Filipino


Filipino 1.0

iemand met de Filipijnse nationaliteit; iemand die behoort tot het Filipijnse volk; iemand die afkomstig is uit de Filipijnen; inwoner van de Filipijnen; Filipijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Filipino…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De Cypriotische cargo, de Annaspiratou, zonk. De 26 bemanningsleden van het schip zijn vermist. Het gaat om de kapitein van de cargo, vierentwintig Filipino's en een Egyptenaar.

      De Standaard,

      De economie van Olongapo dreef op de duizenden Amerikaanse mariniers die vertier zochten in de nachtclubs en bars van deze stad. Ruim 42.000 Filipino's hadden een baan op de basis zelf.

      NRC,

      De raadkamer in Hasselt heeft gisteren de aanhouding van de kopstukken van een gigantische smokkel van duizenden Filipino's naar Italië, met een maand verlengd.

      De Standaard,

      Na zes jaar Aquino zaten de Filipino's met een kater. De demokratische regels werkten, maar de invloed van "guns, goons and gold'' was naar de smaak van velen toch groot gebleven.

      De Standaard,

      Twee derde van de bevolking bleef onder de armoededrempel, de uittocht van Filipino's en vooral Filipina's hield aan.

      De Standaard,

      Ondanks de zeer povere stedelijke leefomstandigheden, blijven massa's Filipino's vanuit het nog armere platteland naar Manilla trekken.

      De Standaard,

      Ramos kreeg van Jiang intussen de verzekering dat de 200.000 Filipino's die in Hongkong werken, hoofdzakelijk als huispersoneel, daar mogen blijven nadat Hongkong op 1 juli volgend jaar onder Chinese soevereiniteit zal komen.

      De Standaard,

      Volgens schattingen is de stroom van klandestiene immigranten nog steeds aanzienlijk: honderd Albanezen per week, evenveel Chinezen, 350 Nigerianen, 280 Somaliërs, tachtig Roemenen, vijftig Filipino's, honderd uit Latijns-Amerika, een onbekend aantal Tunesiërs en Marokkanen.

      De Standaard,

      Lovey stamt af van Japanse plantage-arbeiders die in de vorige eeuw, tegelijk met Filipino's, op Hawaï werden ingevoerd, daar nog altijd in een soort van getto leven en een eigen taaltje spreken, een pidgin creoolse vorm van Engels.

      De Standaard,

      Militanten voor de mensenrechten, kardinaal Sin, gewezen president Cory Aquino en andere Filipino's hebben geen goed oog in de geplande drastische maatregelen van de Filipijnse regering tegen de misdaad.

      De Standaard,

      Het heeft gewerkt: Philips Filippijnen maakt weer winst. "De discipline van de mensen hier was geweldig", zegt Martijnse trots over zijn nu 3.500 man grote personeelsbestand. "Filipino's zijn goed te coachen en te motiveren."

      NRC,