verpleegster


verpleegster 1.0

vrouw die zich voor haar beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; vrouw die patiënten verpleegt; vrouw die is opgeleid in de verpleegkunde; ook: het beroep van verpleegster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verpleegster…

is een verpleegkundige; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De verpleegster houdt het medisch dossier van de kinderen bij, zij staat in voor de dagelijkse medische en hygiënische begeleiding. Zij informeert de ouders omtrent medische en voedingsproblemen en staat ter beschikking voor verdere informatie bij alle vragen.

    http://www.rug.ac.be/RUGportal/nl/studenten/studleven/kinderopvang

    - Gaat u maar liggen, mevrouw. Emily voelt de handen onder haar oksels, zit op de rand, wentelt zich opzij. De verpleegster buigt zich over haar, neemt haar pols en kijkt op haar horloge.

    Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

    Als hij bijkomt vraagt hij versuft: 'Waar ben ik?' 'In het ziekenhuis,' zegt een verpleegster. 'U was drie jaar in coma.'

    http://www.fortunecity.com/campus/economics/35/algmop.htm

    Angela zorgde dat Mini in bed terechtkwam, met extra kussens, een heetwaterkruik enzovoort. Ze leek een verpleegster, en ze was er sexy genoeg voor. Met haar korte, gedecideerde stappen liep ze heen en weer, vlug bij wat er gedaan moest worden en tegelijk rustig. Alles in huis wist ze meteen te vinden alsof ze er woonde.

    In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

    Als ik later groot ben, dan word ik … Kinderen hebben al heel snel beelden van hun toekomst. Meestal van concrete, zichtbare beroepen: voetballer, politieagent, brandweerman, verpleegster, juf en meester, vader of moeder … Belastinginspecteur komt in dat rijtje zelden voor. Toch werken er zo'n 30.000 mensen bij de Belastingdienst.

    http://www.belastingdienst.nl

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • helpen
    • verzorgen

    Een verpleegster hielp haar omhoog en krikte het hoofdeinde van het bed op, zodat ze rechtop kwam te zitten; de andere verpleegster verdween door een deur in de ruimte achter het raam.

    Arend, Stefan Brijs,

    Zij was verpleegster en verzorgde in haar huis zieken die, om welke reden dan ook, niet in een ziekenhuis verpleegd konden worden.

    Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

    Onmiddellijk na zijn aankomst hebben verpleegsters de baby verzorgd. Veel werk was daar niet aan. Nicolas bleek pas gewassen, zijn luiers waren proper. Hij droeg zelfs een keurig groen gebreid truitje.

    De Standaard,

    met koppelwerkwoord


    • verpleegster worden
    • verpleegster zijn

    'Wil je graag verpleegster worden?' probeerde ik nog een keer. 'Ik wil kinderverpleegster worden. Maar ik weet niet of ik ertegen zal kunnen als die kinderen erge ziektes hebben. Of als ze doodgaan.'

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    In het ouderhuis in Pulle woont een nichtje, een van mijn vijf petekinderen. Ik herinner mij dat zij ontstellend lieve nieuwjaarsbrieven kon schrijven, met wensen erin die je zó voor werkelijkheid nam. Intussen is ze verpleegster geworden én moeder van twee kinderen.

    De Standaard,

    Haar vader is bankier en haar moeder verpleegster.

    De Telegraaf,

    met adjectief ervoor


    • een aardige verpleegster
    • een knappe verpleegster
    • een jonge verpleegster
    • een vriendelijke verpleegster

    Als eindelijk je pyjamajasje verschoond kan worden, moet het losgeknipt worden, omdat de nauw aansluitende lange mouwen niet over de infusen kunnen schuiven. Gelukkig knipt de aardige verpleegster voorzichtig de naad los, zodat ik die thuis na het wassen weer dicht kan naaien.

    Dringende vragen, Anne van de Goor,

    Het was net een oorlogsfilm. Voorbij de letters Osnabrück ging het, trappen af naar een houten keet langs de rails waar Bahnhofsmission op stond. De borden moesten weer af en werden ingenomen door een knappe jonge verpleegster met een brede lach, die ons vriendelijk begroette.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Stipt op tijd stond ik aan de receptie van het ziekenhuis. Ik moest voor een kleine ingreep opgenomen worden. Een vriendelijke verpleegster begeleidde me naar mijn kamer. 'Doe alvast je nachtkleed aan. Ik kom dadelijk weer bij je. '

    Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • verpleegsters in het ziekenhuis

    Inmiddels zijn er vermoedelijk zelfs meer vrouwen op straat in Kandahar dan ten tijde van de mujahedeen en zijn er ook weer enkele verpleegsters in het ziekenbuis. "De Talibaan zijn duidelijk gevoelig voor de opinie van de burgers", zegt een buitenlandse hulpverlener.

    NRC,

    • verpleegster in de psychiatrie
    • verpleegster in de thuiszorg

    Johanna is al sinds een twaalftal jaar, en dus sinds mensenheugenis, verpleegster in de psychiatrie en begint allerlei symptomen te ontwikkelen die voor goede vrienden draaglijk zijn, maar haar sociabiliteit niet bepaald aanwakkeren.

    Cannabis en champagne, Jan Posman,

    Twintig jaar geleden werkte ik als verpleegster in de thuiszorg op de boerenbuiten. De patiënten kregen bedbaden, spuiten, wondverzorgingen, spoelingen, vriendschap en gezelschap.

    http://www.gmk.be/ned/maarnormaal/mn07_32.htm,

    in voorzetselgroep


    • door een verpleegster
    • door twee verpleegsters

    De Parkinsonpatiënt die iedere avond door een verpleegster de trap naar zijn slaapkamer op moest worden geholpen omdat er aan die trap maar een armleuning was.

    De Standaard,

    The English patient. Een zwaargewonde soldaat wordt in zijn laatste levensdagen bijgestaan door een verpleegster. Geleidelijk aan komt zijn verleden naar boven. Knap in beeld gebrachte verfilming van Michael Ondaatjes roman.

    De Standaard,

    Poepen is pure ellende. Dan gaat het gordijn rond het bed dicht en wordt hij door twee verpleegsters heel voorzichtig op de steek gezet terwijl hij zich vastklemt aan de halter boven zijn bed.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    Als een lam dier wandelt hij voort, ondersteund door twee verpleegsters.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    De laatste keer dat Juliana nog goed was, was op hun 60-jarige bruiloft die in 1997 werd gevierd in Afrika, aldus Bernhard. "Soms herkent ze mensen niet, ook de familieleden niet." Hij vertelde toen ook dat Juliana 24 uur per dag werd verzorgd door twee verpleegsters.

    http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • broeders en verpleegsters
    • verplegers en verpleegsters

    Deze onwezenlijke sfeer wordt versterkt door de korte hoge seintonen van de cardiografen, die klinken als het belletje van de misdienaar in een klamme kerk. De broeders en verpleegsters dragen hun smetteloos mosgroene pakken als soutanes, maar ze kunnen in hun steriliteit ook de bemanningsleden van een ruimteschip zijn.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Het verplegend personeel in ziekenhuizen krijgt vaak te maken met bejaarde, delirante patiënten, bijvoorbeeld na een zware operatie. Het zijn de verplegers en verpleegsters die zeer snel zouden moeten merken wanneer er delirium optreedt en wat ze dan moeten doen of niet doen.

    De Standaard,

    • dokters, verpleegsters
    • artsen en verpleegsters
    • dokters en verpleegsters
    • verpleegsters en artsen

    Na het hartelijke afscheid, omringd door dokters, verpleegsters, verliet Mini het ziekenhuis op eigen kracht. Ze had niet meer nodig dan haar stok, nu onafscheidelijk deel van haar uitrusting, en mijn arm.

    In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

    Op de getroffen en gedeeltelijk ingestorte wegen in het gebied zijn inmiddels blokkades opgezet. Het leger is ingezet, het Rode Kruis recruteert artsen en verpleegsters in de aangrenzende streken.

    NRC,

    Achteraf bezien kwam het neer op een moeizaam strompelen langs de weg naar de dood, gesteund door dokters en verpleegsters, gadegeslagen door de dierbare naasten die op de bezoekuren monter hun gezichten tonen.

    In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

    Verpleegsters en artsen moeten handschoenen dragen, VRE kan namelijk makkelijk van de ene mens op de andere overspringen via handcontact.

    Sp!ts,

    voorafgegaan door als


    • als verpleegster

    "Ik had een opleiding als verpleegster, maar beschouwde het huishouden en de opvoeding van de kinderen als een volwaardige taak. Dus sloten we een contract: hij bracht het geld binnen, ik deed de rest."

    De Standaard,

    Hij kwam naar Leuven wonen omdat zijn vrouw als verpleegster werd aangesteld in het Academisch Ziekenhuis.

    http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

    'Ze werkt als verpleegster. Daardoor is ze de hele dag met mensen bezig. Die waarderen haar heel erg en dat vindt ze fantastisch.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen