Chileense


Chileense 1.0

vrouw met de Chileense nationaliteit; vrouw die behoort tot het Chileense volk; vrouw die afkomstig is uit Chili; inwoonster van Chili

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Chileense…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: Chileen


    Algemene voorbeelden


    De van oorsprong Chileense bewoners van Paaseiland - 40 procent - maken zich grote zorgen. "Nu kunnen de Rapanui al hun ongenoegen wijten aan besluiten van de regering in Chili. Straks krijgen ze ruzie als ze zelf verantwoordelijk zijn", zegt historica Anna Maria Arredondo (56), een Chileense die al 25 jaar op het eiland woont.

    http://vorige.nrc.nl/buitenland/article1593392.ece,

    Silvia kwam in 1977 uit Chili, waar haar vader, die vakbondsleider was, door de geheime politie van dictator Pinochet was opgepakt. Ze was veertien toen ze in Nederland kwam en vond het hier eerst verschrikkelijk. Nu is ze getrouwd met een Nederlandse man en heeft haar draai gevonden, maar ze voelt zich nog steeds Chileense: 'Je blijft altijd in je hart een klein beetje heimwee houden'.

    Meppeler Courant,

    Bob Dylan beschouwt Violeta Para als één van zijn heldinnen, haar nummers zijn wereldwijd gecoverd (van Placido Domingo tot Michael Bublé) en vandaag noemen de Chilenen haar met trots hun eigen Edith Piaf. Veel heeft de Chileense (die tevens ook dichteres, schrijfster, weefster en beeldhouwster was) van haar roem niet kunnen genieten, want haar leven was één groot tranendal waarin maar weinig werd gelachen.

    http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=7089,

    Het zijn taferelen uit hun volkse buurt, de markt, het werk, de school, feesten, mensenrechten, milieuproblemen, gezondheidszorg. De Antwerpse Chileense Irma Prado Pizarro verzamelde ze en stelt een mooie expo ter beschikking. Ze is bereid om bij de expo een korte inleiding te geven over de historiek en de context van deze bijzondere textielkunst.

    http://www.oww.be/data/neruda.pdf.