zomerkade


zomerkade 1.0

afbeelding

Bron: BartvO
( CC BY-SA 2.0 )

lage, lichte dijk die geschikt is om het water te keren van een rivier of van de zee bij lagere waterstanden, zoals die in de zomer; dijk voor de lagere waterstanden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerkade…

is een kade

      Algemene voorbeelden


      Het land tussen de rivier en de winterdijk wordt de uiterwaard genoemd. De meeste uiterwaarden in Nederland zijn in gebruik als landbouwgrond. De zomerdijken of zomerkades dicht bij de rivier zorgen ervoor dat de landbouwgrond gedurende het groeiseizoen (zomer) niet overstroomt. De zomerkades zijn lager dan de winterdijken omdat de afvoer in de zomer meestal lager is dan in de winter.

      http://betavak-nlt.nl/downloads/v122/v122_RuimtevoordeRivier_lln_ev_070909.doc/,

      Lange tijd zullen ook deze rivierdijken niet meer zijn geweest dan lage zomerkaden: bij zomerdag werden de hoge waterstanden gekeerd, maar in de winter liet men het water vrijuit in de kommen lopen.

      http://books.google.nl/books?id=LugEf0Yb3OYC&pg=PA53&lpg=PA53&dq=%22zomerkaden%22+lage&source=bl&ots=5A468PmwO8&sig=MRX-iOX4QIK_1pfoRpyHKVCJKLY&hl=nl&sa=X&ei=rYsTUZuTEMu10QWsqYFY&ved=0CGIQ6AEwCQ#v=onepage&q=%22zomerkaden%22%20lage&f=false,

      De uiterwaarden, die in hoofdzaak gebruikt worden als grasland, zijn in eerste instantie tegen overstroming beschermd door een relatief hoge zomerkade.

      http://www.neerslag-magazine.nl/artikel.asp?key=10,

      De rivieren zouden, vooral bovenstrooms, uit hun'keurslijf' van zomerkaden en stenen oevers moeten worden verlost, zodat overtollig water gemakkelijker kan wegvloeien.

      NRC,

      De Velserdijk was een zomerkade, alleen 's zomers werd het zoute water tegen gehouden. Tussen november en maart stond het grootste gedeelte van de polder onder water, omdat de dijk niet hoog genoeg was bij stormen.

      http://www.natuurwegwijzer.nl/routes/wandelroute-rondom-spaarndam/10060000_000257,

      In de zomerpolders geven de relatief lage zomerkaden gedurende het groeiseizoen voldoende bescherming tegen overspoeling met zeewater. 's Winters raken ze zo nu en dan overstroomd. Afhankelijk van de hoogte van de zomerkaden gebeurt dat enkele malen per winter, of eens per paar jaar. Het zeewater wordt daarna zo snel mogelijk weer geloosd via speciale sluisjes.

      http://www.noorderbreedte.nl/pdf/dec9409.pdf,

      In het Reitdiepgebied, dat onderdeel uitmaakt van de voormalige zeeboezem van de Lauwers begon men in de 11e eeuw met het aanleggen van kaden en dijken. Veelal werden kwelders eerst van zomerkaden voorzien om het land in de zomer, wanneer de gewassen op het veld stonden, te behoeden voor schadelijke overstromingen. Deze zomerkaden werden later vervangen door zeedijken.

      https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:40251,