Chileen


Chileen 1.0

iemand met de Chileense nationaliteit; iemand die behoort tot het Chileense volk; iemand die afkomstig is uit Chili; inwoner van Chili
In het meervoud ook in toepassing op het volk, en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Chileen…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Chili
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Chili; is geboren in Chili
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Chileense nationaliteit; is Chileens staatsburger
  • [Taal] spreekt Spaans

Algemene voorbeelden


Pinochet, die nog tot 1998 opperbevelhebber is gebleven van het leger, alsook andere militaire leiders genoten van een vroegere amnestiewet. Vele Chilenen waren nog bang en zwegen. Gefolterde en verbannen politici misten de kracht om met het dictatoriaal verleden af te rekenen.

http://members.chello.be/sintfranciscusparochie/chili.htm

De twist over de Laguna del Desierto [...] werd in 1993 beslecht door een Latijns-Amerikaans arbitragehof. De lagune werd toegewezen aan Argentinië. Die beslissing lokte in Chili veel protest uit. Als reactie weigerden de Chilenen totnogtoe in te stemmen met de verdeling van Campos de Hielo Sur.

De Standaard,

Solide wijnen voor een scherpe prijs. De Chilenen willen echter van het goedkope imago af en proberen dat te doen op twee manieren. Door wijnen met meer complexiteit te produceren en door wat meer variatie in hun assortiment aan te brengen.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

De Chilenen waren voor rust de betere ploeg [...]. Na 34 minuten voetballen brak Jean Beausejour de wedstrijd open. De Chileen scoorde op fortuinlijke wijze.

http://www.nusport.nl/nieuws/2271191/rust-chili-verdiend-0-1.html,

De Chilenen wonnen in Los Angeles met 2-1.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding