verpleger


verpleger 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; man die zich voor zijn beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; ook: het beroep van verpleegkundige; verpleegkundige
Is in de betekenis 'het beroep van verpleegkundige' en in het meervoud in toepassing op mannen en vrouwen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verpleger…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    "Op nieuwjaarsdag komen vooral mensen binnen die met een slok op achter het stuur kruipen en ongelukken veroorzaken." Terwijl een verpleger de bloedvlekken van de vloer dweilt, strompelt een patiënt alweer naar buiten.

    NRC,

    Bevallen gaat in Bumba niet zoals bij ons. Keizersnedes gebeuren er onder lokale verdoving en er komt geen dokter aan te pas: het is een verpleger die opereert.

    De Standaard,

    Ook al bleef hij maar enkele minuten binnen om een spuitje te geven, ze betoonden zich opgetogen als ze hem zagen [...]. Sommigen kloegen of mopperden, af en toe vloeiden er tranen. Maar dat duurde zelden lang. Ze wisten dat de verpleger in vele huizen kwam en er mensen verzorgde die, misschien, nog meer leden dan zij [...]. Toen de laatste patiënt verzorgd was, vertelde de verpleger bij een kop koffie dat wat hem rechthield, het respect voor die mensen was. Maar soms werd het hem wel eens te veel.

    De Standaard,

    Op weg naar zijn woonplaats Delft raakte hij van de weg. Vrijwel onmiddellijk kreeg hij hulp van ambulancepersoneel, dat ooggetuige was van het ongeval. De verplegers reanimeerden Dorjee en brachten hem naar het Academisch Ziekenhuis in Brussel waar hij nog steeds op de afdeling intensieve verpleging ligt.

    De Standaard,

    "Euthanasieverzoeken worden vaak het eerst tegenover de verplegers geuit. Dikwijls klinkt dat verzoek ook anders dan tegenover een dokter: minder omslachtig en minder twijfelachtig. Bovendien hebben verplegers vierentwintig uur per dag te maken met een patiënt op een meer intieme wijze, terwijl de arts één enkele keer per dag langskomt tijdens de visite. De kans is dus groot dat verplegers over relevante informatie beschikken waarvan de arts niet op de hoogte is."

    De Standaard,

    De vakbonden van verplegend personeel, vroedvrouwen en ziekenhuistechnici in de openbare sektor aanvaardden donderdag een akkoord over hoger loon en verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor verplegers. Daardoor komt een einde aan een zeven weken oude staking die de werking van de gezondheidszorg vertraagde.

    De Standaard,

    Toen de Vlaamse welzijnswerkers en verpleegkundigen eind jaren tachtig hun ongenoegen uitten over de bezuinigingsplannen van de regering, kreeg hun protest de naam witte woede - waarschijnlijk in verband met de witte uniformen van de verplegers. De uitdrukking is nu overgeslagen naar Nederland. Maar de betekenis is vager: witte woede is gewoon 'hevige woede', zonder de gedachte aan bezuinigingen of ziekenhuizen.

    TaalActief,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • brengen
    • werken

    Er werd op de deur geklopt. Een verpleger bracht een bijna niet te torsen boeket van witte en rode amaryllissen [...]. Het was de vraag of het ziekenhuis een vaas had voor deze uitbundige bos. De broeder zou in het spoelhok aan het eind van de gang kijken.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Op de afdeling waar de verpleger werkte, worden demente bejaarden van 70 jaar en ouder verpleegd.

    Metro,

    De verpleger. Van zijn collega's vernam ik dat hij gestopt was met thuisverpleging. Het speet me het te horen maar het verbaasde me niet [...]. De verpleger werkte vooral in een buurt waar de kansarmoede tast- en ruikbaar was. Hij werd er door de bewoners op handen gedragen.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gediplomeerd verpleger

    Een gediplomeerd verpleger met een HBO-opleiding en twee jaar ervaring verdient 2165 ,- netto.

    http://www.janmarijnissen.nl/publicaties/opinie_hedonismeverdrsolid.stm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • verpleger van een kliniek
    • verpleger van een ziekenhuis

    De vader van de baby die eerder deze week door een comapatiënte werd gebaard, is volgens een dna-test een voormalige verpleger van de kliniek in Rochester.

    De Standaard,

    De klacht is een gevolg van een vechtpartij [...] tussen De Bilde en de verpleger van een Brussels ziekenhuis. De man diende de klacht in omdat hij zich niet kan verzoenen met de voorgestelde strafbemiddeling voor De Bilde. De Bilde sloeg [...] de ziekenzorger neer omdat die hem verhinderde zijn vader, die met een beroerte werd opgenomen in het ziekenhuis, te vergezellen naar de operatiekamer. De verpleger bleef vijf dagen werkonbekwaam.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • door een verpleger

    Ik zag dokter Pizzebed lopen, helemaal onder de as en dat soort bucht. Hij werd ondersteund door een verpleger, die hem naar een ziekenwagen leidde. 'Dokter!' riep ik hem toe. 'Wacht 'ns even, dokter. Weet jij waar Taaf Troonbeeckx uithangt?' 'De dokter is onwel,' zei de verpleger, 'hij kan nu geen vragen beantwoorden.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    'Ik word gewassen door een verpleger,' zei mijn vader toen we eindelijk naast zijn bed stonden, 'hij waste ook mijn kleine jongen, maar hij is verschrompeld.' Hij begon te huilen.

    De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

    met telwoord ervoor


    • twee verplegers

    Hij viel weer in slaap. Ze kwamen hem halen. Twee verplegers met een brancard. Eerst was de dokter geweest. De dokter had hem vluchtig onderzocht en aan de vrouw gevraagd waarom zij niet eerder een dokter had laten komen.

    Keefman, Jan Arends,

    En steeds ongeruster was hij geworden doordat zijn ouders geen woord spraken toen ze hem naar het ziekenhuis vergezelden. Maar toen was het al te laat. Ze waren nog maar pas binnen of twee verplegers in het wit grepen hem onder de oksels en sleepten hem naar de operatiezaal.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de verpleger en de arts
    • artsen en verplegers
    • dokters en verplegers

    De verpleger en de arts kwamen binnen. De eerste sloeg het dek opnieuw open. De arts boog zich voorover. Moeders voeten waren donker en gezwollen.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    De VVD wil op een nieuwe manier kijken naar de organisatie en financiering van de gezondheidszorg. Zij wil een zorgstelsel dat direct draait om de wensen van mensen en om de kennis en kunde van artsen en verplegers.

    http://www.e-stem.nl/

    De strijd om goedkope aids-medicijnen voor de derde wereld is dan ook een achterhoedegevecht, zolang het op het terrein ontbreekt aan ziekenhuizen, dokters en verplegers.

    http://oud.refdag.nl/bui/010307bui15.html,

    • verplegers en verpleegsters
    • verplegers of verpleegsters

    Op termijn echter moeten er structurele ingrepen gebeuren. De verhoudingen tussen de lonen en de gepresteerde uren moet evenwichtiger worden. De verplegers en verpleegsters hebben eveneens recht op een privé-leven. En een privé-leven bouwt men niet op als er 16 uur of langer op een dag gewerkt moet worden en vakantiedagen niet opgenomen kunnen worden door gebrek aan vervangend personeel.

    http://www.belgischeunie.be/nederlands/indexnl.htm

    Het verplegend personeel in ziekenhuizen krijgt vaak te maken met bejaarde, delirante patiënten, bijvoorbeeld na een zware operatie. Het zijn de verplegers en verpleegsters die zeer snel zouden moeten merken wanneer er delirium optreedt en wat ze dan moeten doen of niet doen.

    De Standaard,

    De Easy Move is een soort rechtopstaand karretje dat gedeeltelijk onder het bed of de zetel van een patiënt gerold wordt zodat die zich kan optrekken en op het zitstuk van het karretje kan plaatsnemen. De kracht die hij daarvoor moet gebruiken, is tamelijk gering. Op die manier kan de patiënt zelf recht zonder dat de sterke armen van twee verplegers of verpleegsters nodig zijn.

    De Standaard

    voorafgegaan door als


    • als verpleger

    De voorzitter van de Socialistische Partij [...] ontwaakte politiek gezien toen hij op zestienjarige leeftijd in een linkse boekhandel in Vlaardingen ging werken. Een echte marxist werd hij nooit. Hij voelde meer voor Engels dan voor Marx. En voor de solidariteitsgedachte van Domela Nieuwenhuis. Nu werkt hij als verpleger voor geriatrische patiënten met een geestesafwijking, wat hij minder leuk vindt dan het bedrijven van politiek.

    NRC,

    Shawns vriend David, die als verpleger in de aidszorg werkt, vertelt hoe het uitgaansleven midden jaren tachtig dramatisch tot stilstand kwam door het wegvallen van vele sleutelfiguren.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen