wijnstok


wijnstok 1.0

afbeelding

Bron: John
( CC BY-SA 2.0 )

klimplant die in vele variëteiten wordt geteeld voor de wijnproductie en een houtachtig stamgedeelte heeft, waaraan ranken met druiventrossen groeien; druivenstok; druif
Vaak ook ter aanduiding van het houtachtige stamgedeelte, met uitsluiting van de vertakkingen of wijnranken.

Semagram


Een wijnstok…

is een klimplant; is een plant

  • [Kleur] heeft, afhankelijk van de soort, blauwe, rode of witte druiven
  • [Deel] bestaat uit een houtachtig stamgedeelte, ranken met druiventrossen en grof getande, drielobbige of vijflobbige bladeren met een hartvormige voet
  • [Groeiwijze] groeit klimmend omhoog, bijvoorbeeld langs paaltjes en leidraden in een wijngaard, tegen lattenwerk aan een muur enz.
  • [Groep] behoort tot de klimplanten
  • [Soort] komt vooral voor in gecultiveerde variëteiten
  • [Functie] dient voor de druiventeelt voor de wijnproductie
  • [Plaats] komt meestal voor in wijngaarden
  • [Positie] wordt in lange, evenwijdige rijen geplant
  • [Woongebied] groeit graag op zonnige, beschutte plaatsen, zoals onder een veranda, tegen een muur, op de zuidelijke zijde van heuvel of berg e.d.
  • [Product of vrucht] brengt druiventrossen voort

Hoofdsemagram: druif


Wetenschappelijke naam: Vitis vinifera L.

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Vitales
Familie Vitaceae; Wijnstokfamilie
Geslacht Vitis

Algemene voorbeelden


Wijnstok. Volledige wetenschappelijke naam: Vitis vinifera L. Diagnostische kenmerken: Bladen in omtrek cirkelrond, met hartvormige voet, 3-5-lobbig, grof getand, kaal of zelden behaard. Bloemen in pluimen, meestal tweeslachtig. Bloemkroon geelachtig groen. Bessen bolvormig of langwerpig, donkerblauw of groenachtig (druiven).

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl&id=2825&menuentry=groepen

Het dient gezegd te worden dat de wijnstok een warmteminnende plant is. Botanisch gezien behoort de druif tot de langedagplanten; planten die veel licht nodig hebben om tot bloei te komen (ongeveer 14-16 uur per dag). Een druif bloeit dan ook pas rond de langste dag, dus 21 juni. Dit kan een week eerder of later zijn, afhankelijk van het ras en het weer.

http://www.wijnbouw.nl/

Niemand wist hoe die schadelijke druifluis kon worden uitgeroeid. Totdat opeens een paar biologen ontdekten dat de druifluis niet erg dol was op de wortels van de Amerikaanse wijnstokken. Op last van de overheid werden toen haastig alle wijnstokken in heel Europa gerooid. De wijnboeren moesten hun wijngaarden helemaal opnieuw beplanten met Amerikaanse onderstokken. Op die onderstokken lieten ze de Europese stekjes enten. Zo werd de Europese wijnbouw nog op het nippertje gered.

http://www.wijninfo.nl/site/Infotheek/Auto__De_ramp_met_de_druifluis.php

Het is niet eens een mooie vlinder, die vlinder van de wijngaardrups. Hij lijkt veeleer op een grauwe mot. Nu is die vlinder niet het probleem, maar wel zijn vraatzuchtige larve, de wijngaardrups of Lobesia botrana. Die heeft het op twijgjes, bladeren, bloesems en trossen van de wijnstok gemunt.

De Standaard,

De Australische minister van Wetenschapsbeleid meldt dat zijn onderzoekers erin geslaagd zijn wijnstokken genetisch te wijzigen, "in een nek-aan-nekrace met Frankrijk en de VS". De weg naar druivenrassen met betere smaak, kleur en ziekteresistentie ligt volgens de minister open.

De Standaard,

Het krijt houdt warmte en vocht vast en staat deze weer af wanneer daaraan behoefte is. Tevens verschaft het krijt de wijnstokken de mineralen die de unieke eigenschappen van de champagnedruiven op een subtiele manier bepalen.

http://www.champagne.nl/

Alle lange wijnranken snoeien en verbranden, ploegen om de wijnstok te beschermen (tegen de wijnstok aan, bescherming tegen nachtvorst).

http://wijnweetjes.webklik.nl/page/wijnkalender-o-a-frankrijk

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen