Drentenaar


Drentenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Drenthe; inwoner van Drenthe; Drent
Minder gebruikelijk dan het synoniem Drent.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Drentenaar…

is een persoon

      Hoofdsemagram: Drent


      Algemene voorbeelden


      De Drenten (of Drentenaars) zijn doodeerlijke wroeters die hun brood eeuwenlang uit de veengrond hebben gespit.

      De Standaard,

      Éen dag zonder ongelukken levert Drenthe en de Drentenaren [...] een besparing op van maar liefst fl. 685.000,-.

      Meppeler Courant,

      Ik kijk in de gele blaadjes voor de oplossing: "Hupselen is de dialectische vorm van heupzelen, zelen of banden die ter hoogte van de heup worden bevestigd." Zo zie ik hem al scherper staan: de Drentse boer, die jaarlijks zijn heupzelen moet inkorten omdat hij weer wat krommer gebogen gaat door de noeste arbeid in het veen. Een Drentenaar meet zijn leven aan zijn hupselen. En dan twijfelt u aan het belangrijkste woord in zijn dialect?

      De Standaard,

      Drentenaar aangehouden voor masturberen. De politie heeft woensdagavond een 30-jarige automobilist uit Diever aangehouden. De man was eerder die avond over de Houtwal gereden. Hij passeerde twee dames op een fiets en bracht vervolgens zijn auto tot stilstand. De man stapte uit en bevredigde zichzelf.

      http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=5423,

      Volgens het laatste nieuws hebben de jonge Drentenaars Charlot, Brian, Marco en Joris getekend bij Chrysalis, het label dat onder anderen David Bowie, Blondie, Bon Iver, The Raconteurs, White Lies, en Portishead vertegenwoordigt.

      http://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/I-KISSED-CHARLES.htm,

      Van de Drentenaren is meer dan de helft te zwaar. De provincie kampt het meest met overgewicht, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

      http://forum.fok.nl/topic/607770,

      PvdA-kamerlid Niesco Dubbelboer is ook zonder dit initiatief al op zijn hoede voor 'het zuiggat' Den Haag. Hij verhuisde enkele maanden geleden van Amsterdam naar zijn geboorteprovincie Drenthe waar hij elke maandag een rondje maakt. 'In een busje met daarop in grote letters mijn naam en functie. In het begin hoorde ik regelmatig: rot toch op naar Den Haag!' Maar het botert al weer wat beter tussen Dubbelboer en de Drentenaren.

      de Volkskrant,

      Nooit eerder zijn op een AW-stukje (19/1) zoveel brieven binnengekomen als op het stukje dat over spoorwegen ging. En dat alleen omdat er observaties aan het traject Hoogeveen-Emmen ter sprake kwamen terwijl er tot woede van veel Drentenaren tussen Hoogeveen en Emmen helemaal geen spoor ligt.

      NRC,

      Er werd bij vermeld dat mijn echte ouders in een huis woonden waarbij Soestdijk een lachertje was. En dat ze niets van me wilden weten. Dat Soestdijkverhaal ging als een lopend vuurtje door de school en het dorp, in de verbeelding van die Drentenaren werd dat iets kolossaals.

      Morgenster, Jaap Scholten,

      Het gezamenlijk zingen van het zogenaamde Drentse Volkslied waarvoor 'Mijn Drenthe' van de heer Jan Jantinus Uilenberg doorgaat. In Emmen en elders heb ik dat meermalen meegemaakt en het is mij steeds opgevallen dat de aanwezige Drenten of Drentenaren zich daarbij niet onbetuigd lieten, onwetend als zij waarschijnlijk waren of zijn van de wijze van ontstaan van dat zogenaamde 'Volkslied' en de geschiedenis van het gedrag van bovengenoemde heer J.J. Uilenberg.

      Meppeler Courant,

      Daar de Drentenaren alle scherpe medeklinkers in hun dialect verzachten, zou hierdoor de Gelpenberg weleens afgeleid (verbasterd) kunnen zijn van "Keltenberg".

      http://www.coevorden.nl/over-de-gemeente/geschiedenis/zweeloo/begraafplaatsen/samenvatting.html,

      Drentenaar 1.1

      iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Drenthe; Drent
      Meestal in het meervoud.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een Drentenaar…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Jaargang 2011-2012 was niets minder dan een drama op alle fronten voor de Drentenaren. De club eindigde op de allerlaatste plaats, stond op het randje van een faillissement en kon op het laatste nippertje met heel veel kunst- en vliegwerk gered worden van de ondergang.

          http://www.fcdenbosch.nl/Nieuws/9/3754/Voorbeschouwing%20FC%20Den%20Bosch%20%E2%80%93%20FC%20Emmen%20.html?siteID=1,

          De Drentenaren werden eerst nog gewaarschuwd door Ferdy, met een schot dat net naast ging. Maar nog geen minuut later was het toch raak.

          http://www.vvojcrosmalen.nl/index2.php?loadpage=pagina%3D1e%2520elftal%26nieuws_id%3D9001%26team_id%3D85,

          Trainer/coach Marcel Keizer kon tijdens de derde thuiswedstrijd van dit seizoen nog altijd geen beroep doen op Sjaak Lettinga. De middenvelder is van een enkelblessure hersteld maar mist nog wedstrijdritme. Ook Diego Karg ontbrak tegen de Drentenaren.

          http://www.sctelstar.nl/news/422/665/Telstar-en-Emmen-delen-de-punten,

          Het korfbalteam van De Waterpoort had zaterdagmiddag geen kind aan de spelers van Noordenveld. Op het eigen Schuttersveld werden de Drentenaren met maar liefst 19-3 verslagen.

          http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:V4xuZTXwDxUJ:www.waterpoort-sneek.nl/%3Fpaged%3D3+%22de+Drentenaren%22&cd=24&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_nl,