Eritreeër


Eritreeër 1.0

iemand met de Eritrese nationaliteit; iemand die afkomstig is uit Eritrea; inwoner van Eritrea
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Eritreeër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Eritrea
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Eritrea; is geboren in Eritrea
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Eritrese nationaliteit; is Eritrees staatsburger

    Algemene voorbeelden


    De rivier Muna fungeert daar als de grens tussen Eritrea en Ethiopië. Maar niemand is het erover eens waar die rivier precies loopt. "Dat is een van de grootste problemen voor de grenscommissie", vertelde majoor Jarst de Jong [...]. "De bewoners zelf weten heel goed of ze Eritreeërs of Ethiopiërs zijn, maar daarmee is het probleem niet opgelost."

    Trouw,

    Zo'n 200 Eritreeërs die in Libië werden vastgehouden lopen nu niet langer onmiddellijk risico op gedwongen terugkeer naar Eritrea. Daar liepen ze risico op foltering of andere vormen van mishandeling.

    http://www.aivl.be/nieuws/eritreeers-vrijgelaten-in-libie/30341,

    Natnael Berhane heeft de derde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Eritreeër van Europcar was na ruim 153 kilometer de snelste bij de aankomst bergop in Elmali.

    http://www.sport1.nl/nieuws/50203-berhane-wint-bergetappe-in-ronde-van-turkije.html,

    De twaalf leden van de nationale voetbalploeg van Eritrea zijn weer terecht. De vermiste sporters hebben zich gemeld in de Keniaanse hoofdstad Nairobi om asiel aan te vragen. De Eritreeërs verdwenen afgelopen weekeinde na de verloren kwartfinale in het toernooi om de beker van Oost- en Centraal-Afrika (Cecafa).

    http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/2038543/2009/12/17/Voetballers-Eritrea-weer-terecht.dhtml,

    "Wij moeten ons afscheiden wegens het lijden veroorzaakt door dertig jaar oorlog in Eritrea. Later zullen wij onze overeenkomsten met Ethiopië weer beklemtonen. Wat ons betreft kunnen bijvoorbeeld Eritreeërs woonachtig in Ethiopië de dubbele nationaliteit krijgen.'' Van een dergelijke verzoening is intussen nog geen sprake.

    NRC,