ziekenverzorgster


ziekenverzorgster 1.0

vrouw die zich voor haar beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; vrouw die zieken en hulpbehoevenden verzorgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ziekenverzorgster…

is een verzorgster; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Een arts van de afdeling springt even op de afdeling binnen [...]. Ze vraagt hoe het met meneer X is. De dienstdoende ziekenverzorgster vertelt dat de heer het nog lang uitgehouden heeft; dat hij de nodige pijnbestrijding gekregen heeft en dat het langer geduurd heeft eer hij overleed dan ze verwacht had. "Ja" zei de arts: "hij wilde geen euthanasie." Waar de verpleegster duidelijk uit af kon leiden dat het hem wel voorgesteld werd, maar dat hij het niet gewild had en dus nu ook de gevolgen had moeten dragen.

    http://www.alert-info.be/General/Witboek-Euthanasie-LivreBlanc.pdf,

    Het afdelingshoofd heeft de eindverantwoording voor de zorg die wordt geboden [...]. Over het algemeen werkt het afdelinghoofd van maandag tot en met vrijdag. In het weekend kunt u altijd bij haar/zijn vervang(st)er terecht. Het opnamegesprek wordt meestal door een ziekenverzorg(st)er of leerling-ziekenverzorg(st)er gedaan. Zij/hij informeert dan naar uw verwachtingen en vertelt u hoe de dagindeling eruit ziet.

    http://www.mechropa.nl/verpleeg.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • ziekeverzorgster zijn

    Jeannette was ziekenverzorgster. "Bezweken onder de werkdruk en onder mezelf." Ze is gestopt met haar tweede stage in het GOAL-project, omdat ze vond dat ze niet goed werd begeleid en omdat ze als 'aanspreekpunt' voor de patiënten op een kantoortje moest zitten.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • verpleegkundigen en ziekenverzorgsters

    Massaal kiezen verpleegkundigen en ziekenverzorgsters voor het vrije ondernemerschap. 'Het overheidsbeleid van zorg-op-maat betekent in werkelijkheid krapte en verschraling.' Steeds meer hulpverleners ontworstelen zich aan de CAO.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/541409/1999/03/06/Hulpverleensters-hebben-zaakjes-voor-elkaar.dhtml,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen