winterkade 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een winterkade…
is een kade
Algemene voorbeelden
Na de bedijking van de Betuwe rond 1300, met een zomer- en een winterkade, werd het gebied als weide en hooiland gebruikt en werd er klei gewonnen voor de baksteenfabricage [...]. Aan de zomerkade en dus aan de rivier, ligt op terpen de bebouwing [...]. Bij hoog water staan de gebouwen midden in het water.
Het water stroomt over de zomerkade en vult de uiterwaarden tussen tussen zomer- en winterkade. Dit is vrij normaal en komt bijna elk jaar wel enige keren voor.
Ook bij de Friese boezemmeren trad als gevolg van de watershuishoudkundige ingrepen (o.a. afname peildynamiek boezem, bemaling, begreppeling etc.) inklinking van het land op, waardoor de kans op inunderen van het boezemland toenam. Hierdoor werd een sterkere bemaling en begreppeling toegepast en werden er zomerkaden aangelegd, waardoor het boezemland veranderde in zomerpolders. Op veel plaatsen zijn sterkere en hogere winterkaden aangelegd om de winterse inundaties geheel te weren, waardoor winterpolders ontstonden.
In 1870-1871 werd er met een dam over het Sloe een verbinding gemaakt tussen Walcheren en Zuid-Beveland [...]. Naast de eeuwenoude scheepvaart werd Walcheren nu over land bereikbaar, aanvankelijk door middel van treinverkeer [...]. De Suzannapolder werd door het spoor feitelijk in tweeën gesplitst, in een noordelijk en een zuidelijk deel. De aanleg van de Sloedam leverde [...] ook veel zorgen op vanwege almaar hogere waterstanden. Uit noodzaak ging men over tot de bouw van een zogeheten winterkade [...]. In 1873 werd de zeewerende dijk van de Suzannapolder verhoogd.