zittijd 1.0
(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een zittijd…
is een periode
Algemene voorbeelden
Als je om ernstige lichamelijke of psychische redenen een eksamen onder een andere dan de voorziene vorm wil afleggen, moet je voor het begin van de zittijd een verzoek indienen bij de voorzitter van de eksamenkommissie.
Die zittijd legde Jonas geen enkel vak af. De griep bleef aanslepen en hield hem aan zijn bed gekluisterd. Slechts heel langzaam recupereerde hij, toen de examens reeds lang voorbij waren, de dagen begonnen te lengen en de namen van de maanden korter werden.
Combinatiemogelijkheden
met adjectivisch tegenwoordig deelwoord
- een volgende zittijd
Een 'overdracht' betekent dat een examenresultaat later (in een volgende zittijd of in een bisjaar) kan meegenomen worden in het deliberatiepakket van een student; een 'vrijstelling' betekent dat een vak als zodanig niet meer wordt opgenomen in een studieprogramma.
met voorzetselgroep
Voorzetsel: in
- de zittijd in september
Daarnaast is er de mogelijkheid om, onder versoepelde voorwaarden, overdrachten te verwerven naar de zittijd in september.
Voorzetsel: van
- de zittijd van september
Daarnaast zijn de voorwaarden om behaalde punten te mogen overdragen naar de zittijd van september versoepeld.
met telwoord ervoor
- de eerste zittijd
- de tweede zittijd
De tweede zittijd begint ten vroegste op 16 augustus, hetgeen de onfortuinlijke student toch anderhalve maand tussen beide zittijden geeft.
Indienen van de papers (op het secretariaat van uw departement) ten laatste op 10 mei voor de 1ste zittijd, 3 september voor de 2de zittijd.
Voor de 2de zittijd is 14 augustus de deadline.
De ontnuchterende vaststelling dat gemiddeld slechts een derde van de studenten slaagt in de eerste zittijd, maakt bezorgde ouders vaak bereid om tienduizenden franken neer te tellen om de slaagkansen van zoon of dochter te verhogen.
- twee zittijden
- drie zittijden
- de beide zittijden
"Van deze flexibiliteit van examen afleggen (met principiële spreidingsmogelijkheden over drie zittijden van vier academiejaren [...]) ben ik grote voorstander, evenals van de krediteerbaarheid van de bepaalde punten, maar een en ander heeft als nadeel dat veranderingen en vernieuwingen soms ingewikkelde gevolgen hebben."
Bovendien is dit het vertrekpunt voor een geregelde evaluatie en zonodig voor bijsturing of advies: een nabespreking van de examenresultaten halfweg het jaar en na de beide zittijden.
Per kalenderjaar zijn er telkens twee zittijden. Je legt examen af op basis van de examenprogramma's van de examencommissie of het leerplan van een school van je keuze.