Hagelander/hagelander


Hagelander 1.0

iemand die afkomstig is uit het Hageland; inwoner van het Hageland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Hagelander…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in het Hageland
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit het Hageland; is geboren in het Hageland

    Algemene voorbeelden


    De Hagelander leefde in de Middeleeuwen niet alleen in de schaduw van heuvel en bos, maar ook binnen het sterke krachtveld van een opvallende krans van steden en stadjes, eertijds parel aan de kroon van het hertogdom Brabant: Leuven, Aarschot, Diest, Zichem, Zoutleeuw, Tienen.

    http://www.rennes.be/wijn/viwf/

    Ons Hageland bestond in die periode voornamelijk uit pendelstudenten. De afstand tussen de thuishaven en de Leuvense universiteit was zo klein dat voor de meeste Hagelanders dat op kot gaan een onnodige zaak bleek. Enkel diegenen afkomstig uit de uithoeken van de streek, zoals bijvoorbeeld Geetbets, logeerden tijdens de week in Leuven. Volgens Ernest Claes, zelf een notoir Hagelander had de club in die periode haar stamcafe in de Twee Sleutels in de Mechelsestraat.

    http://www.onshageland.be/node/2

    hagelander 2.0

    wijn die in het Hageland wordt geproduceerd

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hagelander…

    is een wijn

        Algemene voorbeelden


        Vergelijken we nu al een Moezelwijn tegenover een Hagelander of een Elzasser, choucroute tegenover een inlandse zuurkoolschotel: het is veelal de naam die het verschil maakt, niet het product.

        http://www.asg.be/nederlands/dossiers/standpunten/streekgebondenheid.htm

        Als de zon haar werk doet, levert de oogst 35.000 flessen witte Hagelander op, maar regen en hagel - de grootste vijand van de wijnverbouwer - doen de oogst tot 15.000 flessen dalen.

        De Standaard,