer
  • militair verkeer

Om de ontwikkeling van civiel verkeer met 25.000 extra vliegbewegingen mogelijk te maken, is het ministerie van Defensie bereid gevonden tot het verplaatsen van militaire gebruiksruimte.

http://www.vlieghinder.nl/nieuws/artikel/Eindhoven-Airport-mag-tot-2020-25.000-extra-vliegbewegingen-uitvoeren,

De vliegroutes voor civiel en militair verkeer.

http://samenopdehoogte.nl/wonen/vliegroutes

De luchthaven Twente kan mogelijk openblijven als er militair verkeer van vliegbasis Eindhoven wordt overgeheveld naar Twente.

http://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/4/militair/militair-verkeer-van-eindhoven-mogelijk-naar-twente,

  • commercieel verkeer
  • niet-commercieel verkeer

Het aantal vliegbewegingen op MAA is in 1998 met 3% gedaald ten opzichte van 1997. In 1998 werden 78.000 vliegbewegingen geteld. Uitgesplitst naar sectoren blijkt dat de teruggang in vliegbewegingen vooral plaatsvond in het passagiers lijndienstverkeer - door het wegvallen van de Gatwick verbinding in de loop van 1997 -, het passagiers charterverkeer - minder maar grotere vliegtuigen - en het geregeld vrachtverkeer. Het overig commercieel verkeer en het niet-commercieel verkeer vertoonden eveneens een teruggang van 2 à 3%.

http://www.maa.nl/index_nl.html

Onder niet-commercieel verkeer wordt begrepen: privé-vluchten, technische vluchten, paravluchten, lesvluchten en vluchten uitgevoerd door overheidsdiensten (politie, defensie, rijkswaterstaat etc.).

www.lelystad.nl/...Verkeer...Verkeer.../L02-Aantal-vliegbewegingen-luc..,

als object bij een werkwoord


  • afhandelen
  • in goede banen leiden

Het Nederlandse luchtruim is één van de drukste in Europa. Daardoor kan het lijken alsof vliegtuigen kriskras het luchtruim doorkruisen, maar het verkeer wordt volgens strikte regels afgehandeld.

http://samenopdehoogte.nl/wonen/vliegroutes

Sommige luchtvaartexperts wijzen op de recente moderniseringswerken, anderen klagen erover dat de radarapparatuur niet efficiënt genoeg is om het toegenomen verkeer in goede banen te leiden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


  • het verkeer van en naar Rotterdam

Beide maatschappijen hebben voor het verkeer van en naar Rotterdam hun nieuwste vliegtuigen ingezet, hetgeen betekent dat de vluchten worden uitgevoerd met uiterst geluids- en emmissie-arme machines.

http://www.rotterdam-airport.nl/,

  • het verkeer over de Stille Zuidzee

Boeing hoopt met z'n nieuwe model in het verkeer over de Stille Zuidzee een ommekeer te bewerkstelligen zoals de Boeing-767 teweegbracht op de Noord-Atlantische route.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 3.0

het geheel van de vervoermiddelen en personen die op weg zijn naar hun bestemming; de gezamenlijke vervoermiddelen en personen die zich op wegen en routes bevinden

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een verzameling

  • [Leden] bestaat uit vervoermiddelen en personen
  • [Pad of traject] verplaatst zich langs de geëigende wegen en routes
  • [Tijd] verplaatst zich rond zeker tijdstip of binnen zekere gesitueerde periode
  • [Activiteit of handeling] verplaatst zich gezamenlijk

verkeer 3.1

het geheel van de voertuigen en personen die zich over de openbare weg naar hun bestemming begeven; de fietsers, voetgangers, motorvoertuigen enz. die onderweg zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een verzameling

  • [Leden] bestaat uit voertuigen voor wegvervoer en uit personen
  • [Pad of traject] verplaatst zich langs de openbare weg
  • [Richting] verplaatst zich in de richtingen overeenkomstig de respectieve bestemming van de voertuigen en personen
  • [Tijd] verplaatst zich rond zeker tijdstip of binnen zekere gesitueerde periode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verplaatst zich gezamenlijk

Algemene voorbeelden


Rijkswaterstaat heeft het asfalt opnieuw verwijderd en een nieuwe betonlaag gestort. Deze moet uitharden tot eind deze maand, voordat een nieuwe deklaag kan worden aangebracht [...]. Het verkeer moet hier tot eind deze maand ernstig rekening houden met oponthoud.

Meppeler Courant,

De wegafzetting gaf aan dat het verkeer van rijbaan moest wisselen.

Meppeler Courant,

Om beide wegen op korte termijn al veiliger te maken worden de tractorstroken in gebruik genomen. Deze stroken zijn elk ongeveer honderd meter lang. Langzaam verkeer wordt verplicht hier gebruik van te maken. "De andere weggebruikers krijgen dan de ruimte om door te rijden [...]. De stroken mogen niet door ander verkeer worden gebruikt."

De Limburger,

De mensen op het terras keken uit op hoge bomen aan de overkant van de drukke straat waarover het verkeer blies en gromde.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • claxonneren
  • muurvast staan
  • omrijden
  • ondergronds gaan
  • optrekken
  • razen
  • rijden
  • tot stilstand komen
  • stilstaan
  • vastlopen

Achter zijn rug raasde en claxonneerde het verkeer, ergens boven hem denderde een trein over de spoordijk het station binnen.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Tussen Delft en Amsterdam stond het verkeer muurvast, met midden in de file onze vrachtauto.

NRC,

Het verkeer moet omrijden via de provinciale weg tussen Arnhem en Wageningen.

Trouw,

Aan het station gaat het verkeer ondergronds via de tunnel die Openbare Werken er gaat aanleggen.

De Standaard,

Het verkeer trok op en hij verdween uit mijn gezichtsveld.

Crisis four, Andy McNab,

Het verkeer blijft over die wegstroken razen en op die manier krijg je breuken en scheuren.

De Standaard,

Pas toen kon het verkeer weer vlot beginnen rijden op de E40.

De Standaard,

Ofschoon het niet echt spitsuur was, was het toch buitengewoon druk toen het verkeer van Wilshire Boulevard op Figueroa invoegde. Vooral de hoeveelheid gele taxi's was overweldigend en langzaam kwam het verkeer tot stilstand.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Rond 16.30 uur stond het verkeer op alle snelwegen rond Antwerpen stil.

De Standaard,

Nog meer dan nu zal het verkeer dat de Maasboulevard opstroomt, vastlopen in de fuik van de binnenstad.

http://home.hccnet.nl/j.aart/boulevrd.html

Op de Via Aurelia, een van de belangrijkste verkeersaders in de stad, liep het verkeer verscheidene malen volledig vast.

Meppeler Courant,

  • in de file staan
  • rekening houden met files

Het verkeer stond daardoor urenlang in de file.

http://www.transport-online.nl/site/nl/68327/schepen-weer-door-oostelijke-afsluitdijk/,

Eerder moest het verkeer al ríchting Frankrijk rekening houden met files aan de grens vanwege de Franse grenscontroles.

http://www.tln.nl/Onderwerpen/Internationaal/Verkeersinformatie%20Europa.aspx#.VuqvqSvw0ng,

  • voorrang verlenen

Het verkeer op de doorgaande route moet wel voorrang verlenen aan overstekende fietsers.

Meppeler Courant,

als object bij een werkwoord


  • in gevaar brengen

Alleen als iemand zijn voertuig onterecht op een invalidenplaats heeft neergezet of de auto het verkeer in gevaar brengt, komen de sleepwagens in actie.

Haarlems Dagblad,

  • het verkeer belemmeren
  • het verkeer blokkeren
  • het verkeer hinderen
  • het verkeer omleiden
  • het verkeer ophouden
  • het verkeer tegenhouden

Het wegverkeer kan de vraag naar meer mobiliteit niet invullen. Maar als één automobilist op zeven terugkeert naar het spoor, dan kan de NMBS deze bijkomende stroom pendelaars niet eens verwerken [...]. Vandaar meer verkeer, meer verkeersagressiviteit en meer ongevallen. Daarbovenop komen de wegenwerken die het verkeer nog verder belemmeren.

De Standaard,

Later op de avond voerde een honderdtal betogers nog actie aan het gerechtshof. Zij blokkeerden het verkeer op de Leien en een enkeling gooide met stenen.

De Standaard,

Hevige sneeuwval in de Alpen hinderde zaterdag wederom het verkeer.

Meppeler Courant,

Het verkeer van en naar de Ezingebuurt en bedrijvenpark Blankenstein wordt vanaf Meppel-Zuid of Meppel-Noord via het centrum omgeleid.

Meppeler Courant,

Het verkeer werd omgeleid via de tegenoverliggende rijrichting.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

De schermen moeten beletten dat nieuwsgierige automobilisten het verkeer ophouden en aanrijdingen veroorzaken in de zogenaamde kijkfiles.

De Standaard,

Hij wijst op de man die bij hem in de straat met een vlag op de hoek staat om het verkeer tegen te houden als er in Vught wedstrijden zijn van de plaatselijke atletiekvereniging.

NRC,

met adjectief ervoor


  • openbaar verkeer

De Wegenverkeerswet 1994 (Wvw) vormt de basis voor alle verkeersregels [...]. In artikel 1 van de Wvw is een begripsbepaling voor wegen gegeven: wegen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.

http://www.infomil.nl/onderwerpen/hinder-gezondheid/geluid/inhoudelijk-dossier/functies/wegen/wegen-definities/

De rechthebbende op een bouwwerk is verplicht toe te laten dat op of aan dat bouwwerk, vanwege en overeenkomstig de aanwijzingen van het college, voorwerpen, borden of voorzieningen ten behoeve van het openbaar verkeer of de openbare verlichting worden aangebracht, onderhouden, gewijzigd of verwijderd.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

  • interlokaal verkeer
  • lokaal verkeer

Om de plaatselijke netwerken niet te veel te belasten met interlokaal verkeer, zijn er snelwegen aangelegd waar het verkeer voor bijvoorbeeld Groningen alleen afslaat, als het daar echt moet zijn.

NRC,

Er is lokaal verkeer dat bij de ene kruising de weg op rijdt en bij de andere de weg weer afgaat.

Meppeler Courant,

  • civiel verkeer
  • militair verkeer

De wegkwaliteit is prima, in tegenstelling tot vroeger, toen de weg half door weiden liep, en de nieuwe, zwaar uitgeruste pantservoertuigen moeite hadden door de bochten te komen. Na de oorlog werd de Route des Crêtes verbreed en geschikt gemaakt voor civiel verkeer. Sindsdien groeide de populariteit van deze panoramaroute bij de toeristen die de Vogezen wilden ontdekken.

https://books.google.nl/books?id=dm2AAgAAQBAJ&pg=PA77&dq=%22de+Vogezen+wilden%22&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjLnNqVhsrLAhVKG5oKHU2CDKUQ6AEINTAA#v=onepage&q=%22de%20Vogezen%20wilden%22&f=false,

Links van de boom staat een pijl met eronder "All Traffic". Bedoeld als richtingaanwijzer voor het militair verkeer dat over de pontonbrug van de Maas af kwam.

http://www.archiefwell.nl/historie/tweede-wereldoorlog/

  • commercieel verkeer

Naast een prachtig landschap heeft de weg als voordeel dat er geen commercieel verkeer op mag rijden. Geen vrachtwagens dus!

http://www.trouwfotografiefreya.nl/fotografie/vlinders-herten-en-een-beer/,

Vrachtverkeer en bussen (commercieel verkeer) zijn op parkways niet toegestaan, zo ook niet op de Belt Parkway.

https://www.wegenwiki.nl/Belt_Parkway,

Maar al na korte tijd sloten ze twee van de wegen met het argument dat de wegen werden gebruikt door "commercieel verkeer", hetgeen volgens de Serviërs niet was overeengekomen.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • het aanzwellende verkeer
  • het grensoverschrijdende verkeer
  • het moordende verkeer
  • het stinkende verkeer
  • het toenemende verkeer
  • het voorbijdaverende verkeer
  • het voorbijrazend verkeer

Studies in opdracht van ministers tonen aan dat Brussel het aanzwellende verkeer almaar moeilijker kan slikken.

De Standaard,

Het bezoek [...] bleek tevens benut voor het maken van nadere afspraken over de controle van het grensoverschrijdende verkeer. Zo zullen de Belgische Rijkswacht en hun Nederlandse collega's meer samenwerken bij acties tegen drugskoeriers die vanuit Frankrijk naar Nederland komen.

NRC,

Buiten dendert het moordende verkeer.

Het geminachte kind, Guus Kuijer,

Het deed deugd om uit de drukte en het stinkende verkeer weg te zijn!

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

En de wegen konden het toenemende verkeer niet meer aan.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

De schrijver keek door het raam naar het voorbijdaverende verkeer.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Een enkeling onder ons loonslaven kan dan ook nog genieten van een raam naast zijn bureau, met en aangenaam uitzicht op voorbijrazend verkeer of een verdwaalde mus die langsvliegt.

NRC,

  • het achteropkomend verkeer
  • het afslaand verkeer
  • het inkomend verkeer
  • het invoegend verkeer
  • het kruisend verkeer
  • het naderend verkeer
  • het passerende verkeer
  • het rijdende verkeer
  • het stilstaand verkeer
  • het tegemoetkomend verkeer
  • het uitgaand verkeer

Snel kwam een takelwagen van de VAB ter plaatse, maar het achteropkomend verkeer moest aanschuiven.

De Standaard,

Er zijn veel wegen waar je maximaal tachtig mag rijden, met afslaand en invoegend verkeer op dezelfde rijbaan.

NRC,

Protesterende Franse boeren hebben vanmorgen verscheidene blokkades opgericht op wegen en spoorwegovergangen in de omgeving van Parijs. Zij willen de Franse hoofdstad afsluiten voor alle inkomend en uitgaand verkeer over weg en rail.

Meppeler Courant,

Helaas rijdt een aanzienlijk deel van de weggebruikers ook zonder alcohol systematisch gevaarlijk. Ik doel hier op het regelmatig te hard rijden, te kort afstand houden, zowel van voorliggers als van kruisend verkeer, en bewust te laat remmen (het 'ik-heb-voorrang'-syndroom).

NRC,

Die kwestie wordt dan vaak in verband gebracht met de vraag of het naderend verkeer wel of niet doorzicht mag/moet hebben naar de weg achter het plein.

http://www.verkeerskunde.nl,

Om de snelheid van het passerende verkeer te verminderen zijn onder meer een middengeleider, een versmalling van de rijbaan en een rontonde bij de Koningin Julianaweg aangelegd.

Meppeler Courant,

Hij ziet overigens wel een voordeel in het wél mogen parkeren in het smalle stuk straat, want dat heeft volgens hem een remmend effect op het rijdende verkeer.

Meppeler Courant,

Zo bedroeg de file gisterenochtend ruim 100 km, het stilstaand verkeer op de invalswegen meegeteld.

De Standaard,

En of we nu al dan niet last hebben van nachtbijziendheid, bij het rijden in de duisternis worden best een paar simpele voorzorgen genomen. We kijken uiteraard nooit recht in de koplampen van het tegemoetkomend verkeer, daar houden we beslist sterretjes aan over. We zetten de achteruitkijkspiegel in nachtstand.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gemotoriseerd verkeer

Een aantal bewoners [...] heeft geklaagd over het feit dat het gemotoriseerd verkeer op de Groningerweg met name in de droge periodes verstuiving van zand veroorzaakt.

Meppeler Courant,

De bouwplannen voor een aantrekkelijk nieuw rondloopcircuit brengen een verbod voor gemotoriseerd verkeer in de Synagogestraat en de Wheem met zich mee.

Meppeler Courant,

met voorzetselgroep


  • het verkeer boven een bepaalde lengte
  • het verkeer tot een bepaalde lengte

Het verkeer boven een bepaalde lengte wordt na een overgangsperiode uit de stad geweerd.

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

Na afronding van de bouwwerkzaamheden fase 1 en 2 gaat de Synagogestraat weer open voor alle verkeer tot een lengte van 9 m.

Meppeler Courant,

  • het verkeer in beide richtingen
  • het verkeer in de richting Hoogeveen

Beneden davert het verkeer in beide richtingen door de tunnelachtige slenk waar de Leuvensesteenweg begint of eindigt.

http://www.wereldwijd.be/archief/assyr.htm,

Hierdoor zal voor het verkeer in de richting Hoogeveen enige hinder ontstaan.

Meppeler Courant,

  • het verkeer in de ochtendspits

Daardoor liep het verkeer in met name de ochtendspits nog heviger vast dan anders het geval was.

Nieuwsblad van het Noorden,

  • het verkeer langs de Zomerdijk

Ook wordt straks het geluid van het verkeer langs de Zomerdijk weerkaatst.

Meppeler Courant,

  • het verkeer naar de metropool

Het verkeer naar de metropool kwam urenlang vrijwel tot stilstand terwijl mensen warenhuizen, bioscopen en restaurants schuwden.

De Standaard,

  • (het) verkeer op de autoweg A10
  • (het) verkeer op de weg
  • (het) verkeer op het plein

Het verkeer op de autoweg A10 in de richting van Veurne zat urenlang vast.

De Standaard,

De geluiden van buiten waren niet van elkaar te onderscheiden geweest; waren het kreten van dieren die haar aan het schrikken maakten of [...] was het een vliegtuig in de lucht of verkeer op de weg dat die vreemde zoem veroorzaakte?

Labyrint, Fleur Bourgonje,

Over tal van aspecten zijn sindsdien discussies gevoerd. Bijvoorbeeld over de voorrang voor het verkeer op het plein bij de nieuwe rotondes versus rechts voorrang op de meeste oudere pleinen.

http://www.verkeerskunde.nl,

  • het verkeer over de Oude Rijksweg

Het verkeer over de Oude Rijksweg dendert voorbij het knusse woninkje.

Meppeler Courant,

  • het verkeer rond het parkeerdek

Belangrijkste bezwaren van de bewoners tegen de aanleg van het parkeerdek waren de stank en herrie die het verkeer rond het parkeerdek veroorzaakt.

http://www.dsdelft.nl/~zpoort/

  • het verkeer uit de ochtendspits

Het verkeer uit de ochtendspits kan naar verwachting rond tien uur weer doorrijden.

Brabants Dagblad,

  • het verkeer uit de richting stad

Het verkeer uit de richting stad is weer op gang gekomen.

Weerloos, Jan Siebelink,

  • het verkeer van rechts

Om mede de snelheid in de Dorpsstraat te reduceren en éénduidigheid in de voorrangsregeling te krijgen, acht het college van B en W het wenselijk de voorrang op enkele kruisingen niet te regelen en het verkeer van rechts dus voorrang te verlenen.

Meppeler Courant,

  • het verkeer vanaf de Antwerpse Ring

Het verkeer vanaf de Antwerpse Ring mocht nog door de Kennedytunnel, maar moest dan de snelweg verlaten.

De Standaard,

  • het verkeer vanuit Rotterdam en Amsterdam

Als de noordelijke en zuidelijke gedeeltes van de Buitenruit af zijn, kan het verkeer vanuit Rotterdam en Amsterdam ervoor kiezen de Utrechtsebaan niet te gebruiken.

http://www.denhaag.nl/

  • het verkeer voor Groningen

Om de plaatselijke netwerken niet te veel te belasten met interlokaal verkeer, zijn er snelwegen aangelegd waar het verkeer voor bijvoorbeeld Groningen alleen afslaat, als het daar echt moet zijn.

NRC,

in voorzetselgroep


  • door het verkeer

Voor de trappen van de nationale bank Markazi-Iran liep een boer met een kudde schapen dwars door het verkeer, dat over een uurtje voor het absoluutste spitsuur ter wereld zou zorgen.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

Mick reed bijvoorbeeld niet als een gek. Hij schoot ook niet heen en weer door het verkeer. En zijn handen hield hij allebei aan het stuur.

De Standaard,

  • naar het verkeer kijken

Met een verstard gezicht kijkt mijn moeder naar het verkeer buiten. Vrachtwagens, taxi's, brommers, gewone auto's, fietsers. En overal om haar heen zijn hoge flats.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

  • tussen het verkeer

Hij keek hoe de man tussen het verkeer naar de overkant laveerde.

Gouden bergen, Herman Stevens,

Nog een laatste blik op de kaart en ik begaf me weer tussen het verkeer.

Crisis four, Andy McNab,

  • de doorstroming van het verkeer
  • de snelheid van het verkeer
  • de toename van het verkeer
  • de uitlaatgassen van het verkeer
  • geluidshinder van verkeer

Een belangrijk aandachtspunt is bijvoorbeeld het bevorderen van de doorstroming van het verkeer op de Nederlandse wegen.

http://www.klpd.nl/

De eerste burger gaf aan dat de aanpak van de wegen absoluut noodzakelijk is. 'En dan vooral in verband met de snelheid van het verkeer op de Dorpsstraat [...]. Het moet onaantrekkelijk worden voor het verkeer om over de Dorpsstraat te rijden.'

Meppeler Courant,

Het bewonerscomité [...] waarschuwt voor oprukkende industrie en toename van het verkeer op het tunneltracé en de N61.

Trouw,

Rapporten maken melding van honderden doden per jaar als gevolg van de uitstoot van fabrieksgassen en de uitlaatgassen van het verkeer.

De Standaard,

Mensen klagen over geluidshinder van verkeer en van festiviteiten in de omgeving van het Citadelpark.

http://www.gent.be/gent/bestuur/hoorzit/gent4.pdf,

  • voor het verkeer afgesloten
  • voor het verkeer beschikbaar
  • voor het verkeer open
  • voor het verkeer toegankelijk

Tijdens de opnamen waren de straten in de directe omgeving voor het verkeer afgesloten.

Meppeler Courant,

De A10-west is weer helemaal open voor het verkeer na een grootscheeps onderhoud.

NOS Nieuws,

Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd deze brug door de Engelsen tot ontploffing gebracht. Pas in 1954 was ze hersteld en terug voor het verkeer toegankelijk.

http://www.eine-heemkring.be/ohiobrug_1.php

  • voor het verkeer afsluiten
  • voor het verkeer afzetten
  • voor het verkeer blokkeren
  • voor het verkeer openstellen
  • voor het verkeer vrijgeven

De gemeente heeft indertijd de Brink verschillende malen moeten afsluiten voor het verkeer.

Meppeler Courant,

De snelweg richting Antwerpen werd voor meer dan twee uur volledig voor alle verkeer afgezet.

De Standaard,

De Golf schiet vooruit en staat dan met gierende banden dwars over de tramsporen stil, de smalle straat voor het verkeer blokkerend.

Cargo, Patrick Conrad,

De Hoogeveenseweg is gistermiddag weer opengesteld voor het verkeer.

Meppeler Courant,

De Napoleonsweg kon pas in de loop van de avond weer worden vrijgegeven voor het verkeer.

De Limburger,

  • de doorgang voor het verkeer
  • gevaar voor het verkeer
  • hinder voor het verkeer
  • overlast voor het verkeer

Ik heb zelfs een bezwaarschrift ingediend tegen het bouwplan [...]. Ik zag direct dat de doorgang voor het verkeer te nauw zou worden.

Meppeler Courant,

Wintertype B: Wintertoestand, gepaard met strenge vorst. Er is geen gevaar voor het verkeer, enkele rijm-ijzelplekken niet te na gesproken.

De Standaard,

Zijn voorstel beoogt een betere planning en uitvoering van wegenwerken zodat de hinder voor het verkeer tot een minimum beperkt blijft.

De Standaard,

Overal waar de metro komt, moet eerst de oppervlakte worden leeggemaakt. Dat betekent massale sloop en langdurige overlast voor het verkeer.

NRC,

  • zonder verkeer

Voorts kunt u gebruik maken van tweede en derde graads wegen waar u wel rustig en vrijwel zonder verkeer kunt fietsen.

http://www.hunginfo.nl/html/index-nl.html

met substantief erachter


  • het verkeer richting Luik

Het verkeer tussen Hasselt-West en Lummen zal tijdens de werken op één rijstrook worden geleid. Het verkeer richting Luik ondervindt geen hinder.

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • veel verkeer
  • weinig verkeer

Mensen die de weg niet kennen, zijn niet bedacht op een file en schrikken of zien de file te laat [...]. Er is veel verkeer op deze snelweg tussen België en Nederland dat er maar af en toe komt. Dat maakt het extra gevaarlijk.

De Limburger,

De problemen doen zich dan ook vooral voor bij aanhoudende regen of ijzel én weinig verkeer op de weg.

NRC,

met onbepaald voornaamwoord


  • alle verkeer

Volgens de politie blokkeerden vierhonderd taxi's alle verkeer op de Kleine Ring tot 18 uur.

De Standaard,

In de bespreking kwam ook het bezwaar naar voren dat de toekomstige brug over het Zwartewater slechts tijdelijk voor alle verkeer open zal staan.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • verkeer en treinen
  • wegen en verkeer

Verkeer en treinen ondervinden grote problemen door de sneeuw.

http://www.rtlnieuws.nl/cookiewet?s=http%3A%2F%2Fwww.rtlnieuws.nl%2Fnieuws%2Fbinnenland%2Fliveblog-sneeuw-chaos-op-spoor-en-weg,

Dit onderzoek gaat vooral in op de effecten van wegen en verkeer.

http://www.vzz.nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


verkeer 3.2

het geheel van de vaartuigen die zich langs vaarroutes naar hun bestemming begeven; de vaartuigen die onderweg zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een verzameling

  • [Leden] bestaat uit vaartuigen
  • [Pad of traject] verplaatst zich over zeeën, vaarroutes, het waterwegennet
  • [Richting] verplaatst zich in de richtingen overeenkomstig de respectieve bestemming van de vaartuigen
  • [Tijd] verplaatst zich rond zeker tijdstip of binnen zekere gesitueerde periode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verplaatst zich gezamenlijk

Algemene voorbeelden


De communicatie vanaf de schepen wordt verzorgd door de instructeur(s). De trainees zien het verkeer op de radardisplay, de communicatie gaat via marifoon en telefoon.

http://www.portofamsterdam.com/start.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • commercieel verkeer
  • zeewaardig verkeer

In 2013 passeerden 12.036 (zeewaardig en commercieel verkeer) schepen Het Panama Kanaal van de 13.660 in totaal.

http://www.agcs.allianz.com/assets/Global%20offices%20assets/Netherlands/Press%20releases/AGCS%20press%20release-Panama%20Canal%20100-Dutch.pdf,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • inkomend verkeer
  • uitgaand verkeer

Rotterdamse gezinnen hebben de tuinstoelen uitgeklapt en turen door verrekijkers naar het inkomend en uitgaand verkeer op de drukst bevaren rivier ter wereld.

http://www.groene.nl/1997/30/jn_maasvlakte.html,

  • doorvarend verkeer

De Haven van Gent biedt voortaan ook aan doorvarend verkeer 1 watertap van 30 minuten aan.

https://issuu.com/jansenenjanssen/docs/bv47__lr_acrobat4,

Net voor de waterpoort een mooi plekje aan de kade gevonden met uitzicht op de waterpoort en al het doorvarend verkeer. Een toplokatie.

http://www.zeeschouw-bolster.nl/vakantie-2011/,

met voorzetselgroep


  • het verkeer in de haven
  • het verkeer op de rivier

In 1907 ontving de haven 751 schepen die in totaal 515.000 ton goederen overbrachten. Gedurende de afgelopen 25 jaar is het verkeer in de haven spectaculair toegenomen.

http://www.zeebruggeport.be/zbport/n/index.htm

Door de aanleg van betere wegen is het verkeer op de rivier wel afgenomen.

https://books.google.nl/books?id=wAzvkVQoyjQC&pg=PT307&lpg=PT307&dq=%22het+verkeer+op+de+rivier%22&source=bl&ots=VCRcI_Yz6X&sig=tSFxu1VsXhyDnTjAZY-ZbM8SqO8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjwp-32p8rLAhWHaRQKHd2TB4wQ6AEINzAG#v=onepage&q=%22het%20verkeer%20op%20de%20rivier%22&f=false,

  • het verkeer op de Schelde
  • het verkeer op het Wellandkanaal

Vanwege de snelle technische evolutie besliste RMD het maritiem radiostation Antwerpen-Radio uit de ether te nemen. De zender richtte zich vooral op het verkeer op de Schelde en in de havens van Antwerpen, Gent en Brussel.

De Standaard,

De moeite waard is ook het verkeer op het Wellandkanaal waar de vrachtboten geschut worden en middels acht grote sluizen 100 meter peilverschil tussen de twee meren overwinnen.

De Standaard,

  • het verkeer over het Kanaal
  • het verkeer over zee

Het winteroffensief verstoort grondig het openbare leven in Europa, van Zweden en Denemarken tot diep in Frankrijk. Vooral het verkeer over het Kanaal ondervond hinder van het gure weer.

De Standaard,

Vrijwel alle Oost-West verkeer over zee tussen Europa en Azië en tussen de Verenigde Staten en Azië vaart langs Singapore.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 3.3

het geheel van de vliegtuigen die zich langs vliegroutes naar hun bestemming begeven; de vliegtuigen die onderweg zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een verzameling

  • [Leden] bestaat uit vliegtuigen
  • [Pad of traject] verplaatst zich door de lucht, langs vliegroutes
  • [Richting] verplaatst zich in de richtingen overeenkomstig de respectieve bestemming van de vliegtuigen
  • [Tijd] verplaatst zich rond zeker tijdstip of binnen zekere gesitueerde periode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verplaatst zich gezamenlijk

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • civiel verkeer

Na activering geldt voor de begrenzing van de TGB's dat het aan de oefening deelnemende luchtverkeer tot 2,5 nautische mijlen van de aangegeven begrenzing mag opereren en dat civiel verkeer eveneens een buffer van 2,5 nautische mijlen tot de rand van het betrokken TGB hanteert, zodat een separatie van 5 nautische mijlen is gegarandeerd.

https://www.defensie.nl/.../beschikking-instelling-tgbs-frisian-flag-2016...,

  • commercieel verkeer

Strikte toepassing van de huidige regelgeving (Besluit burgerluchthavens) in het ontwerpluchthavenbesluit ten aanzien van deze beperkingenvlakken leidt ertoe dat er 728 bomen gekapt moeten worden binnen eeuwenoude landgoederen [...]. Zo zal het kleine VFR voor de start de volledige baanlengte moeten benutten en zal groot commercieel verkeer niet met maximaal startgewicht kunnen vertrekken onder gemiddelde weersomstandigheden.

https://www.rijksoverheid.nl/.../analyse-obstakelvlakken-luchthaven-twe...,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • het naderende verkeer

Van de beschikbare banen wordt de meest 'geluidsarme' en bruikbare landingsbaan gekozen, zodat het naderende verkeer zo min mogelijk over woonbebouwing vliegt.

http://www.schiphol.nl/schiphol/main/home.jsp

  • overvliegend verkeer

De meetposten op grote afstand van de luchthaven hebben als functie het geluid van overvliegend verkeer te meten.

http://www.brusselsairport.be/environment/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verkeer 4.0

( Gezegd van personen en zaken)
het zich verplaatsen binnen een verband of netwerk van personen of zaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het verkeer…

is een activiteit

  • [Doel of bestemming] heeft als doel een verplaatsing tussen schakels of knooppunten
  • [Plaats] heeft plaats binnen een verband of netwerk
  • [Betrokkene] heeft betrekking op personen of zaken

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    verkeer 4.1

    ( Gezegd van personen)
    het zich verplaatsen binnen een netwerk van bestemmingen, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Het verkeer…

    is een activiteit

    • [Doel of bestemming] heeft als doel het bereiken van een bestemming
    • [Plaats] gebeurt binnnen een netwerk van bestemmingen, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied
    • [Betrokkene] heeft betrekking op personen

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      • het verkeer van personen

      De economische bloei tijdens de Gouden Eeuw leidde tot een steeds intensiever verkeer van personen tussen de steden in laag Nederland. Diligence en beurtschip voldeden niet goed meer, en de oplossing werd gevonden in de aanleg van een nieuw systeem: dat van de trekschuit.

      https://books.google.nl/books?id=Fkq8nUfeLlQC&pg=PA124&lpg=PA124&dq=%22diligence+en+beurtschip%22+-vrij+-vrije&source=bl&ots=3Rq1i6GNBs&sig=nTAuS1SicaqQ-HJKhFW8VdHmbco&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjSpK2MkfXLAhVEpQ4KHY4SCSwQ6AEIHDAA#v=onepage&q=%22diligence%20en%20beurtschip%22%20-vrij%20-vrije&f=false,

      Zult u het EP uitvoerig informeren over de impact van de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie op de RVVR (fundamentele rechten, verkeer van personen, controle aan de grenzen, bestrijding van de criminaliteit …)?

      http://www.europarl.eu.int/hearings/pdf/com/question/vitorino/default_nl.pdf

      Bovendien zijn de grenzen tussen de lidstaten open voor het verkeer van personen: de migratiepolitiek van de ene lidstaat kan dus invloed hebben op de andere.

      http://www.expeditieeuropa.be/bv/ne/index.php

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      verkeer 4.2

      ( Gezegd van handelsgoederen en diensten)
      het aanbieden en afnemen van goederen of diensten binnen enig netwerk van handelsrelaties, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het verkeer…

      is een activiteit

      • [Doel of bestemming] heeft als doel het drijven van handel
      • [Plaats] vindt plaats binnen enig netwerk van handelsrelaties, tussen gebieden onderling of binnen eenzelfde gebied
      • [Betrokkene] heeft betrekking op goederen of diensten
      • [Handelende persoon] vindt plaats tussen verkopers en kopers, tussen aanbieders en afnemers
      • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met aanbieden en afnemen

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • grensoverschrijdend verkeer

      Een belangrijke andere internationale overeenkomst die van belang is voor grensoverschrijdend verkeer van biotechnologieproducten is de WTO-overeenkomst voor Sanitary and Phytosanitary measures(SPS).

      http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

      met voorzetselgroep


      • verkeer van goederen

      In de vooroorlogse jaren had Irnsum vier boderijders met vrachtauto's, met wekelijkse diensten op Sneek en Leeuwarden [...]. Tot het midden der jaren vijftig bleef de boderijder een belangrijke rol spelen in het verkeer van goederen tussen het platteland en een aantal grotere knooppunten.

      http://www.irnsum.nl/irnsum_116.htm,

      Omdat de rittenplanning voor de drie vestingen centraal werd gepland en er veel verkeer van goederen tussen de vestigingen onderling was werd er gebruik gemaakt van Manugistics, een logistiek planningspakket.

      http://dekievith.eu/About.aspx

      Het douanerecht beheerst en reglementeert het grensoverschrijdend goederenverkeer. Dit goederenverkeer valt uiteen in twee luiken. Enerzijds betreft dit het verkeer van goederen tussen de Europese Unie en derde landen en, anderzijds het verkeer van goederen tussen de 27 lidstaten van de Europese Unie onderling.

      https://books.google.nl/books?isbn=904655127X,

      Deze overeenkomst vervangt het oude verdrag uit 1971 met de voormalige USSR en limiteert het verkeer van goederen van en naar Rusland niet meer.

      https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2010/01/20/verkeer-van-goederen-van-en-naar-rusland-makkelijker,

      Dit omvangrijke verkeer van goederen kan alleen door de douanekantoren in de 27 lidstaten van de EU worden gecontroleerd als sprake is van uniforme procedures.

      http://www.transportheker.com/nl/our-business/trade-compliance-en-het-classificeren-van-goederen-voor-de-douane/,

      in voorzetselgroep


      • in het verkeer brengen

      Er rust dus een zware zorgvuldigheidsplicht op de schouders van een producent. Hij moet er alles aan doen om slechts veilige producten in het verkeer te brengen.

      http://appia.rechten.vu.nl/~vior/

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      verkeer 4.3

      het doorstorten of overdragen van geldsommen, zowel door het uitwisselen van contant geld tussen personen als door het overboeken van geldbedragen tussen bankrekeningen; financieel verkeer

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het verkeer…

      is een activiteit

      • [Doel of bestemming] heeft als doel het verrichten van transacties
      • [Wijze] vindt plaats door contant geld uit te wisselen tussen personen en door het overboeken van geldbedragen tussen bankrekeningen
      • [Betrokkene] heeft betrekking op geldsommen
      • [Handelende persoon] vindt plaats tussen schuldeisers en degenen die geld zijn verschuldigd
      • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met doorstorten of overdragen

      Algemene voorbeelden


      Niet voor niets kiest een toenemend aantal winkeliers [...] ervoor alleen pinbetalingen te accepteren. Toch wordt nog steeds 60% contant betaald ten opzichte van 40% pin. Nederlandse banken streven ernaar deze verhouding in de komende vier jaar om te keren, zo stelt de adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland [...]. Hij verwacht niet dat het contante geld helemaal uit het verkeer verdwijnt.

      http://fd.nl/economie-politiek/1104358/voorstel-afschaffen-contant-geld-zet-discussie-op-scherp,

      Voor buitenlandse betalingen biedt vrijwel iedere Nederlandse bank haar eigen, unieke oplossing. Natuurlijk weten de banken dat de cliënten dat niet willen. En formeel heeft men onderling zelfs allerlei afspraken gemaakt om onderdelen van dat verkeer te standaardiseren. Maar in de praktijk ontwikkelt men nog steeds unieke bankprodukten en biedt men ook alleen die aan.

      http://www.iscit.surfnet.nl/artikels/fd93a/fd93a6.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • interbancair verkeer

      Gisteren noteerde de dollar in het interbancaire verkeer 7,55 pesos, het vijfde diepterecord in even zoveel dagen.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      • het verkeer van contant geld
      • het verkeer van kapitaal

      De resultaten tonen enerzijds aan hoe uitgebreid het grensoverschrijdend verkeer van contant geld is, dat potentieel ook transacties voor het witwassen van geld omvat.

      http://context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels/verkeer+van+geld,

      De uitbreiding is voornamelijk ingegeven door economische motieven: een grotere markt zonder belemmeringen voor het verkeer van kapitaal en goederen.

      http://www.democratisch-europa.nl/

      in voorzetselgroep


      • geld in het girale verkeer brengen

      Verkoop de diamanten voor een cheque aan toonder en breng de cheque naar een bank om het geld op een rekening te storten en in het girale verkeer te brengen.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      verkeer 4.4

      het overbrengen, de verzending van berichten of gegevens van afzenders naar geadresseerden, via digitale netwerken, via postdistributie, communicatiesystemen enz.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het verkeer…

      is een activiteit

      • [Doel of bestemming] heeft berichtgeving als doel
      • [Betrokkene] heeft betrekking op berichten
      • [Handelende persoon] vindt plaats tussen afzenders en bestemmelingen
      • [Middel] vindt plaats langs digitale communicatienetwerken of via postdistributie
      • [Bijverschijnsel] gaat gepaard met verzending

      Algemene voorbeelden


      Internet-toegang via de kabel betekent dat het verkeer tussen aanbieder van diensten en afnemer tot stand komt met een snelheid die het honderdvoudige is ten opzichte van de huidige telefoonlijn.

      De Standaard,

      Alleen als het vertrouwen van de consument in het verkeer op het internet gewonnen wordt, kan het volledige potentieel van elektronische dienstverlening worden bereikt.

      http://www.hellavoute.nl/

      Surfnet5 zal in 2002 80 Gigabit per seconde aan verkeer moeten aankunnen.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • binnenlands verkeer
      • buitenlands verkeer
      • internationaal verkeer

      Bij ingeschreven zendingen gaat het vooral om aangetekende brieven met daarnaast brieven met kennisgeving van ontvangst. Stukken met aangegeven waarde zijn een minderheid. In totaal werden vorig jaar in het binnenlands verkeer 23,4 miljoen ingeschreven zendingen verwerkt, waarvan er 235 verloren gingen. In het buitenlands verkeer ging het om 3,5 miljoen stuks. Daarvan verdwenen er 1.308.

      De Standaard,

      Zwitserland hanteert het systeem van prioritaire (snelle) en niet-prioritaire (langzame) post uitsluitend voor binnenlands verkeer.

      De Standaard,

      Door de forse groei van het aantal telefoonaansluitingen met 100.000 tot 4,6 miljoen en door een intensiever telefoongebruik en het aanbod van nieuwe diensten steeg de omzet in dit segment met 12 procent ]...]. Volgens afgevaardigd bestuurder John Goossens is er voor het binnenlandse verkeer over het vaste net de komende jaren nog ruimte voor groei.

      De Standaard,

      De acties, die het bedrijf de komende tijd waarschijnlijk zal herhalen, zijn bedoeld om het internationaal telefoneren te stimuleren. De actie duurt van 00.00 uur tot 24.00 uur en geldt ook voor de daltarieven en voor internationaal verkeer vanuit telefooncellen en via Greenpoint.

      Meppeler Courant,

      • commercieel verkeer

      Het commercieel verkeer op het World Wide Web, het grafisch gedeelte van het Internet, neemt hand over hand toe.

      De Standaard,

      In deze projecten gaat het echter primair om de architectuur van het internet geschikt te maken voor commerciële en regulatieve doeleinden. De beveiliging van de infrastructuur als noodzakelijke voorwaarde voor commercieel verkeer, en de herinrichting van de infrastructuur voor doeleinden van misdaadbestrijding lijken hun grootste zorg.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      • digitaal verkeer
      • elektronisch verkeer

      Per cluster zal een communicatieverantwoordelijke het digitale verkeer opvolgen.

      http://www.dma.be,

      In de gedragscode van Shell staat dat onderzoek naar het digitaal verkeer van werknemers "in beginsel is toegestaan bij redelijke verdenking".

      NRC,

      Mocht in de toekomst op bepaalde terreinen sprake zijn van een niveau van ontwikkeling waarbij elektronisch verkeer de traditionele vormen van communicatie verdringt, dan kan hoogstwaarschijnlijk niet worden volstaan met het vertalen van traditionele normen en kaders, die veelal voor de fysieke wereld zijn ontwikkeld.

      http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • het inkomende verkeer
      • het uitgaande verkeer

      Dit houdt dan in dat zowel het inkomende als het uitgaande verkeer van uw mailserver wordt geblokkeerd.

      http://business.wanadoo.be/nl/solutions/mail/mailgate.php

      met voorzetselgroep


      • verkeer in de andere richting

      Momenteel is dat netwerk zo ingericht dat er vooral gegevens naar de gebruiker worden gestuurd, verkeer in de andere richting ligt moeilijker.

      http://www.donboscohoboken.be/cursus/

      • het verkeer op het internet

      Naar schatting 95 % van al het verkeer op het Internet - een heus web van vele duizenden onderling met elkaar verbonden computers en databanken - gebeurt in het Engels.

      De Standaard,

      • het verkeer over het netwerk

      Gevoelige gedeelten in de database en het verkeer over het netwerk worden versleuteld.

      http://www.2cure.nl/dutch/1company/company.html

      • het verkeer tussen aanbieders en gebruikers
      • het verkeer tussen het netwerk en de omgeving daarbuiten
      • het verkeer tussen overheid en bedrijven

      Brede toegang tot wetenschappelijke informatie via het internet is er nog niet zo lang, maar deze vorm wordt naarmate het aantal internetaansluitingen toeneemt steeds belangrijker [...]. De ICT biedt spectaculaire mogelijkheden voor een zeer omvangrijk en gevarieerd aanbod. Uniek daarin zijn de mogelijkheden van interactiviteit voor het verkeer tussen aanbieders en gebruikers.

      http://www.minocw.nl/wetenschap/wtc/print.html

      Een firewall controleert het verkeer tussen het netwerk en de omgeving daarbuiten door de in- en uitgaande gegevens te onderzoeken.

      http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

      Op basis van lopend onderzoek zal een vorm van beveiligde elektronische post worden ingevoerd en zal gebruik worden gemaakt van TTP's in het onderlinge overheidsverkeer en het verkeer tussen overheid en bedrijven.

      http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

      • verkeer van beschermd materiaal

      In de elektronische omgeving gaat het om het vastleggen van werk op elektronische dragers en om verveelvoudigingen tijdens het verkeer van beschermd materiaal in elektronische netwerken.

      http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

      • verkeer via de kabel

      Telefoonlijnen, of dat nou isdn, adsl of wat voor draden dan ook zijn, raken op dit moment nogal eens verstopt. Internetten duurt dan tergend lang. Ook digitaal verkeer via de kabel gaat nog niet zo rap als zou moeten.

      Rotterdams Dagblad,

      in voorzetselgroep


      • een toename van het verkeer

      Toename van het verkeer naar de website is één van de belangrijkste marketing voordelen van social media.

      http://www.mkbservicedesk.nl/7105/top-tien-marketingvoordelen-bij.htm,

      E-commerce groeit jaar op jaar wereldwijd flink. Cijfers in Groot-Brittannië laten zelfs een jaarlijkse toename van het verkeer naar e-commerce sites zien van maar liefst 30 procent.

      http://www.emerce.nl/research/meer-ecommerce-traffic-smartphone-conversie-blijft-laag,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      verkeer 4.5

      het doorstromen van kennis of ideeën e.d. van een persoon of groep van personen naar anderen, het doorgegeven worden daarvan aan anderen; ook metonymisch: het recht of de mogelijkheid daartoe

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het verkeer…

      is een activiteit

      • [Doel of bestemming] heeft als doel te informeren
      • [Betrokkene] heeft betrekking op kennis, ideeën
      • [Handelende persoon] vindt plaats tussen personen of groepen van personen

        Combinatiemogelijkheden


        met voorzetselgroep


        • verkeer van gegevens
        • verkeer van ideeën
        • verkeer van informatie
        • verkeer van kennis
        • verkeer van theorieën

        Wetenschap kan alleen goed (objectief en betrouwbaar) functioneren bij een onbelemmerd verkeer van gegevens, ideeën, theorieën, informatie en documenten tussen onderzoekers.

        http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

        Voor de raad is [...] niet de creatie van markten het doel maar het bevorderen van een open verkeer van kennis en ideeën tussen universiteiten, beroepsopleidingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen.

        http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_9904,

        Vaste verbindingen


        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen