ziekenverzorger


ziekenverzorger 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; iemand die zieken en hulpbehoevenden verzorgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ziekenverzorger…

is een verpleger; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verzorgt, verpleegt zieke mensen
  • [Gelijkenis] heeft als beroep veel overeenkomsten met het beroep van verpleegkundige
  • [Onderscheid of tegenstelling] werkt i.t.t. een verpleegkundige vaker in een verpleeghuis dan een ziekenhuis; verzorgt vaak langere periodes dezelfde patiënt(en)

    Algemene voorbeelden


    Een ziekenverzorger diende bij de Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulthé tegen Anderlecht-spits Gilles De Bilde klacht in met burgerlijke partijstelling wegens slagen en verwondingen. De klacht is een gevolg van een vechtpartij op 24 augustus tussen De Bilde en de verpleger van een Brussels ziekenhuis [...]. De Bilde sloeg op 24 augustus de ziekenzorger neer omdat die hem verhinderde zijn vader, die met een beroerte werd opgenomen in het ziekenhuis, te vergezellen naar de operatiekamer.

    De Standaard,

    Thuiszorg telt ongeveer honderd 'uitvoerenden' en drie wijkverplegers. Uitvoerenden zijn bijvoorbeeld gezinsverzorgers, mensen in de huishoudelijke dienst en ziekenverzorgers. Zij nemen een deel van de taak van de mantelzorgers over en adviseren hen. Groothuis zegt dat Thuiszorg de vraag naar hulp goed aan kan. Vergeleken met vroeger is de mantelzorg merkbaar afgenomen.

    Meppeler Courant,

    In De Schiphorst worden ongeveer 160 mensen verpleegd, die lijden aan dementie [...]. Er zijn een kleine honderd ziekenverzorgers werkzaam in het verpleeghuis. De Schiphorst heeft daarnaast ook de beschikking over onder anderen een arts, een dominee, een maatschappelijk werker, een ergotherapeut en een logopedist.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Toen de leerlingverpleegkundigen in 1990 aan hun opleiding begonnen werden hen naar eigen zeggen gouden bergen beloofd. Verpleegkundige S. Dankbaar: "Ik was ziekenverzorger maar wilde hogerop. Na deze opleiding zou automatisch een arbeidsovereenkomst volgen voor onbepaalde tijd. Dus zegde ik mijn baan op en ben overgestapt."

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gediplomeerd ziekenverzorger

    Vorige maand plaatste het verpleeghuis twee personeelsadvertenties: eentje voor een gediplomeerd ziekenverzorger, de ander voor gemotiveerde mensen die zelf hun werktijden kunnen bepalen en een vast contract kunnen krijgen. Op de eerste reageerde niemand, op de tweede 120. De Hamboskliniek ziet de andere werkwijze als een oplossing voor het schreeuwend tekort aan zorgpersoneel.

    De Limburger,

    met eigennaam


    • ziekenverzorger Wim van der Wiel

    Ziekenverzorger Wim van der Wiel loopt in snelle pas over de gang van verpleeghuis Neerwolde in Groningen. Bijna klaar met de ochtendschoonmaak. Zo dadelijk een gesprek met een arts.

    NRC

    met ander, nevengeschikt substantief


    • verpleegkundige of ziekenverzorger
    • ziekenverzorgers en verpleegkundigen

    Van de huidige twaalf opleidingen blijven er uiterlijk in augustus 1997 nog maar vier over, te weten: HBO-verpleegkunde (vier jaar), MBO-verpleegkunde (drie jaar), MBO-verzorging (drie jaar) en kort MBO (een of twee jaar), dat opleidt tot de nieuwe functie van assistent/helper zoals brancardrijder, keukenhulp, administrateur en dergelijke. Omdat werkgevers hun ziekenverzorgers en verpleegkundigen niet meer willen inzetten voor huishoudelijke en administratieve karweitjes, is deze opleiding in het leven geroepen.

    NRC,

    De begeleiding in de zorg op ziekenhuisniveau buiten het ziekenhuis wordt verricht door een verpleegkundige of ziekenverzorger.

    de Volkskrant,

    Een andere reden om de opleiding op te heffen is het streven van het Rijk om de scholing van ziekenverzorgers en verpleegkundigen onder te brengen in zelfstandige dagopleidingen.

    Meppeler Courant,